Χανιά | «Ο αγώνας τώρα αρχίζει»: Στάση εργασίας από τους διανομείς για την απόφαση της efood | Video + Photos

χανιά-ο-αγώνας-τώρα-αρχίζει-στάση-ε-1286573

Αυτές τις μέρες προκάλεσε αρνητικό θόρυβο η απόφαση της efood όταν ενημέρωσε τους υπαλλήλους της ότι μετά τη λήξη της σύμβασής τους θα πρέπει να επιλέξουν άλλο μοντέλο συνεργασίας.

Οι εργαζόμενοι έλαβαν email για το μέλλον της συνεργασίας τους το οποίο τους ενημέρωνε ότι το efood δε θα προχωρήσει σε ανανέωση της σύμβασης που είχαν ως μισθωτοί εργαζόμενοι και αν θέλουν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεργατών.

Ήδη σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει διανομείς delivery να αντιδρούν με στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες. Έτσι και εδώ στα Χανιά συγκεντρώθηκαν σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι της efood του νομού και πραγματοποίησαν μοτοπορεία και στάση εργασίας για τα δικαιώματά τους.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων Delivery νομού Χανίων, Εμμανουηλίδης Γιώργος, μίλησε στο zarpanews.gr σχετικά με τους λόγους της διαμαρτυρίας των διανομέων, αλλά και τα αιτήματα αυτών.

«Η αφορμή της διαμαρτυρίας είναι το μήνυμα που στάλθηκε σε διανομείς σχετικά με την λήξη της 3μηνης σύμβασης, με την ανανέωση του συμβολαίου μόνο ως freelancer, όπου απαλλάσσει την εταιρία από ασφάλεια, άδειες, δώρα και λοιπά. Στα Χανιά είμαστε περίπου 70 άτομα διανομείς και δε θα επιτρέψουμε στην εταιρία efood να περάσει αυτό το μοντέλο. Είμαστε κατά αυτής της κακοποίησης. Ένας συνάδερφός μας βρίσκεται στην εντατική, αφού χτυπήθηκε από όχημα που παραβίασε στοπ, ενώ έκανε την δουλειά του. Δεν είναι απλά ατυχήματα, είναι εργατικά ατυχήματα».

Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μανωληκάκης Γιάννης, δήλωσε ότι είναι μαζί με τους διανομείς σε αυτόν τον αγώνα για την στάση εργασίας.

«Συνεχίζουμε και στηρίζουμε τα παιδία. Συνεχίζουμε και παλεύουμε μαζί τους»

Στη συνέχεια, ο Μαθιουδάκης Βάσιας, μέλος του Επισιτισμού Χανίων χαρακτήρισε «εγκληματικό» αυτό που συμβαίνει με την efood.

Το Σωματείο διεκδικεί:

  • Nα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από τηνe-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

zarpanews.gr

4 thoughts on “Χανιά | «Ο αγώνας τώρα αρχίζει»: Στάση εργασίας από τους διανομείς για την απόφαση της efood | Video + Photos

  1. Δεν λεω δυσκολο και επικινδυνο το επαγγελμα του διανομεα στους 2 τροχους. Αλλα καποια απο αυτα που ζητανε δεν εχουν ουσια. Απο την στιγμη που εληξε η συμβαση τους τι ψαχνουνε; Να τους προσλαβουνε με το στανιο; Σου δινει εναλλακτικη λυση που να συμφερει και την εταιρια. Τωρα τα αλλα :

    Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.

    Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.

    Σε αυτα εχουν δικιο… Για τα αλλα δεν εχει ουσια να σχολιασω. Ειναι παραλογα.

  2. ειδέ τα κακοριζικα… συγχρονοι σκλαβοι -λεει- δεν θα γινουνε, και πανε και παρακαλανε και προσπαθουνε με νυχια και με δοντια να κρατηθουν απο την πιο σκατενια δουλεια που εχει βγει στην οικουμενη. Δουλακια της καθε κωλαρούς να της πηγαινουν τον φραπουτσινο σπιτι… Χιλιες φορες να δουλευεις βοθρατζης παρα ντελιβερας… ο βοθρατζης και ο σκουπιδιαρης κανουν κατι πολυτιμα χρησιμο, ο ντελιβερας απολυτως τιποτα, ειναι απλα ο βαριοκωλης που δεν ξερει να δουλεψει αληθινα και απλα πηγαινοερχεται με το παπακι… ξεφτιλα.

  3. Λυπούμαι για τα «σχόλια (;) » τα οποία διάβασα παραπάνω. Οι χαρακτηρισμοί είναι απαράδεκτοι. Χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο της διανομής, εργαζόμενοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
    Οι εργασιακές συνθήκες μεταβάλλονται καθημερινά σε βάρος όλων , ωράρια; Μισθοί; Εργοδότες; όλα σε βάρος των εργαζομένων. Αν κάποιοι θεωρούν «σκατένια» κάποια δουλειά και θεωρούν ότι τα επαγγέλματα των ανθρώπων της καθαριότητας είναι τιποτένια μάλλον θα ανήκουν στην τάξη εκείνη των οποίων η καταγωγή έλκει από κάποιον «Αριστοκρατικό» οίκο και αγνοούν την ύπαρξη και την χρησιμότητα όλων αυτών που κινούν την οικονομία μιας χώρας.

  4. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ τα σχόλια των συμπολιτών μου εδώ μέσα και ειλικρινά απορώ με την επιχειρηματολογία. Τη μια βρίζουμε τους ανεμβολιαστους , την άλλη τους εμβολιασμενους , τη μία τους εργαζόμενους και την άλλη τους ανέργους.Τωρα τη σκυτάλη πήραν αυτά τα παιδιά που θα οδηγηθούν στη πείνα με τα νέα δεδομένα από μια εταιρεία που τζιραρει δις μέσα στη κρίση. Έχει χαθεί η λογική τελείως σε αυτό τον τόπο; Άνθρωποι είμαστε όλοι , μόνο μέσα από τη συνεργασία και τον κοινό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο στον εργασιακό και όχι μόνο, μεσαίωνα που ζούμε .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook