Χανιά | Νίκη των πολιτών η απόκτηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, λέει η Οικολογική Πρωτοβουλία

χανιά-νίκη-των-πολιτών-η-απόκτηση-του-903964

Νίκη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των κινημάτων των πολιτών είναι η απόκτηση του ελεύθερου χώρου της ΑΒΕΑ από το Δήμο Χανίων. Διασφαλίζεται έτσι ότι δε θα τσιμεντοποιηθεί με πολυώροφες πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες, όπως ήταν τα σχέδια, κάτι που θα έπνιγε το σχολείο και τη γειτονιά που έχει απόλυτη ανάγκη από ελεύθερους χώρους πρασίνου κι απρόσκοπτη πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Η νίκη αυτή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των κινημάτων των πολιτών έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες της παραχώρησης στο Δήμο Χανίων της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων και του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Και οι τρεις αυτές νίκες έγιναν εφικτές μόνο μετά από πολύχρονη κινητοποίηση κινημάτων των πολιτών ξεπερνώντας κομματικά και παραταξιακά όρια. Κατάφεραν έτσι τα κινήματα των πολιτών, με επίμονες και τεκμηριωμένες εκστρατείες να αλλάξουν τους συσχετισμούς και στα δημοτικά συμβούλια και στην τοπική κοινωνία, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τους πολίτες. Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων στήριξε και συμμετείχε σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις.

Την εποχή της πανδημίας συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο τη σημασία της ύπαρξης ελεύθερων πράσινων χώρων σε όλες τις γειτονιές για την υγεία μας, για το οξυγόνο που χρειαζόμαστε, για την ψυχική μας ισορροπία, για την αναψυχή και την άθλησή μας.

Να θυμίσουμε μόνο την πρόσφατη απαγόρευση της κυβέρνησης για «άθληση και περπάτημα μόνο εντός Δήμου κι όπου μπορεί να πάει κανείς με τα πόδια και το ποδήλατο». Η απαγόρευση αυτή ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την κοινωνική ανισότητα και τη σοβαρή έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου στις περισσότερες γειτονιές των πόλεων σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες ή κι εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στους τέσσερις τοίχους διαμερισμάτων και σε τσιμεντουπόλεις χωρίς δυνατότητα διαφυγής.

Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε όλες τις πόλεις, σε όλες τις γειτονιές, σε απόσταση 5-10 λεπτών με περπάτημα, εάν θέλουμε όλοι οι πολίτες, ακόμη κι οι πιο ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι γονείς με τα παιδιά, θα έχουν τη δυνατότητα αναψυχής, τη δυνατότητα να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, να καθίσουν κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου δέντρου στις πανδημίες και στους καύσωνες που έρχονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που προκαλέσαμε καίγοντας ορυκτά καύσιμα και καταστρέφοντας τη φύση.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Νίκη των πολιτών η απόκτηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, λέει η Οικολογική Πρωτοβουλία

  1. ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ, ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝΟΙΚΤΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΛΕΙΜΕΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ …………….ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook