Χανιά | «Μην αφήνετε κενά στις εστίες, δώστε επίδομα ενοικίου» – Φοιτητές ζητούν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα

χανιά-μην-αφήνετε-κενά-στις-εστίες-δ-1324617

Κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη στέγασή τους θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Παρασκευής φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ. Το πρόβλημα εύρεσης κατοικίας, αλλά και η διάθεση των δωματίων στις φοιτητικές εστίες έχουν φέτος οξυνθεί ιδιαίτερα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Πέμπτης.

«Στις εστίες οι θέσεις είναι 286. Έχουν βγει τα προσωρινά αποτελέσματα της στέγασης και έχουν μπει 187 παιδιά. Μαζί με την εγγραφή των πρωτοετών θα μπουν περίπου 50 ακόμα. Αλλά θα μείνουν περίπου 40 κενές, γιατί υπάρχουν κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα κοινωνικά κριτήρια φέτος απαιτούν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Επίσης υπάρχουν ακαδημαϊκά, που σημαίνει ότι ο φοιτητές πρέπει υποχρεωτικά να περνάει έναν αριθμό μαθημάτων κάθε χρόνο. Μια μερίδα ανθρώπων δεν μπήκε στις εστίες λόγω αυτών των κριτηρίων. Επίσης έχουν δεσμευτεί 20 δωμάτια για αριστούχους φοιτητές αποκλειστικά», δήλωσε η Χρύσα Τσιλιγιάννη, πρόεδρος Συλλόγου Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Εμείς ζητάμε την κατάργηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων. Τα θεωρούμε απαράδεκτα, δεν βοηθούν κανέναν. Λέγανε πως θα είναι κίνητρο σε φοιτητές για να διαβάσουν, αλλά παίρνει η μπάλα ένα σωρό άλλους φοιτητές που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να περάσουν τον απαραίτητο αριθμό μαθημάτων.

Θέλουμε επίσης κτίρια που βρίσκονται σε δημόσια ιδιοκτησία και δεν χρησιμοποιούνται, να διαμορφωθούν για την στέγαση φοιτητών. Χρειάζεται να χτιστούν νέες εστίες και να επισκευαστούν οι παλιές, γιατί στις παλιές υπάρχουν δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται, είναι ακατάλληλα.

Και πρέπει να δοθεί ένα επίδομα ενοικίου 300 ευρώ, γιατί το κόστος του ενοικίου σήμερα είναι απαγορευτικό για όσους νοικιάζουν», προσέθεσε ακόμα η πρόεδρος του συλλόγου.

Και οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Ο Γιάννης Μαράκης, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά, ανέφερε σχετικά:

«Δεκαέξι παιδιά θα μπουν στις εστίες, που στην πραγματικότητα είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι ανάγκες όμως δεν καλύπτονται με τα έξι δωμάτια που υπάρχουν, και δεν είναι και μόνιμα. Είναι μέχρι να βρει ο ξενοδόχος να δώσει τα δωμάτια, που συνήθως γίνεται Νοέμβρη. Χάνουν μαθήματα, χάνουν την εξεταστική του Σεπτέμβρη.

Και τώρα όσοι έχουν εγκριθεί για να μείνουν στην εστία, είναι ακόμα στα σπίτια τους, εκτός αν έχουν βρει δουλειά και μπορούν να νοικιάσουν. Αλλά αν δουλεύεις, αυτό δεν βοηθάει τα ακαδημαϊκά κριτήρια, γιατί δεν μπορείς να τα πας τόσο καλά στα μαθήματα δουλεύοντας.

Χρειάζονται μόνιμες εστίες, τα νοίκια είναι τόσο ψηλά, το κόστος ζωής είναι υψηλό. Μέχρι τότε να δοθεί επίδομα ενοικίου«.

Οι φοιτητές τόνισαν ότι το υφιστάμενο επίδομα ενοικίου είναι… σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις αβάσταχτες τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών στα Χανιά για να τις νοικιάσουν.

Η συγκέντρωση στην Περιφέρεια είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Παρασκευής.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook