Χανιά | «Μαύροι» κομμωτές ανταγωνίζονται τους νόμιμους – Ζορίζονται τα κομμωτήρια

χανιά-μαύροι-κομμωτές-ανταγωνίζον-1015864

Σημαντική επίδραση στην κίνηση στα κομμωτήρια των Χανίων έχει τους τελευταίους μήνες το κούρεμα… κατ’ οίκον. Αρχικά η καραντίνα του κορονοϊού, στη συνέχεια η οικονομική δυσπραγία, έστρεψαν μερίδα των καταναλωτών στο να προσπαθούν να βρουν λύση για το κούρεμα με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο.

«Είναι πιο διαδεδομένο στους άνδρες, απ’ ό,τι στις γυναίκες, γιατί τα ανδρικά κουρέματα είναι πιο εύκολα», λέει στο zarpanews.gr η πρόεδρος της Αδελφότητας Καταστηματαρχών Κουρεών – Κομμωτών Ν. Χανίων, Ελένη Σεργάκη. «Εκείνοι που κουρεύουν είναι κυρίως μαθητές σχολών, που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, αλλά το κάνουν πολύ φθηνά».

Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι μπορεί να είναι οι παράτυποι κομμωτές, μιας και πρόκειται για δραστηριότητα που δεν καταγράφεται πουθενά. Όμως, σύμφωνα και με την πρόεδρο των κομμωτών, «Πάντοτε υπήρχε αυτή η παραοικονομία, αλλά σήμερα  επηρεαζόμαστε  περισσότερο από άλλες εποχές».

Η κα Σεργάκη πάντως, επισημαίνει ότι κούρεμα δεν είναι μονάχα το κόστος σε ευρώ. Υπάρχει και η υγειονομική πτυχή του ζητήματος, ιδιαίτερα με τα μέτρα κατά του κορονοϊού:

«Στα κομμωτήρια των Χανίων, η απόλυτη πλειοψηφία των συναδέλφων τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες στο ακέραιο. Όλα τα εργαλεία, τα ψαλίδια, οι καρέκλες, όλα αποστειρώνονται πριν χρησιμοποιηθούν σε κάθε νέο πελάτη, ενώ και το προσωπικό φοράει μάσκες και πλένει τα χέρια του. Αυτό παρέχει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στον πελάτη, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να είναι βέβαιος όταν καλεί κάποιον να τον κουρέψει στο σπίτι του. Και ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να είναι ασφαλείς και περίμεναν το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κι ας είχαν περάσει δυο μήνες», λέει η κα Σεργάκη.

Το συνδικαλιστικό όργανο των κομμωτών πάντως, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με νομικό σύμβουλο, ώστε να «κυνηγήσει» περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και «μαύρων» κομμωτών. Τονίζουν μάλιστα ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα είναι παροδική, αλλά συστηματική και θα συνεχιστεί.

Η οικονομική κατάσταση στον χώρο της κόμμωσης στα Χανιά δεν είναι ρόδινη, αν και δεν είναι τόσο άσχημη όσο σε άλλους κλάδους. Λέει η πρόεδρος των κομμωτών:

«Φέτος δεν είχαμε γάμους, βαφτίσεις, πανηγύρια, στα οποία ο κόσμος ήθελε να πηγαίνει περιποιημένος. Επίσης, σε τουριστικές περιοχές, όπου συνάδελφοι είχαν έσοδα από τους τουρίστες, η κίνηση ήταν μειωμένη. Μεγαλύτερη πτώση είχαν τα γυναικεία κουρέματα, που είναι και πιο ακριβά. Και η βοήθεια που πήραμε από το κράτος ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Ναι, δεν είμαστε στην ίδια μοίρα όπως, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις εστίασης, αλλά όλα είναι μια αλυσίδα και ήδη στην αγορά δεν υπάρχουν χρήματα. Αν συνεχιστεί έτσι, και αν δεν ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης από την κυβέρνηση, θα υπάρξουν και συνάδελφοι κομμωτές που θα αναγκαστούν να κλείσουν».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook