Χανιά | «Η τριλογία του Μίκη» με τους Vamos: Συναυλία τιμής στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη αφιερωμένη στην μνήμη του Henning Zierock

χανιά-η-τριλογία-του-μίκη-με-τους-vamos-σ-1513288

Το Μουσικό Σύνολο Vamos τιμά τον Μεγάλο Έλληνα Συνθέτη με την παρουσίαση τριών εμβληματικών έργων του. Μαουτχάουζεν, Λιποτάκτες και Romancero Gitano.

Η συναυλία τιμής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Λιμάνι των Χανίων, στις 7 το απόγευμα.

Ερμηνεία: Τάσος Αποστόλου, Άννα Κώτη

Εισιτήρια ηλεκτρονικά (Δελτία Δωρεάν Εισόδου) θα βρείτε ΕΔΩ είτε με παραλαβή από το Μεγάλο Αρσενάλι, καθημερινά 10.00 – 14.00 & 19.00 – 23.00.

Mαουτχάουζεν (The Balad of Mauthausen) ονομάστηκε ο κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία αποτελούν μελοποίηση -κατά κύριο λόγο- του αφηγηματικού έργου Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι «Λιποτάκτες» είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη. Η μελοποίηση τους χρονολογείται στο διάστημα 1952-1954

«Ρομανθέρο Χιτάνο»: Το όνομα συλλογής ποιημάτων του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ρομανθέρος, δηλαδή ρομάντζα, ερωτικές ιστορίες, των χιτάνος – ή αλλιώς ο ύμνος της τσιγγάνικης ομορφιάς και περηφάνιας.

Στις αρχές του 1967 ο Οδυσσέας Ελύτης, που είχε μεταφράσει ήδη τα ποιήματα του «Romancero Gitano», σκέφτηκε να αποδώσει απλά εφτά από αυτά τα ποιήματα, κρατώντας μόνο τα ουσιώδη στοιχεία τους – βάζοντας και ομοιοκαταληξίες – ώστε να γίνουν          τραγούδια.

Για τα τραγούδια αυτά ο κατάλληλος συνθέτης ήταν ασφαλώς ο Μίκης Θεοδωράκης.

 Όλα τα έργα έχουν ενορχηστρωθεί ξανά στο ύφος και το ηχόχρωμα των Vamos.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook