Χανιά | Η «Αγία Σκέπη» ήταν ένας προθάλαμος νεκροταφείου

χανιά-η-αγία-σκέπη-ήταν-ένας-προθάλα-1380410

Μιλούν συγγενείς ανθρώπων που πέθαναν με μαρτυρικό τρόπο στο γηροκομείο στα Χανιά

Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, η Δέσποινα Λυβιάκη βρέθηκε ξανά στην είσοδο του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» στα Χανιά. Ήταν εκεί μαζί με άλλους συγγενείς ηλικιωμένων, οι οποίοι είχαν φιλοξενηθεί στη δομή και είχαν πεθάνει κάτω από συνθήκες που περιγράφονται με εφιαλτικό τρόπο στα δικαστικά έγγραφα.

Οι συγγενείς κρατούσαν φωτογραφίες των ηλικιωμένων και πλακάτ με τη λέξη «Δικαίωση». «Ήταν μια εγκληματική, οδυνηρή κατάσταση», είπε στο Magazine η κυρία Λυβιάκη.Στη δικογραφία περιγράφονται οι συνθήκες θανάτου 30 ηλικιωμένων: Ασιτία, αναίτια χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων, καθηλώσεις με περίδεση, κι επίσης στελέχωση του γηροκομείου με ακατάλληλο προσωπικό. Συγγενείς που μίλησαν στο Magazine επιβεβαιώνουν πολλά από τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας, που κράτησε μήνες και φαίνεται πως ήταν συστηματική, καθώς ελήφθησαν δεκάδες μαρτυρίες, ελέγχθηκαν φορολογικά στοιχεία, ιατρικές εκθέσεις, ακόμη και υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Όσο νέα στοιχεία έρχονται στο φως, οι συγγενείς των ηλικιωμένων λένε ότι αισθάνονται οργή και επίσης τύψεις που άφησαν να γίνει όλο αυτό. «Η πεθερά μου μπήκε στο γηροκομείο την τελευταία μέρα του Ιουλίου του 2019 και πέθανε μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα. Η γιαγιά ήταν στα 90, όμως χωρίς προβλήματα υγείας. Δεν είχε πάρει ούτε ασπιρίνη», είπε η κυρία Λυβιάκη από τον Νεροκούρο Χανίων.Από τις πρώτες μέρες η ηλικιωμένη τρόφιμος ζητούσε από τους συγγενείς της να την “πάρουν από δω”, όπως έλεγε, και ήταν μονίμως πεινασμένη. Έτρωγε με λαιμαργία τη μπανάνα και τα γιαούρτια που της έφερναν, σχεδόν κρυφα, από έξω. Κάποια στιγμή, είχε πει στους συγγενείς της ότι τη δένουν, χωρίς κανέναν λόγο. «Όταν πήγα να τη δω, ήταν γυμνή κάτω από ένα σεντόνι. Αποστεωμένη. Έφυγε σε λιγότερο από έναν μήνα», είπε η κυρία Λυβιάκη. «Δεν ζητάμε χρήματα, μόνο να κλείσει το γηροκομείο. Να λυτρωθούν όσοι λίγοι απέμειναν εκεί, και να κλείσει. Οι ιδιοκτήτριες, μάνα και κόρη, είναι φόνισσες».

Οι λιγοστοί ηλικιωμένοι που μένουν σήμερα στην «Αγία Σκέπη» είναι το βασικό επιχείρημα των ιδιοκτητών της δομής, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν νέες καταθέσεις και υποστηρίζουν, μέσω των δικηγόρων τους, ότι οι κατηγορίες δεν έχουν βάση. Οι περιγραφές, πάντως, των συγγενών των ανθρώπων που έφυγαν, είναι αποκαλυπτικές.

Γυναίκα που ζει εκτός Κρήτης και ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα, περιέγραψε ένα κολαστήριο. «Η μητέρα μου μπήκε στο γηροκομείο τον Ιούνιο του 2019, ήταν 94 ετών. Χρειαζόταν βοήθεια, όμως δεν είχε προβλήματα υγείας. Πέθανε επτά μήνες αργότερα. Ήταν ένας σκελετός», ήταν τα πρώτα λόγια της στο τηλέφωνο.Η γυναίκα κατέβαινε τακτικά στην Κρήτη για να επισκεφτεί τη μητέρα της. «Με κοιτούσε στα μάτια και μου έλεγε μόνο “θέλω να φύγω, θέλω να φύγω”. Ήταν ξαπλωμένη όλη τη μέρα, ουδέποτε τη μετακίνησαν. Όταν σήκωσα το σεντόνι, ήταν ένας σκελετός, ένα σώμα γεμάτο έλκη. Ξυνόταν και με κοιτούσε στα μάτια. Κάθισα έναν μήνα κοντά της, της αγόρασα φαγητό, την τάιζα δέκα μέρες κι έτρωγε με λαχτάρα».

Η μητέρα μου δεν έβγαινε από το δωμάτιο του γηροκομείου. Χρειαζόταν βιταμίνη D και όταν το είπα στην ιδιοκτήτρια, απάντησε: “Με εσάς θα ασχολούμαστε; Δεν την βλέπεις πώς είναι;” Πάντα έφταιγε ο ασθενής.

Συγγενείς λένε στο Magazine ότι το μενού στη δομή ήταν στα όρια της ασιτίας. Το πρωί οι ηλικιωμένοι έπιναν αραιωμένο γάλα, στις 12 έτρωγαν ένα μπολ με αλεσμένο, άγευστο φαγητό και στις 7 το απόγευμα ένα μικρό πιάτο φαγητό. Σπάνια έτρωγαν φρούτα. Οι περιγραφές ταιριάζουν με τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αστυνομικοί επεξεργάστηκαν τα στοιχεία της δομής και συνέκριναν τα χρήματα που κατέβαλε για σίτιση. Αντιστοιχούσε ημερήσια δαπάνη 0,55 ευρώ για κάθε ηλικιωμένο. Το κρέας απουσίαζε από το μενού, συνήθως οι τρόφιμοι έτρωγαν όσπρια, ζυμαρικά ή ένα φλιτζάνι του καφέ αλεσμένο φαγητό.

Η γυναίκα που ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα περιέγραψε κάτι που της έκανε επίσης ιδιαίτερη εντύπωση. «Έβλεπα τροφίμους, νέους σε ηλικία, να κρατούν καθετήρες και να περιφέρονται σαν φαντάσματα. Είχαν καθετήρες, δεν φορούσαν πάνες, και περιφέρονταν αμίλητοι και χλωμοί», είπε με δυσκολία. «Ήταν ένα απέραντος προθάλαμος νεκροταφείου».

Η ίδια συνεχίζει. «Η μητέρα μου δεν έβγαινε από το δωμάτιο του γηροκομείου. Χρειαζόταν βιταμίνη D και όταν το είπα στην ιδιοκτήτρια, απάντησε: “Με εσάς θα ασχολούμαστε; Δεν την βλέπεις πώς είναι;” Πάντα έφταιγε ο ασθενής». Αν και μορφωμένη γυναίκα η ίδια, δυσκολεύεται να θυμηθεί ημερομηνίες και μιλά με ταραχή. Αισθάνεται, όπως λέει, οργή και τύψεις. «Είμαι πολύ στεναχωρημένη. Ελπίζω να τιμωρηθούν, όμως φοβάμαι μήπως τη γλιτώσουν».

Χωρίς να ταυτίζεται με την παραπάνω περίπτωση, στη δικογραφία αναφέρεται ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στο γηροκομείο, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ. 

Υπερτιμολόγηση φαρμάκων

Η Άρτεμις Κουφογιαννάκη από το Περιβολάκι Κισσάμου είχε τον αδερφό του συζύγου της στο γηροκομείο. Φιλοξενούταν για περίπου τέσσερα χρόνια με κάποια ψυχιατρικά προβλήματα, όμως στις αρχές του 2020 η κατάστασή του επιδεινώθηκε. «Δεν ήθελε να φύγει, όμως διαμαρτυρόταν ότι δεν τρώει καλά. Κάναμε τσακωμούς για να του δώσουν να φάει και να πιει. Πήγε 110 κιλά και όταν πέθανε, τον Μάρτιο του 2020, είχε μείνει 30 κιλά» είπε η κυρία Κουφογιαννάκη.

Η ίδια ανέφερε κάτι ακόμη. Ότι το γηροκομείο ζητούσε από την οικογένεια τεράστια ποσά, που μπορεί να έφταναν στα 600 ευρώ τον μήνα, για τα φάρμακα του ανθρώπου στη δομή. Το αντίστοιχο ποσό, πριν μπει εκεί, ήταν σχεδόν μηδενικό, όπως είπε. «Δεν ξέρουμε γιατί συνέβαινε αυτό, όμως η φαρμακευτική δαπάνη εκτινάχθηκε».Χωρίς να ταυτίζεται με την παραπάνω περίπτωση, στη δικογραφία αναφέρεται ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στο γηροκομείο, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ. Πηγή κοντά στην έρευνα είπε στο Magazine ότι ένα από τα ελεγχόμενα πρόσωπα συνεργαζόταν επίσης με συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο φέρεται να εντοπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια αδικαιολόγητη εκτόξευση της δαπάνης σε ψυχιατρικά φάρμακα. Το παραπάνω εκ των πραγμάτων εξετάζεται τώρα σε νέα βάση.

Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις από τους επτά βασικούς κατηγορούμενους για την υπόθεση του γηροκομείου κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου και την κόρη της, κι επίσης δύο γιατρούς.

Εκτός των επτά βασικών κατηγορούμενων, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 30 πρόσωπα, μεταξύ αυτών γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στη δομή, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια σειρά αδικημάτων που θα εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο, όπως ψευδείς καταθέσεις και απάτες. Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια κατηγορούμενων βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και πολλά κοσμήματα.

One thought on “Χανιά | Η «Αγία Σκέπη» ήταν ένας προθάλαμος νεκροταφείου

  1. 1.καμμια ουσιαστική ανάληψη ευθύνης, από την πλ. Δικαστηρίων,,κάποιος να υποβάλλει παραίτηση εδώ τη δομή είναι ανίκανοι να κλείσουν λες και οι ψυχές των βασανισμενων ηλικιωμένων είναι στραγάλια…
    2.τα χανια λέει ο δήμαρχος πόλη της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, βαρεθήκαμε τις μπαρούφες λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει εκτός αν θέλουμε υποβάθμιση του θέματος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook