Χανιά | «Έπεσαν» οι υπογραφές για τη συντήρηση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας | Photos

χανιά-έπεσαν-οι-υπογραφές-για-τη-συν-1070455

Υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.
Η υπουργός κα Μενδώνη τόνισε: «Σήμερα είναι για όλους μας μια ιστορική στιγμή διότι οι δυνάμεις της Περιφέρειας, του Πολυτεχνείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων ενώνονται και καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση για την μελέτη. Η Μονή Τσαγκαρόλων, ακριβώς επειδή διέσωσε αυτά τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, μπορεί να αποτελέσει πέρα από τον πολιτιστικό και θρησκευτικό πόλο, έναν μεγάλο αναπτυξιακό πόλο για την Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης είπε: «Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Κρήτης να αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό της μέσα από τα κτήρια που κοσμούν όλη την Κρήτη. Κάνουμε αυτές τις συνεργασίες με το υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς της Κρήτης για να μπορούμε να έχουμε έτοιμες τις μελέτες και να απορροφήσουμε χρήματα την επόμενη προγραμματική περίοδο. Σήμερα από τα Χανιά θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις ιερές μονές της Κρήτης: Η Περιφέρεια θα αναλάβει μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού την ολοκλήρωση των μελετών ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε έτοιμα έργα σε όλη την Κρήτη και για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία στον πολιτισμό της Κρήτης αυτά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές»

Από τη μεριά του ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διαμαντόπουλος είπε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Πολυτεχνείο Κρήτης να συμβάλει με το επιστημονικό του έργο στην μελέτη και την ανάδειξη της ιστορικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέσω του επιστημονικού μας προσωπικού του οποίου ηγείται η κα Κωτσάκη να κάνουμε ότι καλύτερο για την ανάδειξη της Μονής. Ως Πολυτεχνείο βρισκόμαστε πάντα βοηθοί στο έργο της Εκκλησίας κατά καιρούς και αφιλοκερδώς οι καθηγητές συνεισφέρουν σε θέματα που έχουν να κάνουν με το κτηριολογικό της εκκλησίας καθώς είναι δύσκολο από μόνη της η Εκκλησία να φροντίζει όλα αυτά τα ιστορικά κτήρια. Η κα Κωτσάκη έχει ένα εξαιρετικό επιστημονικό έργο να επιδείξει και είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνει μία εξαιρετική δουλειά

Η κυρία Αμαλία Κωτσάκη, επιστημονική υπεύθυνη του έργου, διευκρίνισε ότι το κομμάτι που έχει αναλάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι η αποκατάσταση και η νέα χρήση στο κτήριο της παλαιάς ιερατικής σχολής της Μονής των Τσαγκαρόλων η οποία εδώ και πολλά χρόνια είναι ανενεργή και ερειπώνεται. Το δεύτερο είναι η αποκατάσταση των ερειπωμένων κατοικιών που βρίσκονται εκτός περιβόλου της Μονής και η μετατροπή τους σε ξενώνες και η διαμόρφωση ολόκληρου του περιβάλλοντος χώρου που θα συνδέσει όλα αυτά και θα δημιουργήσει έναν κήπο μπροστά και μία ακόμα νέα είσοδο που θα είναι ανεξάρτητη του κτηρίου

Εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης:

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια είκοσι έξι (26) μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:

«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | «Έπεσαν» οι υπογραφές για τη συντήρηση της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας | Photos

  1. Κοντά 300 εκατομμυριάκια ευρώπουλα δεν είναι και λίγα μπρός στην τόση ..»κούραση»των κυρίων κυρίων αρμοδίων (!) σε ..υπογραφές!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook