Χανιά | “Εννιά χρόνια λασποδέρνουμε” – Για μπάζα σε ρέματα από το έργο της παράκαμψης διαμαρτύρονται κάτοικοι Τοπολίων | Video

Αυτοψία στο έργο παράκαμψης Τοπολίων αναμένεται να πραγματοποιήσει κλιμάκιο της Περιφέρειας την επόμενη Τετάρτη, πράγμα που έγινε γνωστό έπειτα από έντονη διαμαρτυρία που εξέφρασαν το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα και την Περιφέρεια, καθώς, όπως δήλωσαν στα ΜΜΕ, μπάζα από το έργο παράκαμψης Τοπολίων απορρίπτονται παράνομα σε ρέματα και ρυάκια και μάλιστα σε μια περίπτωση πάνω από το χωριό Καψανιανά.

Επισήμαναν ότι δημιουργείται κίνδυνος στην επόμενη κακοκαιρία να υπάρξουν πλημμύρες και κατολισθήσεις που θα καταλήξουν στο χωριό και υπογράμμισαν ότι δεν είναι νόμιμο να απορρίπτονται τα μπάζα σε ρέματα.

“Σε όποια υπηρεσία και να έχουμε απευθυνθεί, φάγαμε πόρτα. Δεν έχει μπαζώσει μόνο δασικές περιοχές, αλλά και ρέματα”, τόνισε ο Νίκος Τσουρουνάκης, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Τοπολίων. “Στο τελευταίο μπάζωμα που έχει κάνει στην καθίζηση λίγο πριν τα Τοπόλια, μας παραπλάνησε ότι κάποιος άλλος εργολάβος φτιάχνει την καθίζηση, ενώ τελικά αυτός τα έριχνε. Τελικά έκανε μια τεράστια χωματερή και από κάτω είναι τα Καψανιανά. Θα κατεβάσει όλη τη λάσπη όταν βρέξει. Συνεχίζει και μπαζώνει και άλλα ρέματα, σε τρία σημεία στον Αι Κυρ Γιάννη. Εμείς ζητάμε παρέμβαση εισαγγελέα και όχι για να σταματήσει το έργο, αλλά για να συνεχίσει με νόμιμη χωματερή, όπως προβλέπεται να πάνε στην Κάνδανο ή τις Λουσακιές. Τόσα νταμάρια εγκαταλελειμμένα υπάρχουν για να πάνε τα μπάζα”, προσέθεσε ακόμα.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης, κάτοικος του Αι Κυρ Γιάννη, περιέγραψε επίσης την κατάσταση: “Εξαιτίας αυτού του έργου-σκανδάλου λασποδέρνουμε εδώ και εννιά χρόνια. Κάναμε υπομονή, για πέντε χρόνια το έργο ήταν σταματημένο. Και το 2013 είχε αποφασιστεί να γίνει σαν κατεπείγον. Το 2021 πήρε μπρος και όλα τα ξεμπαζώματα αντί να πηγαίνουν σε χωροθετημένες περιοχές νόμιμες, σπρώχνονται στα χωράφια, στα ρυάκια, στο δάσος. Τον τελευταίο μήνα έγινε ένα τεράστιο μπάζωμα και τα έριξαν όλα ακριβώς στη μέσα μεριά, σε ένα ρέμα που έχει φάτσα από κάτω τα Καψανιανά. Αν δεν ληφθούν μέτρα, το χωριά θα γίνει η δεύτερη Μάνδρα στην πρώτη πλημμύρα“, ανέφερε. “Κινητοποιηθήκαμε, το κατέγραψε η δασική υπηρεσία, σταμάτησε το μπάζωμα. Και τότε ξεκίνησε το μπάζωμα στην άλλη πλευρά του λόφου, στον Αι Κυρ Γιάννη. Τη Δευτέρα το πρωί τρέξαμε και προλάβαμε το πρώτο φορτηγό, καλέσαμε την αστυνομία, το διώξαμε. Ήρθε και το δασαρχείο και έφριξε με αυτά που είδε”.

Οι κάτοικοι αναρωτήθηκαν τί κάνουν οι αρχές, η Περιφέρεια και οι αιρετοί των Χανίων:

Η Περιφέρεια δεν κάνει τίποτα. Εμείς φέραμε έγγραφες καταγγελίες στις υπηρεσίες. Πότε θα δούμε αποτέλεσμα; Ο δήμος, αντί να καταγγέλλει το πρόβλημα, μας κατηγορεί ότι καθυστερούμε το έργο. Εμείς καταγγέλλουμε και τους τοπικούς βουλευτές που τα τελευταία δέκα χρόνια κανένας δεν έχει μιλήσει, κανένας δε μας έχει επισκεφτεί, κανένας δεν έχει έρθει στα Τοπόλια να πάρει θέση. Κανενας τους δεν ξέρει που πέφτει το χωριό μας και κανενός το αμάξι δεν έχει GPS“, τόνισε με μια δόση πικρού χιούμορ ο κ. Μυλωνάκης.

Ο Κωνσταντίνος Συροκάκης, κάτοικος Καψανιανών, ανέφερε τα εξής:

“Βλέπαμε από απέναντιο πολλά φορτηγά κάθε μέρα, επί έναν μήνα περίπου να ξεφορτώνουν μπάζα, χώματα και άλλα υλικά. Έγινε ένα μικρό βουνό από χώματα και όπως διαπιστώσαμε τελικά, ο εργολάβος ανεξέλεγκτα έριχνε το χώμα σε ένα ρέμα που είχε ξεχειλίσει ήδη στις πλημμύρες του 2019 και είχε προκαλέσει καταστροφές. Πάνω από τα κεφάλια μας κρέμεται τώρα ένας τεράστιος χωμάτινος όγκος“, υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Τοπολίων μαζί με κατοίκους επισκέφθηκαν το γραφείο του εισαγγελέα και ακολούθως την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Έπειτα από συζήτηση που είχαν με υπάλληλο της υπηρεσίας, έκαναν γνωστό ότι την ερχόμενη Τετάρτη, κλιμάκιο του τμήματος περιβάλλοντος θα επισκεφθεί για αυτοψία την περιοχή.

Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Χανίων είχε επίσης επισκεφθεί την περιοχή και κατέγραψε ότι υπήρχαν επιχωματώσεις σε ρέματα.

Δείτε τί δήλωσαν οι κ.κ. Τσουρουνάκης, Μυλωνάκης και Συροκάκης:

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ