Χανιά | «‘Εκτρωμα» το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, λέει το Εργατικό Κέντρο

χανιά-εκτρωμα-το-νέο-εργασιακό-νομ-1078608

«Αντεργατικό έκτρωμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, το σχέδιο νόμου που αναμένεται να προωθήσει στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας τον Οκτώβριο. Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δυνατότητα, αντί ο εργαζόμενος να αμείβεται για τυχόν υπερωρίες που έχει κάνει μια μέρα, να λαμβάνει ρεπό μια άλλη μέρα. Επίσης, σχεδιάζεται η αύξηση του πλαφόν υπερωρίας ανά εξάμηνο.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Μανωλικάκης δήλωσε στο zarpanews.gr:

«Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο, εισάγει μια ακόμα ελαστική μορφή απασχόλησης θυσιάζοντας την αμοιβή της υπερωρίας. Είναι ένα αντεργατικό έκτρωμα που δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να κάνουν λάστιχα τους εργαζόμενους. Θέλουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις, αλλά δεν σκέφτονται καθόλου τους ανθρώπους».

Ο πρόεδρος του ΕΚΧ, τόνισε ότι είναι σχεδόν απίθανο να τηρούνται σωστά τα ωράρια:

«Ποιος εξασφαλίζει την τήρηση του πραγματικού ωραρίου; Πως θα αποδεικνύεται ότι έχεις δουλέψει παραπάνω ώρες», αναρωτήθηκε ο κ. Μανωλικάκης.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΧ τόνισε ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις ευνοούν τις πολυεθνικές, αλλά όχι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά συνέπεια τη μεγάλη πλειοψηφία των χανιώτικων εταιρειών. Όσοι έργάζονται σε επιχειρήσεις με ελάχιστο προσωπικό, θα δουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρει κανείς έξτρα ρεπό, ακόμα και αν δούλεψε κάποιες μέρες παραπάνω, μιας και δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί η απουσία του.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή τον Οκτώβριο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook