Χανιά | «Δώσε αίμα, κράτα τον κόσμο ζωντανό» – Ζωές σώζει η αιμοδοσία

χανιά-δώσε-αίμα-κράτα-τον-κόσμο-ζωντ-1236112

Στον Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε  η Αρετή Σκορδυλάκη, Διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Η κα Σκορδυλάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, μίλησε για τη σημασία της αιμοδοσίας, μιας πράξης που διαρκεί δέκα λεπτά, αλλά σώζει ζωές:

«Έχει καθιερωθεί η 14η Ιούνιου ως ημέρα εθελοντή αιμοδότη και πρέπει να τιμήσουμε τον ανώνυμο άνθρωπο που προσφέρει χωρίς ανταμοιβή λίγο από τον χρόνο του και λίγο από το αίμα του. Γι’ αυτή τη χρονιά, το μήνυμα είναι «δώσε αίμα, κράτα τον κόσμο ζωντανό», θέλοντας έτσι να προβληθεί η συστηματική ανάγκη σε αίμα.

Σήμερα αφορά τον γείτονα, αύριο μπορεί να αφορά κάποιον μέσα από το σπίτι μας. Γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 είχαμε μια μείωση 12% των αιμοληψιών στο νοσοκομείο Χανίων. Παρόλα αυτά, οι ανάγκες σε αίμα δεν μειώθηκαν.»

Σε όσους φοβούνται να δώσουν αίμα, η κα Σκορδυλάκη επισήμανε ότι η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής:

«Πολλοί λένε «δεν πάω να δώσω αίμα γιατί θα πονέσω, θα λιποθυμήσω, θα ζαλιστώ.» Είναι κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ο πόνος που προκαλείται είναι ίδιος με εκείνον όταν δίνουμε αίμα για εξετάσεις.

Η ποσότητα αίματος που παίρνουμε είναι 450ml. Ο καθένας μας έχει 5 ως 6 λίτρα και δεν είναι τέτοια ώστε να προκαλέσει συμπτωματολογία. Μπορεί  κανείς να δίνει αίμα από τα 18 και ως τα 62, ενώ αν είναι εθελοντής αιμοδότης, μπορεί να δίνει μέχρι τα 65, αν είναι υγιής φυσικά.

Ο γιατρός αξιολογεί αν μπορεί να γίνει αιμοδοσία και είναι πάντα εκεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι. Αυτό που χρειάζεται είναι αίμα υγιών ανθρώπων, που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στους αποδέκτες.»

Δεκάδες σύλλογοι αιμοδοτών δίνουν αίμα στα Χανιά, δήλωσε η κα Σκορδυλάκη:

«Στο εθνικό μητρώο αιμοδοτών έχουν ταυτοποιηθεί 38 σύλλογοι αιμοδοτών για το νοσοκομείο Χανίων. Πέρα από τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Άγιος Ιωάννης» που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει σύλλογος αιμοδοτών Πολυτεχνείου Κρήτης, της σχολής Εμπορικού Ναυτικού, των επαγγελματικών λυκείων, των εσπερινών λυκείων και πολλοί άλλοι. Είναι οι νέοι μας, το μέλλον μας, και πίσω από αυτούς τους συλλόγους υπάρχουν άνθρωποι που δεν φαίνονται, αλλά αγωνίζονται και μοχθούν.

Σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οξύ πρόβλημα έλλειψης αίματος, η κατάσταση όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερη, ανέφερε η κα Σκορδυλάκη. Και ζήτησε από όλους να δοκιμάσουν να κάνουν το βήμα και να δώσουν κι εκείνοι, μια φιάλη ζωής:

«Δεν χωράνε φόβοι και αναστολές, πρέπει να μοιράσουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Ας γίνει το πρώτο βήμα και διαρκεί μόνο 10 λεπτά. Αν όλοι όσοι μπορούν να δώσουν αίμα, έδιναν δύο φορές τον χρόνο, δεν θα υπήρχε πρόβλημα επάρκειας αίματος στη χώρα μας

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | «Δώσε αίμα, κράτα τον κόσμο ζωντανό» – Ζωές σώζει η αιμοδοσία

  1. Να μην απέκλειαν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, και να είχαν λιγότερους περιορισμούς!! Με το αρχικό ερωτηματολόγιο απορώ ποιοι απαντάνε ειλικρινά και πόσοι «πληρούν όντως τις προδιαγραφές». Είμαστε στο 2021, ας αλλάξουν λίγο τα πράγματα.. Θέλουν πολλοί να δώσουν αίμα, αλλά δεν τους επιτρέπεται!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook