Χανιά | «Αναστρέψιμη κατάσταση» η ξενοδοχοποίηση στον Λόφο Καστέλι, δηλώνει ο Νότης Ψυλλάκης

χανιά-αναστρέψιμη-κατάσταση-η-ξενο-1117656

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο αποφασίζει για τις χρήσεις γης στην επικράτεια του Δήμου, επαφίεται η δυνατότητα – ή μη – να κατασκευαστεί η ξενοδοχειακή μονάδα στον Λόφο Καστέλι, σύμφωνα με τον έγκριτο Χανιώτη νομικό, Νότη Ψυλλάκη. Ο γνωστός δικηγόρος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη, τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο και η ξενοδοχοποίηση μπορεί να αποφευχθεί, και το Πολυτεχνείο δε θα αναγκαστεί να αποζημιώσει τους επενδυτές:

«Έχουν αναπτυχθεί απόψεις, ότι αν γίνει κάτι τέτοιο (σ.σ. αν δεν εκδοθούν άδειες), το Πολυτεχνείο θα φέρει ευθύνη, είναι όμως επιχειρήματα έωλα. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, εάν επιλεγούν συγκεκριμένοι τρόποι, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο Δήμος Χανίων», τόνισε ο κ. Ψυλλάκης. «Στην μισθωτήρια σύμβαση, στο άρθρο 5 παρ. 2, αναφέρεται επί λέξει ότι η εκμισθώτρια (το Πολυτεχνείο) ουδεμία ευθύνη θα φέρει για τυχόν έλλειψη στα μίσθια των απαιτούμενων νόμιμων προϋποθέσεων για την έκδοση άδειας λειτουργίας της επιδιωκόμενης από τη μισθώτρια επιχειρηματικής δραστηριότητας και ούτε υποχρεώνεται από τον λόγο αυτόν στην καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης«, ανέφερε ο γνωστός νομικός. Και εξήγησε:

«Αν τα κτίρια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας ξενοδοχείου, το Πολυτεχνείο δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη. Από τη στιγμή που υπάρχει ήδη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1988, το οποίο έχει υιοθετήσει βασικά στοιχεία της μελέτης Ρωμανού – Καλλιγά, και προβλέπει χρήση γενικής κατοικίας στην περιοχή αυτή, μπορεί να γίνει στην περιοχή ένα ξενοδοχείο που δεν θα υπερβαίνει τις 50 κλίνες, και όχι κάτι φαραωνικό όπως είδαμε στα σχέδια. Το 1977 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε και στη συνέχεια επανέλαβε όλα αυτά που προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό. Επικυρώθηκε εκ νέου το 2018 αυτού του είδους η προσέγγιση», τόνισε ο κ. Ψυλλάκης.

Ο Χανιώτης δικηγόρος υπογράμμισε ότι το θέμα των αδειών είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ τόνισε και τη σημασία – αν βέβαια αποφασιστεί να τηρηθεί αρνητική στάση απέναντι στην επένδυση – ο Δήμος Χανίων να είναι προετοιμασμένος νομικά:

«Η έκδοση αδειών θα συναντήσει, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση, τεράστια νομικά προσκόμματα και στις εγκρίσεις της αρχαιολογίας, και στις εγκρίσεις που αφορούν την ανέγερση καθαυτή. Ο Δήμος Χανίων έχει όλα τα νομικά περιθώρια να αναχαιτίσει αυτού του είδους τα σχέδια, με την προϋπόθεση να υπάρξουν σοβαρές νομικές προσεγγίσεις, για να μην έχουμε μετά προσφυγές από την πλευρά της μισθώτριας που θα στρέφονται ενάντια στον Δήμο.»

Όσον αφορά την πιθανότητα προσφυγής στο ΣτΕ, την οποία φέρεται να εξετάζουν νομικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο κ. Ψυλλάκης εξήγησε ότι είναι κι αυτό μια οδός, με άγνωστη όμως κατεύθυνση:

«Μια προσφυγή στο ΣτΕ για θέματα παραχώρησης δημόσιας περιουσίας είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι μια τέτοια προσφυγή θα ευδοκιμήσει, υπάρχουν όμως σοβαροί λόγοι που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν τη νομική του βάση», δήλωσε ο κ. Ψυλλάκης.

Ο έμπειρος νομικός πάντως θεωρεί ότι η κατάσταση είναι «απολύτως αναστρέψιμη, αν υπάρξει συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας και πολιτική βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έγινε παλαιότερα με τους Αγίους Αποστόλους«.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | «Αναστρέψιμη κατάσταση» η ξενοδοχοποίηση στον Λόφο Καστέλι, δηλώνει ο Νότης Ψυλλάκης

  1. De zin : Kastelli Hills is volledig omkeerbaar als er een mobilisatie is van de LOKALE GEMEENSCHAP en de POLITIEKE WIL
    VAN DE GEMEENTERAAD klinkt veelbelovend !
    Hopelijk zal dit nog veel meer burgers aanzetten tot akties, demonstraties, plaatsen van handtekeningen tegen
    hotellisering !
    Laten we ervoor gaan en ons uiterste best doen, het zal zeker de moeite waard zijn.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook