Χανιά | Ψήφισμα της ΕΛΜΕ για καταγγελία απόλυσης εργαζόμενου στο Ηράκλειο

Η ΕΛΜΕ Χανίων, υιοθετώντας το ψήφισμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών από το παράρτημα Ηρακλείου, καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενου και τη μη καταβολή δεδουλευμένων του (τριψήφιος αριθμός υπερεργασίας και υπερωριών και μη ληφθείσα άδεια) από γνωστή κατασκευαστική εταιρεία του Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – ψήφισμα της ΕΛΜΕ:

«Ο συνάδελφος μηχανολόγος μηχανικός είχε προσληφθεί στην εν λόγω εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου. Στη διάρκεια της εργασίας του εκεί, εκτός από τα καθήκοντα που απορρέουν από την ειδικότητά του, του είχαν επίσης ανατεθεί καθήκοντα πολιτικού μηχανικού (!) όπως επίβλεψη και επιμετρήσεις οικοδομικών εργασιών κλπ. Επιπλέον, ενώ υποτίθεται ότι θα εργαζόταν για 40 ώρες την εβδομάδα, ο κανόνας αποδείχθηκε πως ήταν εντεκάωρα – εργασία και πρωινή και απογευματινή έως τις 22:00 το βράδυ (!) για 4 από τις 6 εργάσιμες μέρες– σύνολο 58 ώρες τη βδομάδα (!), χωρίς την καταβολή υπερεργασίας και υπερωριών.

Ο συνολικός αριθμός ωρών απλήρωτης υπερεργασίας και υπερωριών είναι τριψήφιος! Τα παραπάνω συνοδεύονταν από κλιμακούμενη άσχημη συμπεριφορά της εργοδοσίας με αποκορύφωμα την απόλυση του συναδέλφου, μετά από έξι μήνες περίπου, με αιτιολογικό ότι «δεν γνωρίζει καλά το αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού»(!), δηλαδή αυτό με το οποίο είχε επιφορτιστεί πέραν του πραγματικού αντικειμένου του! Στη διάρκεια αυτών των έξι περίπου μηνών, ο συνάδελφος ενώ δεν πήρε καμία μέρα άδεια καταχώρησαν (στις 4/4/22 και αφού είχε ήδη απολυθεί!) ότι έλαβε 6 μέρες το 2021 και δεν του πλήρωσαν τις αποδοχές μη ληφθείσης αδείας ούτε για το 2021 ούτε για το 2022. Ας σημειωθεί, επίσης, πως στη σύμβασή του δεν είχαν καν δηλωμένη τη σωστή του ειδικότητα. Ο συνάδελφος κατήγγειλε την παρουσία καμερών.

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας του σωματείου με την εργοδοσία στα γραφεία της εταιρείας, παραδέχτηκαν την ανάθεση στο συνάδελφο μηχανολόγο εκτός από αυτά της ειδικότητάς του και καθηκόντων πολιτικού μηχανικού -ειδικότητας δηλαδή που ήξεραν ότι δεν είχε, η μη καταβολή των αποδοχών για την άδεια αποδόθηκε σε «λογιστικό λάθος» και για τις υπερωρίες ενώ στην αρχή ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν, έπειτα ειπώθηκε χαρακτηριστικά και κατ’ επανάληψη ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ να κάνει υπερωρίες (!) αλλά ο συνάδελφος αυτοβούλως (!) καθόταν ώρες παραπάνω για να καλύψει την «ανεπάρκειά» του (!!). Με αυτές τις δηλώσεις όμως ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι έκανε υπερωρίες παρά την αρχική τους άρνηση. Στην πραγματικότητα ο συνάδελφος υπό τον καθημερινό φόβο της απόλυσης (του κουνούσαν το δάκτυλο οι δύο ιδιοκτήτες) εργαζόταν 4 παραπάνω ώρες από το δηλωμένο ωράριο κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και 2 ώρες πάνω από το δηλωμένο ωράριο συνολικά για Τετάρτη και Σάββατο (οι απαιτούμενες υπερωρίες ήταν φιξ για κάθε μέρα).

Στο χώρο των γραφείων της εταιρείας η αντιπροσωπεία του σωματείου είδε επίσης δύο εργαζόμενους ώρα οχτώ παρά το βράδυ (!) χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπήρχαν και άλλοι στο υπόγειο (από όπου είδαν να ανεβαίνει ο ένας), ενδεικτικό των ωραρίων που είχε καταγγείλει ο συνάδελφος. Το ΣΜΤ αναρωτιέται, αν και αυτοί πχ «λόγω ανεπάρκειας» δούλευαν ως τέτοια ώρα και όχι πχ επειδή μπορεί να τους είχε επιβληθεί αυτό το ωράριο κατά παράβαση του δηλωμένου, όπως στον συνάδελφο. Η παρουσία των καμερών που είχε καταγγέλθηκε, διαπιστώθηκε ιδίοις όμμασι.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο στον κλάδο αλλά αποτέλεσμα της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, αφού νομοθετούν πάντα για να διασφαλίζουν τα κέρδη των εργοδοτών εις βάρος των εργαζόμενων. Η πείρα επιβεβαιώνει πως οι επιχειρήσεις του κλάδου, αντί να προσλάβουν τον απαραίτητο αριθμό συναδέλφων όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων αναθέτουν σε δυσανάλογα μικρό αριθμό συναδέλφων καθήκοντα που δεν τους αναλογούν, επιβάλλοντας οικονομικό ξεζούμισμα και εξαντλητικά ωράρια, με προφανή σκοπό την αύξηση των κερδών μέσα από τη συμπίεση του εργατικού κόστους.

Αν αυτή η κατάσταση ήταν ήδη πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό, παραβαίνοντας τα όρια που έθετε η προϋπάρχουσα εργατική νομοθεσία, ο νόμος Χατζηδάκη , που αποτελεί προαπαιτούμενο του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, εισάγει περισσότερη ελαστικότητα, μετατοπίζει τα νόμιμα όρια υπέρ της εργοδοσίας, καταργεί ουσιαστικά το οχτάωρο γυρίζοντας μας ενάμιση αιώνα πίσω. Η νομιμοποίηση των προϋπαρχουσών αυθαιρεσιών, μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, ανοίγει τον δρόμο σε ακόμη μεγαλύτερες νέες αυθαιρεσίες των εργοδοτών, πχ 11ωρα που βλέπουμε ήδη στην πράξη.

Συγχρόνως, ο νόμος Χατζηδάκη αφοπλίζει την εργατική τάξη δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες των συνδικάτων και την κήρυξη απεργιών και προάγοντας την ατομική διαπραγμάτευση, με σκοπό τον εκμηδενισμό των συλλογικών αντιστάσεων, την παγίωση των νέων συσχετισμών σε βάρος των εργαζομένων και εντέλει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εργαζομένων που θα δέχεται την απουσία συλλογικών διεκδικήσεων και ουσιαστικών εργατικών δικαιωμάτων ως κάτι το φυσικό.

Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να στηρίζουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους για την εξασφάλιση του δικαιώματος σε αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Η αξιοπρέπεια στη ζωή και στη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη!

Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) που θα λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για τους συναδέλφους, κατοχυρώνοντας θεσμικούς όρους και ουσιαστικές αυξήσεις, 5ήμερο -7ωρο -35ωρο, κανονικές προσλήψεις με κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς. Παλεύουμε για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικού νόμου!

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να καταγγείλουν στο σωματείο τους κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, σε επίπεδο ωραρίων, όρων εργασίας, μη-καταβολής δεδουλευμένων, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας!
Κανένας εργαζόμενος μόνος, καμία εργαζόμενη μόνη! Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία!

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες πρακτικές της εταιρείας!
Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του συναδέλφου (μη ληφθείσα άδεια, υπερεργασία και υπερωρίες)».

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ καιρός στην Κρήτη την Κυριακή 29 Μαΐου
Επόμενο άρθροΚρήτη | Ο Κουτσούμπας στο γλέντι της ΚΝΕ στο Ηράκλειο | Photos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ