Χανιά | Ψάχνουν στέγη οι νέοι φοιτητές – Τι γίνεται με την εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ακόμη ψάχνουν για στέγη χιλιάδες νέοι φοιτητές, παρά το γεγονός ότι πέρασε ήδη ένας μήνας από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές από τη μία τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη και από την άλλη δεν μπορούν ακόμη και τώρα να βρουν στέγη και ιδιαίτερα σε νησιά και σε πόλεις με τουρισμό.

Οι φοιτητικές εστίες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για όλους τους νέους φοιτητές οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγης προκαλώντας την απόγνωση των γονιών τους. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

Πολυτεχνείο Κρήτης

Δωρεάν στέγαση σε νέους και παλιούς φοιτητές, οι οποίοι έχουν υψηλές επιδόσεις στα μαθήματά τους, προσφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα έτη 2020-2025 και ειδικότερα του στόχου Προώθησης Αριστείας, αποφάσισε «την παροχή δωρεάν στέγασης και σε φοιτητές με υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια επίδοσης».

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος έκρινε και αποφάσισε ότι ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων στη Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος μπορεί να διατεθεί σε νέους και υφιστάμενους φοιτητές του Ιδρύματος βάσει υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων, ώστε να ενισχυθεί από τη μία πλευρά η προσέλκυση άριστων νέων φοιτητών, αλλά και από την άλλη πλευρά να υποστηριχθούν εμπράκτως οι φοιτητές εκείνοι που επιδεικνύουν συνέπεια και υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια των σπουδών τους. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια χρονική συγκυρία, όπου η ανεύρεση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην πόλη των Χανίων, όπου οι τιμές είναι αντικειμενικά υψηλότερες από ότι σε άλλες φοιτητουπόλεις της χώρας.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 θα διατεθούν συνολικά 20 θέσεις (10 σε πρωτοετείς φοιτητές και 10 σε υφιστάμενους φοιτητές) στη Φοιτητική Εστία για δωρεάν στέγαση φοιτητών που πληρούν τα κριτήρια αριστείας. Κατά τη λήψη της απόφασης, προβλέφθηκε οι θέσεις αυτές να καλύπτουν δυνητικά φοιτητές από όλες τις Σχολές του Ιδρύματος και όλα τα έτη σπουδών, καθώς και αναλογικά όλες τις κατηγορίες εισακτέων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις, που διατίθενται με κριτήρια αριστείας αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 7% των συνολικά 300 θέσεων στη Φοιτητική Εστία. Σε κάθε περίπτωση, η κύρια μέριμνα και ο σκοπός του συγκροτήματος της Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι να εξυπηρετεί τους ενεργούς φοιτητές του Ιδρύματος που, προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμες πρόσθετες πληροφορίες για τη Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης με πολλές φωτογραφίες.

Ο Κανονισμός Στέγασης 2022-2023 παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τη λειτουργία της Φοιτητικής Εστίας. Οι φοιτητές (νέοι ή υφιστάμενοι) που θα επιλεγούν βάσει των κριτηρίων αριστείας δεν χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι κάποιες ενέργειες ή να υποβάλλουν αίτηση στέγασης, καθώς θα εντοπισθούν και θα ενημερωθούν απευθείας από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων. Όπως τονίζει το ίδρυμα «συγχαίρουμε εκ των προτέρων τους φοιτητές εκείνους που θα καλύψουν τις θέσεις αριστείας και ευελπιστούμε ότι η επιβράβευση αυτή θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους».

ethnos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠώς είναι σήμερα το σπίτι που γυρίστηκε η «Παριζιάνα»
Επόμενο άρθροΗ Γη της Ελιάς: Τα 10 spoiler για την 2η σεζόν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ