Χανιά | Προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς η συνεχιζόμενη φθινοπωρινή ανομβρία

χανιά-προβληματίζει-τους-ελαιοπαραγ-1520528

Προβληματίζει η συνεχιζόμενη φθινοπωρινή ανομβρία στην Κρήτη όπως διαπιστώνει ο κ. Νίκος Μιχελάκης* σε σχετικό του άρθρο με το οποίο σημειώνει ότι η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε με διλήμματα.

Ενώ, ήδη πλησιάζουμε στα μέσα Νοεμβρίου που θεωρούνται ως τυπικός χρόνος έναρξης της συγκομιδής της ελιάς και ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έπεσαν προ ημερών άφθονες έως καταστροφικές βροχές, στην Κρήτη τουλάχιστον, οι πολυαναμενόμενες για τις ελιές φθινοπωρινές βροχές δεν έφτασαν ακόμα!

Εκτός από λίγες περιοχές στην Δυτική Κρήτη στις οποίες τον Σεπτέμβριο έπεσαν βροχές 50-70mm, στις άλλες περιοχές πρακτικά δεν έβρεξε ακόμα όσο χρειάζεται ώστε οι ελιές να «ξελαδώνουν» (να αποδίδουν το λάδι που περιέχουν) όπως λένε οι παραγωγοί. Με πολλούς δισταγμούς και διλλήματα άρχισε η συγκομιδή της ελιάς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από πολλές περιοχές, ο Δάκος έχει εισβάλει σε πολλούς ελαιώνες και οι προσβολές του ελαιόκαρπου που προκαλεί είναι σημαντικές. Έτσι, υπηρεσίες και άλλοι φορείς υπεύθυνοι για την δακοκτονία, αποδεχόμενοι έμμεσα την αναποτελεσματικότητα της συνιστούν στους ελαιοπαραγωγούς να επισπεύσουν την συγκομιδή.

Έτσι οι παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά διλήμματα. Τι να πράξουν;

-Να αρχίσουν την συγκομιδή για να αποφύγουν τις προσβολές του Δάκου χάνοντας όμως σημαντική ποσότητα λαδιού αφού ο ελαιόκαρπος δεν έχει ακόμα αποκτήσει την αναμενομένη περιεκτικότητα λαδιού, και συρρικνωμένος όπως είναι, δεν «ξελαδώνει» (δεν αποδίδει το λάδι που περιέχει) εύκολα;

– Ή να περιμένουν μήπως έλθουν κάποιες βροχές ώστε ο συρρικνωμένος από την ξηρασία ελαιόκαρπος να αναζωογονηθεί αλλά συγχρόνως να κινδυνεύει από τον Δάκο η άλλες φυσικές καταστροφές;

Τελικά κάτω από τις συνθήκες αυτές στην Πελοπόννησο, όπου έπεσαν αρκετές βροχές, η συγκομιδή άρχισε μαζικότερα και τα 50% περίπου των ελαιοτριβείων άνοιξαν, ενώ στην Κρήτη όπου δεν έπεσαν βροχές, η συγκομιδή αργοπορεί και τα ελαιοτριβεία που άνοιξαν εκτιμώνται στο 20%.

===============================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook