Χανιά | Πρωτοβουλία πολιτών: Καλούμε σε αντίσταση στα πολωτικά διλήμματα

χανιά-πρωτοβουλία-πολιτών-καλούμε-σε-987084

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Χανιά:

«H τιμωρητική λογική που διέπει τις επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αποκαλύπτει τις προθέσεις της αφήνοντας καίριους τομείς όπως η κοινωνική πολιτική, η υγεία και η παιδεία αποδυναμωμένους και στερώντας από τους πολίτες βασικά δικαιώματα πρόσβασής τους σε αυτούς. Αφού δεν προσπάθησε να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού με συνέπεια και επιμονή στην επιστημονική ορθότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη, εισήγαγε τιμωρητικά μέτρα, όπως η αναστολή εργασίας αλλά και η στέρηση του συνταγματικού δικαιώματος στη μόρφωση, για να μεταθέσει τις ευθύνες της στους πολίτες.

Παράδειγμα των συνεπειών αυτής της λογικής, αποτελεί στον Δήμο Χανίων η αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και συγκεκριμένα στα ΚΑΠΗ, το Γηροκομείο και το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, η οποία, πέρα από την καταρχήν αντίθεση με την οποία περιβάλλουμε ένα μέτρο που στερεί το δικαίωμα στην εργασία, ακυρώνει την ίδια τη στόχευση που ευαγγελίζεται: απογυμνώνει επικίνδυνα το ήδη ελλειμματικό προσωπικό στις δομές κοινωνικής πρόνοιας και τιμωρεί συλλήβδην τους πολίτες εγκαθιδρύοντας πολωτικές λογικές που οδηγούν τελικά σε σκλήρυνση των διαχωρισμών μεταξύ τους. Έτσι αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις: αποδυνάμωση των δημόσιων δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, οδηγώντας τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα και στην κοινωνική απομόνωση.

Η σημασία του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κεφαλαιώδης. Αναμφισβήτητα αυξάνει τα επίπεδα υγειονομικής θωράκισης, ζήτημα κρίσιμο και αναγκαίο ιδιαίτερα σε χώρους που φιλοξενούνται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όμως δεν εξυπηρετεί αυτή τη θέση ο τιμωρητικός εξαναγκασμός με στέρηση εργασίας χωρίς να έχει εξαντληθεί η προσπάθεια πειθούς. Υπάρχουν εναλλακτικές για να προστατευθούν οι ωφελούμενοι των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας και να κερδηθεί χρόνος, ώστε με διαλεκτικό και επιστημονικό τρόπο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Η διενέργεια τακτικών rapid test – και όχι των αμφίβολης χρησιμότητας self test– με ευθύνη της πολιτείας, είναι μία από αυτές, πρακτικές που άλλωστε εφαρμόζει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Με ανάλογες λογικές περιβάλλει η κυβέρνηση και το άνοιγμα των σχολείων. Χωρίς να εκπληρώσει κανένα από τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας –για τακτικότερο καθαρισμό, χαρτογράφηση των σχολείων που υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις και οργάνωση λειτουργίας νέων τμημάτων με εξεύρεση επιπλέον χώρων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση που συνεπάγεται επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών– η σχολική χρονιά εκκινεί και φέτος σαν να μην πέρασε ένας χρόνος.

Δεν πείθει κανέναν η κυβέρνηση. Ούτε για την ανάγκη εμβολιασμού ούτε για τις δήθεν προθέσεις της.

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος καλούμε τους πολίτες, τη δημοτική αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις, να αντισταθούν στα πολωτικά διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση και να απαιτήσουν την απόσυρση του απαράδεκτης απόφασης που επιβάλλει την αναστολή της εργασίας και ανοίγει τον δρόμο της απόλυσης των εργαζομένων, καθιστώντας αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των δομών πρόνοιας προς τους υπερήλικες συνδημότες μας.

Η αιχμή του υγειονομικού ζητήματος είναι να διεκδικήσουμε ουσιαστικές πολιτικές ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους εργασίας. Η εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης να μην δώσει ουσιαστικές λύσεις στα παραπάνω ζητήματα συνοδεύεται με την αποπροσανατολιστική και ανεύθυνη επιλογή της πόλωσης και των διακρίσεων. Αντί να συζητήσει για τη σημασία του εμβολιασμού, μας κατευθύνει να βλέπουμε εχθρούς στα πρόσωπα των συμπολιτών τους, ανοίγοντας προκλητικά το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις σε αυτούς που πραγματικά επιβουλεύονται το δικαίωμα στην ισχυρή δωρεάν δημόσια Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook