Πρωτοβουλία Πολιτών – Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει: Ξενοδοχείο δε χωρεί στο Χανιών το μπαλκόνι!

πρωτοβουλία-πολιτών-και-τώρα-ένα-σύν-1100726

Πρόσκληση προς «το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χανίων, όλους τους φορείς και όλους τους δημότες να υπερασπιστούμε ενωμένοι το δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση στη περιοχή του Καστελιού» με αφορμή την εκκένωση του κτιρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης από την κατάληψη της Rosa Nera απευθύνει με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών- Πρώτα ο Άνθρωπος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει στην πόλη μας, επιμένει στην αποδεδειγμένα ανερμάτιστη, εν μέσω πανδημίας, «μονοκαλλιέργεια» της τουριστικοποίησης, απαξιώνοντας το ρόλο του και την ιστορία του τόπου».

Η ανακοίνωση:

«Άλλο ένα τελεσίγραφο εξέπνευσε νύχτα… Ξημερώματα Σαββάτου 5-9-2020, με πανελλαδική (!) κινητοποίηση αστυνομικής δύναμης, το επιτελικό κράτος της Δεξιάς επέβαλε το νόμο και την τάξη στο κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης (πρώην 5η Μεραρχία) στο λόφο Καστέλι, όπου βρίσκονταν 16 άτομα, άστεγοι και μετανάστες οι περισσότεροι, σε συνθήκες αυξημένων περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας στα Χανιά!

Με αυτό τον τρόπο και σε αυτή τη συγκυρία κρίθηκε κατάλληλο να δοθεί ένα τέλος στη 16ετή κατάληψη Rosa Nera, με ιδιαίτερα θετική προσφορά στην τοπική κοινωνία. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης να παραταθεί η σύμβαση με την Belvedere για τρία εξάμηνα, με εντελώς προσχηματική αιτιολόγηση, ώστε να πραγματοποιηθεί το όραμα του προηγούμενου πρύτανη και νυν υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη, να μετατρέψει σε ξενοδοχείο το κηρυγμένο ιστορικό κτίριο, που δεσπόζει στο διαχρονικό πυρήνα της παλιάς πόλης, το «μπαλκόνι» της!

Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει στην πόλη μας, επιμένει στην αποδεδειγμένα ανερμάτιστη, εν μέσω πανδημίας, «μονοκαλλιέργεια» της τουριστικοποίησης, απαξιώνοντας το ρόλο του και την ιστορία του τόπου, και σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που απαιτεί να αποκατασταθεί διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του και να αποκτήσει χρήση συμβατή με το πνεύμα της κήρυξής του ως μνημείου.

Καλούμε τη δημοτική αρχή και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, όλους τους φορείς και όλους τους δημότες να υπερασπιστούμε ενωμένοι το δημόσιο χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση στη περιοχή, υπερασπίζοντας την ιστορία, τις αξίες και το μέλλον του τόπου μας, απέναντι στη χυδαία εμπορευματοποίηση των κυβερνώντων και τη μεταπρατική λογική της απόφασης της πλειοψηφίας της συγκλήτου… Είναι ώρα για ωραίες πράξεις και αξιοπρέπεια, όχι για μεγάλα λόγια!»

Zarpanews.gr

7 thoughts on “Πρωτοβουλία Πολιτών – Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει: Ξενοδοχείο δε χωρεί στο Χανιών το μπαλκόνι!

  1. Δεν έχει καμια αρμοδιότητα ο Δήμος Χανίων για το συγκεκριμένο ακίνητο, η απόφαση ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις πρυτανικές αρχες του πολυτεχνείου, και όχι σε ομάδες φοιτητών η πολιτών. Σεβάστητε την κρίση του Ελληνικού λαού που εξέλεξε με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες την κυβέρνηση του Κυριακου Μητσοτάκη. Αποδεχτητε την ητα σας και πάψτε την στήριξη στα περιθώρια και άτομα που σαμποτάρουν το έργο της κυβέρνησης. Η επένδυση που θα γίνει θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή, θα έρθουν μετά και άλλες αντίστοιχες επενδύσεις. Όσο για την δημόσια πρόσβαση στο μνημείο, αυτή εξασφαλίζεται μέσα από τη σύμβαση με την αναδοχη εταιρεία, παψτε πια να λέτε ψέματα στο κόσμο.

  2. Τόσα χρόνια το Πολυτεχνείο Κρήτης απέδειξε ότι δεν μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία των Χανίων. Γι΄αυτό και ΔΕΝ μπόρερε να προστατεύσει την περιουσία του , να αναδείξει το χώρο στην πρυτανεία σε χώρο πολιτισμού και γνώσης – έρευνας και έχει επέλθει η απαξίωσή του από τους υποψήφιους των πανελλαδικών. Με βάσεις κάτω από το 10 δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα άλλα ιδρύματα – πρωτοπόρα του νησιού και της χώρας. Θα έπρεπε να το καταλάβουν οι κύριοι διοικούντες του και το Υπουργείο τα τελευταία 20 χρόνια και να προσπαθήσουν να το αναβαθμίσουν επιστημονικά και όχι κτιριακά μόνον. Τόσα κτίρια έχετε στο Ακρωτήρι που μια μέρα θα μείνουν άδεια από φοιτητές, ας κάνετε αυτά ξενοδοχεία!!!

  3. Παιδια μην αγχωνεστε… Τωρα που εσπασε η καταληψη ευκαιρια ειναι να βρειτε κανενα καινουργιο κτηριο για μετεστεγαση της Rosa Nera. Οι μισοι απο οσους ηταν χθες στην πορεια εχουν ξενοδοχεια -οι μπαμπαδες τους κυριως-. Καντε ενα ντου να απαλοτριωσετε την πατρικη περισουσια…
    Τι? Οχι??

  4. Γιατί δε λέτε εκεί στο Συριζα, στον κυριο Παπαδημουλη να δώσει κάνα ακίνητο να στεγάσουν την κατάληψη, μα τοσα έχει…και αν δε θελήσει ο κύριος Παπαδημουλης, τα στελεχη του Συριζα στα Χανιά δόξα το θεό και μπράβο τους είναι από τα πιο ευπορα ατομα των Χανίων, με πολλά ακίνητα στη παλιά πόλη, κάποιοι μάλιστα έχουν και μπουτίκ χοτελ…ασ κάνουν τι γενεά κινηση να ανοιξουν το πουγκί τους…κύριε Σταθακη και εσείς να βοηθήσετε μα οι τίτλοι αμοιβεων κεφαλαίων που κατέχετε σε εταιρείες όπως η Black Rock απιτιμουντε κοντά στο εκατομμύριο μπορεί πλέον και παραπάνω, αυτα πάντα με τα στοιχεία που ο ίδιος αναγκαστηκατε κάποτε να δώσετε στη δημοσιότητα…για αυτό κόψτε τις @@ριες και παψτε πλέον σε κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας να φυτιλιαζετε την κοινωνία…δεν είναι αυτός ο ρόλος της αξιωματικός αντιπολίτευση.

  5. Πότε αλήθεια είχαν πρόσβαση (???)στο μπαλκόνι….των Χανίων απλοί πολίτες??Συνεχώς υπήρχε κατάληψη από αναρχοαντιεξουσιαστές αριστερής κοπής πάντα…Τελευταία δε μαζευόντουσταν και όλα τα αναρχοκούμμουνα της οικουμένης..φιλοξενούμενοι..πάντα αφού νερό..φώς ..και στέγαση ήταν τζαμπέ!!!

  6. 1) Το ακίνητο ανήκει στο Πολυτεχνείο και το κάνει ότι θέλει. Γιατί να σας ρωτήσει;
    2) Το zarpa έκανε ρεπορτάζ για να ρωτήσει την άποψη της άλλης πλευράς δηλαδή του πρύτανη;

  7. Καλημέρα σας.Πολύ ωραία όλα αυτά κ όλοι συμφωνούν μ την ελέυθερη πρόσβαση κλπ.Αλλά όπως είπαν κ πιο πάνω οι σχολιαστές,πολλοί π συμμετείχαν στην πορεία,έχουν ξενοδοχεία κ ενοικιαζόμενα δωμάτια.Μπορούν αυτοί άνετα,να διαθέσουν 2 δωμάτια,για τις εκάτοστε ανάγκες,της οργάνωσης,κόμματος,συμμαχίας,πείτε το όπως θέλετε….ή όποιος άλλος θέλει,μπορέι να δώσει κάποιον δικό τ χώρο….Δεν καταλαβαίνω πιο είναι το πρόβλημα δλδ κ που υπάρχει κάποιο κάποιο κόλλημα…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook