Χανιά | Πρωτοβουλία πολιτών: Επικίνδυνη και ιδεοληπτική απόφαση το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων

χανιά-πρωτοβουλία-πολιτών-επικίνδυν-1299275

Η κυβερνητική ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην πλειοψηφία των πολιτών και έντονες αντιδράσεις στους φορείς των σχολικών κοινοτήτων. Η επιλογή αυτή συγκρούεται με την κοινή λογική.

Σε συνθήκες ανεξέλεγκτης διασποράς και έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας, με αποδυναμωμένο το δημόσιο σύστημα υγείας που αδυνατεί να καλύψει την πίεση που δέχεται, με περισσότερους από 600 διασωληνωμένους (πολλοί εκ των οποίων είναι εκτός ΜΕΘ), με 22.000 θανάτους μέχρι σήμερα και 50 χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, η λειτουργία των σχολικών αιθουσών αυτή τη στιγμή, χωρίς σοβαρή προστασία της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας, αγγίζει τα όρια του παραλόγου!

Η άποψη ότι τα ανοικτά σχολεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραχθεί εκπαιδευτικό έργο και παιδαγωγική πράξη, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μέσα στην τάξη, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Όμως έχουμε τεράστιες επιφυλάξεις αν υπάρχουν οι συνθήκες για να γίνει το μάθημα με τους υγειονομικούς όρους ασφαλείας που προβλέπονται.

Ισχύει ή όχι πως βασική παράμετρος για να περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ο περιορισμός του συνωστισμού ατόμων σε ανοικτούς και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι αίθουσες διδασκαλίας;

Από τον προηγούμενο Μάη και στη συνέχεια τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει αλλάξει το πλήθος των αιθουσών διδασκαλίας ούτε μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα, ούτε βέβαια προσέλαβαν εκπαιδευτικούς στην περίπτωση που μια σχολική μονάδα είχε τη σπάνια δυνατότητα να δημιουργήσει νέα τμήματα (και όπου επιχειρήθηκε με κυβερνητική εντολή δεν πραγματοποιήθηκε).

Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και παρά τις διαμαρτυρίες τίποτα δεν άλλαξε από τον Σεπτέμβρη. Εκείνο που άλλαξε όμως ριζικά είναι η εφιαλτική επιδημιολογική εικόνα. Αντί για μερικές εκατοντάδες κρουσμάτων τον Σεπτέμβρη φτάσαμε τις τελευταίες ημέρες να έχουμε 30, 40 και 50 χιλιάδες νέα κρούσματα την ημέρα.

Tίθεται επιπλέον το ερώτημα πώς η κυβέρνηση σκέφτεται να διατηρήσει ανοικτά τα σχολεία καθώς τη Δευτέρα ένας αριθμός εκπαιδευτικών δεν θα είναι στη θέση τους λόγω νόσησης και με τα ολοένα προστιθέμενα νέα κρούσματα θα καθίστανται διαρκώς ανενεργοί εκπαιδευτικοί στη σχολική πράξη;

Είναι επόμενο λοιπόν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να έχουν ανασφάλεια και φόβο, να νιώθουν θυμό και αγανάκτηση, όταν η κυβέρνηση ισχυρίζεται, με τόσο δραματική επιδείνωση της κατάστασης, πως θα διατηρήσει το 50% +1 για να κλείσει ένα τμήμα, αλλά θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με το να αυξήσει τα σελφ τεστ από δύο σε τρία την πρώτη εβδομάδα! Αν αυτό δεν αποτελεί κοροϊδία, πρόκληση και προσβολή στη νοημοσύνη μας τότε τι είναι;

Πιστεύουμε πως ακόμη και αυτό που βιώνουμε και αισθανόμαστε ως απειλή, στα κυβερνητικά κλιμάκια θεωρούν πως μπορούν να το διαχειριστούν με τη βοήθεια πληρωμένων ΜΜΕ. Εδώ δεν πρόκειται απλώς για πολιτική διαφωνία, αλλά για τη ζωή και την υγεία των παιδιών και της κοινότητας! Είναι αδιανόητο να χειρίζονται αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα με τόσο επικίνδυνο και ιδεοληπτικό τρόπο.

Το ίδιο ισχύει για τις απαράδεκτες πρακτικές τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το παράλογο των αποφάσεων της κυβέρνησης δεν οφείλεται στην έλλειψη λογικής των μελών της. Η συνολική διαχείριση της πανδημίας είναι η αποθέωση της λογικής των πολιτικών του στυγνού και απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού. Ο σχεδιασμός της πολιτικής της έχει ως πυρήνα την αποδυνάμωση της δημόσιας παιδείας και υγείας με αντίστοιχη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Εδώ και δύο χρόνια αποδεικνύει στη πράξη πως θεωρεί περιττή σπατάλη τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και του δημόσιου σχολείου. Μας υπενθυμίζει καθημερινά, με συνέπεια και σχέδιο, πως τα κέρδη τους είναι πάνω από τις ζωές μας.

Σε αυτές τις συνθήκες κανένας δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις. Το άνοιγμα των σχολείων είναι μια εγκληματική πολιτική επιλογή και κανένας δεν δικαιούται να σιωπά επιλέγοντας την ουδετερότητα.

Γι’ αυτό όλοι οι φορείς (Περιφέρεια, δημοτική αρχή και Παρατάξεις) πρέπει να δηλώσουμε ανοικτά και ξεκάθαρα πως με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας σε εξέλιξη, διαφωνούμε ριζικά με το τυφλό άνοιγμα των σχολείων και να ενώσουμε τις φωνές μας με εκείνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους.

Επιτέλους, να μας πει ο πρωθυπουργός αν προωθεί μια τακτική ανοσίας της αγέλης  γνωρίζοντας όμως ότι το δικό μας σύστημα υγείας δεν είναι εφάμιλλο του σουηδικού! Αν είναι έτσι, πρόκειται για ακραία ριψοκίνδυνη επιλογή!

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι πειραματόζωα και δεν παίζουμε με την υγεία τους. Μπορεί οι αριθμοί που αναφέρουν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ να συνιστούν απολογισμό της πανδημίας, όμως για μας αφορούν τα παιδιά, τους γονείς και τους φίλους μας, δεδομένου ότι σε όλα τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, τοπικά, εθνικά ή οικουμενικά, οι απαντήσεις μας θεμελιώνονται σε μία αρχή: Πρώτα ο Άνθρωπος!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook