Χανιά | Πρωτοβάθμια σωματεία συμμετέχουν στην Παγκρήτια αντιπολεμική κινητοποίηση

χανιά-πρωτοβάθμια-σωματεία-συμμετέχ-1449583

Πρωτοβάθμια σωματεία, φορείς και σύλλογοι των Χανίων θα συμμετέχουν στην Παγκρήτια αντιπολεμική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαΐου, ξεκινώντας με συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι.

Οι συμμετέχοντες διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τις βάσεις του ΝΑΤΟ.

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις των σωματείων της πόλης:

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το σωματείο μας σάς καλεί να λάβετε μέρος στην την Κυριακή 22 Μάη στην παγκρήτια κινητοποίηση στην Βάση της Σούδας, με προσυγκέντρωση στις 12 π.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Ενώνουμε τη φωνή μας τις Επιτροπές Ειρήνης, τα Εργατικά Σωματεία, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και Φορείς Κρήτης και βροντοφωνάζουμε «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Σε μία περίοδο που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, με κίνδυνο να λάβει ευρύτερες στρατιωτικές και οικονομικές – πολιτικές διαστάσεις, και με έκδηλη την ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας, μετά και την τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας απέναντι στον άδικο αυτό πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που τον υποκινούν.

Την ώρα που οξύνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας, το μάρμαρο το πληρώνουν ακριβά ο ουρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής. Ενώ ο ελληνικός λαός πλήττεται από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, η κυβέρνηση της ΝΔ, στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση που έχει οδηγήσει στην επέκταση της φτώχειας και της ανεργίας, τσακίζει τους μισθούς και τις συντάξεις, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα με την αβάσταχτη φορολογία, την άγρια ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες στην ενεργειακή φτώχεια. Παράλληλα, αυξάνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και δαπανά δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Ο λαός μας έχει τη δύναμη να συγκρουστεί για να απαλλαγεί από τους εκμεταλλευτές του και τις συμμαχίες τους και με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα να ανοίξει το δρόμο για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους άλλους λαούς. Με τη δύναμη του αγώνας του να διεκδικήσει να κλείσουν τώρα όλες οι Αμερικανονατοϊκές βάσεις! Να ματαιωθεί η οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων! Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές!

Συμμετέχουμε όλοι και όλες την Κυριακή 22 Μάη στην παγκρήτια κινητοποίηση στην Βάση της Σούδας. Το αγωνιστικό μας ραντεβού ξεκινά στις 12 π.μ από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Θα ακολουθήσει μουσική συναυλία στην πλατεία των Καθιανών με τους Μάνο Τρυπιά, Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη, Νίκο Λάππα και Γιάννη Χίνο και λαϊκό γλέντι».

Σύλλογος Γυναικών Χανίων:

«O Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τις εργαζόμενες και άνεργες, τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις νέες μητέρες, τις μετανάστριες να πάρουμε μέρος την Κυριακή 22 Μάη στην παγκρήτια κινητοποίηση στην Βάση της Σούδας, με προσυγκέντρωση στις 12 π.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Ενώνουμε τη φωνή μας τις Επιτροπές Ειρήνης, τα Εργατικά Σωματεία, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και Φορείς Κρήτης και βροντοφωνάζουμε «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Απαιτούμε να τερματιστεί κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να μην σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Την Κυριακή 22 Μάη  βαδίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στον δρόμο του αγώνα, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και ξεριζωμένους, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά. Παίρνουμε θέση μάχης ενάντια σε όσους στέλνουν τους λαούς στο σφαγείο του πολέμου για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην κλιμακούμενη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον ΝΑΤΟικό ενεργειακό σχεδιασμό, εμπλοκή η οποία επικυρώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, την πλευρά της πάλης των λαών για να ζήσουν απαλλαγμένοι από τον πόλεμο, την προσφυγιά, την εκμετάλλευση.

Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου γνωρίζουμε τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της βίας που ασκεί το εκμεταλλευτικό σύστημα στις ζωές μας: Τις εργασιακές σχέσεις που δοκιμάζουν τα όρια της σωματικής και ψυχικής μας αντοχής, τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο εισόδημα των οικογενειών μας, τις συνέπειες της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας έρμαια αυτής της πολιτικής. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την οργάνωση της αντεπίθεσής μας  για να μην πληρώσουμε το κόστος του πολέμου, όπως πληρώνουμε το κόστος της «ειρήνης τους με το πιστόλι στον κρόταφο».

Σωματείο Οικοδόμων Νομού Χανίων

«Η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, καλεί τον Χανιώτικο λαό να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά και οργανωμένα την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας και να απαιτήσει να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας!

Η επέκταση της λεγόμενης εταιρικής «αμυντικής» σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που ήδη ζει από πρώτο χέρι στην τσέπη του τον λογαριασμό της εμπλοκής. Αντίθετα, δεσμεύει την ακόμη βαθύτερη συμμετοχή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτό μαρτυρά η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των ενόπλων δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη!

Ειδικά για την Σούδα, προβλέπεται η επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων , επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους. Οι συνάδελφοι οικοδόμοι και γενικά ο Χανιώτικος λαός δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τα ματωμένα δολάρια τους. Η παρουσία τους κάθε άλλο παρά προστασία σημαίνει για την χώρα μας, αντίθετα βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Ο λαός μας βλέπει Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν βάσεις αποτελούν στόχο, ενώ η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές της βάσης της Σούδας.

Την ίδια ώρα στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», ο λαός πληρώνει με ανατιμήσεις, νέες αντεργατικές ανατροπές και ενεργειακή φτώχεια τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Το κόστος αυτό γίνεται μεγαλύτερο σε καιρό πολέμου, ενώ κινδυνεύει να το πληρώσει ακόμα και με το αίμα του, στη σύγκρουση για το ξαναμοίρασμα αγωγών και δρόμων Ενέργειας, σφαιρών επιρροής και αγορών.

Είναι ώρα να ανέβει ο πήχης της εργατικής – λαϊκής οργάνωσης και του αγώνα! Να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, σύγχρονα δικαιώματα, για απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ούτε γη – ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα!

Να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!»

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων

« Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που διαδραματίζεται ανάμεσα στην Ρωσία και στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας.

Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, διεκδικούμε την απεμπλοκή της χώρας μας και παλεύουμε για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων νατοϊκών υποδομών. Με την βάση της Σούδας δεν νιώθει κανείς από μας ασφάλεια, αντιθέτως νιώθουμε ανησυχία αφού ξεκάθαρα οι Ρώσοι αξιωματικοί δηλώνουν ότι χώρες που φιλοξενούν βάσεις αποτελούν εν δυνάμει στόχο και την ίδια στιγμή ρωσικά πλοία περιπολούν την περιοχή.

Η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς συνεχίζεται και με την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις που έφερε η ΝΔ και προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μετατρέπει ολόκληρη την χώρα σε Νατοϊκό ορμητήριο επ’ αόριστόν. Ειδικά για την Σούδα, προβλέπεται η επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων , επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εισβολή σε δωμάτιο ξενοδοχείου που διέμενε 14χρονη μαθήτρια από αμερικανοΝατοϊκούς του πληρώματος Τρούμαν, που βρέθηκαν στα Χανιά για «ξεκούραση και αναψυχή» , μια βίαιη πράξη η οποία δεν είναι η μοναδική στην περιοχή αφου και στο παρελθόν έχουν γίνει τέτοια αντίστοιχα περιστατικά.

Καμιά ανοχή στους τραμπούκους του ΝΑΤΟ!!! Θέλουμε την Σούδα λιμάνι των λαών!!!!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις θεωρούμε ότι είναι ανάγκη ο λαός μας, να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά και οργανωμένα την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας.

Απαιτούμε:

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Καμία εμπλοκή-καμία συμμετοχή. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού και δυνάμεων στην Ουκρανία και αλλού!

Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις!

Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας!»

Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί όλα τα μέλη του, όλους τους εργαζομένους στον επισιτισμό και όλο τον Χανιώτικο λαό να συμμετάσχει δυναμκά στην ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΗ. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12:00 και μετά θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία προς την Βάση της Σούδας.

Το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός και οι λαοί όλου του κόσμου παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου, που διαδραματίζεται ανάμεσα στην Ρωσία και στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. H έμπρακτη αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, που έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ, όπως και σε όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς, είναι η διεκδίκηση της απεμπλοκής της χώρας μας, η πάλη ενάντια στη χρήση υποδομών που χρησιμοποιούνται για τη γενίκευση του πολέμου , η ένταση του αγώνα για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων νατοϊκών υποδομών.

Για τα Χανιά, που βρίσκονται δίπλα στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και κάθε άλλο παρά ασφάλεια μπορεί να αισθάνεται κανείς. Ο Κρητικός λαός νιώθει ανησυχία βλέποντας Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και φιλοξενούν βάσεις αποτελούν εν δυνάμει στόχο. Την ίδια στιγμή ρώσικα πλοία περιπολούν στην περιοχή, ενώ η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές της αμερικανικής βάσης της Σούδας!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις θεωρούμε ότι είναι ανάγκη ο λαός μας, να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά και οργανωμένα την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν στην Κρήτη όπως και σε όλη την χώρα το προηγούμενο διάστημα αποτελούν παρακαταθήκη. Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας και σε όλους τους λαούς που πληρώνουν το βαρύ τίμημα αυτής της θανατηφόρας αντιπαράθεσης.

Στέλνουμε ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα «Καμία εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις, να μη γίνει η Ελλάδα ΝΑΤΟικό ορμητήριο και ο λαός στόχος.»

Απαιτούμε:

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Καμία εμπλοκή-καμία συμμετοχή. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού και δυνάμεων στην Ουκρανία και αλλού!

Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις!

Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας!»

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

«Το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός και οι λαοί όλου του κόσμου παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου, που διαδραματίζεται ανάμεσα στην Ρωσία και στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. H έμπρακτη αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, που έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ, όπως και σε όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς, είναι η διεκδίκηση της απεμπλοκής της χώρας μας, η πάλη ενάντια στη χρήση υποδομών που χρησιμοποιούνται για τη γενίκευση του πολέμου, η ένταση του αγώνα για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων νατοϊκών υποδομών. Για τα Χανιά, που βρίσκονται δίπλα στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και κάθε άλλο παρά ασφάλεια μπορεί να αισθάνεται κανείς.

Ο Κρητικός λαός νιώθει ανησυχία βλέποντας Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και φιλοξενούν βάσεις αποτελούν εν δυνάμει στόχο. Την ίδια στιγμή ρώσικα πλοία περιπολούν στην περιοχή, ενώ η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές της αμερικανικής βάσης της Σούδας!

Τα παραπάνω είναι συνέπειες της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Η επικίνδυνη κλιμάκωση και εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επιβεβαιώνεται και από την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις που έφερε η ΝΔ και προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συμφωνία επικίνδυνη που μετατρέπει ολόκληρη την χώρα σε Νατοϊκό ορμητήριο επ’ αόριστον. Ειδικά για την Σούδα, προβλέπεται η επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Η σημασία άλλωστε της βάσης της Σούδας έχει τονιστεί πολλές φορές από αξιωματούχους των ΗΠΑ, από τον πρέσβη Τζ. Πάιατ που επιθεωρεί συχνά τις εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα σαν υπουργός Επικρατείας, από την ίδια την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι και ο λαός των Χανίων βλέπουν όλο και πιο συχνά αεροπλανοφόρα να δένουν στην Σούδα, στρατιωτικές μονάδες να έχουν κάνει τα Χανιά μόνιμο σημείο στάθμευσης. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την εισβολή σε δωμάτιο ξενοδοχείου που διέμενε 14χρονη μαθήτρια από αμερικανοΝΑΤΟϊκούς του πληρώματος Τρούμαν, που βρέθηκαν στα Χανιά για «ξεκούραση και αναψυχή». Είναι ένα ακόμα περιστατικό που προστίθεται σε πολλά ακόμα που έχουν συμβεί .Δείχνει ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί νταήδες έχουν αποθρασυνθεί από την ατιμωρησία, συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι στον τόπο μας.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις θεωρούμε ότι είναι ανάγκη ο λαός μας, να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά και οργανωμένα την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν στην Κρήτη όπως και σε όλη την χώρα το προηγούμενο διάστημα αποτελούν παρακαταθήκη. Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας και σε όλους τους λαούς που πληρώνουν το βαρύ τίμημα αυτής της θανατηφόρας αντιπαράθεσης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης, με την συμμετοχή δεκάδων σωματείων, συλλόγων και φορέων από όλο το νησί, καλούν την Κυριακή 22 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι σε παγκρήτια συγκέντρωση στην Αγορά και μηχανοκίνητη πορεία στη Βάση της Σούδας.

Θα ακολουθήσει στις 16:00 συναυλία στην πλατεία των Καθιανών με τον Μάνο Τρυπιά και το συγκρότημα του, ενώ παραδοσιακή μουσική θα παίξουν οι Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης, Νίκος Λάππας και Γιάννης Χίνος.

Από τα Χανιά συμμετέχουν με αποφάσεις τους:

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Σύλλογος Γυναικών ν. Χανίων

Δικηγορικός Σύλλογος ν. Χανίων

ΣΕΠΕ Χανίων

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Π.Κ

Σύλλογος Φοιτητών ΕΛΜΕΠΑ Χανίων

Σωματείου Επισιτισμού

Σωματείο Τροφίμων και Ποτών

Σωματείο Οικοδόμων

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Χανίων)

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων

Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης 1940-1945 (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου)

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Χανίων)

Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων

Όλοι μαζί απαιτούμε:

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Καμία εμπλοκή-καμία συμμετοχή. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού και δυνάμεων στην Ουκρανία και αλλού!

Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις!

Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας!»

Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας – Παράρτημα Χανίων

«Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

«Η πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου προϋποθέτει την αναγνώριση του γεγονότος ότι οι Έλληνες Πολιτικοί Μηχανικοί αποτελούν τμήμα του συνόλου των Ελλήνων εργαζομένων, με κοινά ευρύτερα συμφέροντα, όπως:

α) Η προάσπιση της Εθνικής ανεξαρτησίας και των δημοκρατικών θεσμών.

β) Η εξύψωση του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού, και η συμμετοχή στον αγώνα του εναντίον των μονοπωλίων.

γ) Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, και η γενικότερη τεχνικοοικονομική της ανάπτυξη προς όφελος του λαού.»

– άρθρο 3 του καταστατικού του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας

Το τελευταίο διάστημα ο Χανιώτικος λαός και λαοί όλου του κόσμου παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου, που διαδραματίζεται ανάμεσα στα μονοπώλια της Ρωσίας και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. Η επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ τους, φέρνει απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς, που είναι αυτοί που πληρώνουν ήδη τις συνέπειες του πολέμου.

Σαν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι με την στοχοποίηση της περιοχής μας, με τον κίνδυνο που φέρνει η ύπαρξη της βάσης της σούδας. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ανησυχία βλέποντας Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελούν εν δυνάμει στόχο.

Σαν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες δεν μπορούμε παρά να διατρανώσουμε ότι στην χώρα μας η τεχνοοικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού προϋποθέτει να υλοποιηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα αντισεισμικής ενίσχυσης και προστασίας των παλιών κτιρίων, καθώς είναι τεράστιο το απόθεμα δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων που είναι σε χρήση και έχει κατασκευαστεί με παλαιότερους, ανεπαρκείς αντισεισμικούς κανονισμούς. Προϋποθέτει να γίνουν εκτεταμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με οριστικές οριοθετήσεις και διευθετήσεις ρεμάτων, με έλεγχο επάρκειας των γεφυρών και των υφιστάμενων έργων κλπ. Αποτελεί πρόκληση την ώρα που τέτοια έργα θεωρούνται «κόστος» και δεν ιεραρχούνται από καμία κυβέρνηση, η χώρα μας να συνεχίζει να βρίσκεται για το 2021 στην κορυφή της λίστας των 30 κρατών – μελών, δαπανώντας το 3,59% του ΑΕΠ (6,5 δις ευρώ) για στρατιωτικές δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Μπροστά σε όλα αυτά ότι είναι ανάγκη οι Πολιτικοί Μηχανικοί των Χανίων να δώσουμε το παρόν στην μεγάλη Παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικάνικη βάση που διοργανώνεται από την επιτροπή ειρήνης Χανίων και δεκάδες συλλόγους και φορείς.

Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους/σσες την Κυριακή 22 του Μάη στη συγκέντρωση στην Αγορά στις 12:00 και στη συνέχεια τη μηχανοκίνητη πορεία στην αμερικανική Βάση, στέλνουμε πιο ηχηρό το μήνυμα: “Καμία εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις, να μη γίνει η Ελλάδα ΝΑΤΟικό ορμητήριο και ο λαός στόχος”.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΟΡΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΟΥΤΣΕΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook