Χανιά | Προσβλητική απάντηση Αυγενάκη στον Κουριδάκη: «Δεν έχει κατανοήσει το πότε και πώς γίνεται χρήση των ταμειακών διαθεσίμων»

χανιά-προσβλητική-απάντηση-αυγενάκη-1266487

Απάντηση στα όρια της αγένειας και της προσβολής, στον Μανώλη Κουριδάκη, πρώην πρόεδρο του ΕΑΚ Χανίων, έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος αποφάσισε να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Ο κος Κουριδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, κατήγγειλε το υπουργείο και προσωπικά τον Υπουργό για τους χειρισμούς και την οικονομική διαχείριση, τονίζοντας οτι το ΕΑΚ Χανίων στερήθηκε 120 χιλιάδες ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, με το ίδιο ποσό να μεταφέρεται στον αντίστοιχο φορέα του Ηρακλείου (δείτε εδώ).

Ακολουθεί η απάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη:

«Σε σοβαρότατες ανακρίβειες υπέπεσε ο τέως πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων, Μανώλης Κουριδάκης, σχετικά με τα οικονομικά του ΕΑΚ, εκτοξεύοντας και παντελώς ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη 11 Αυγούστου.

Ανακρίβεια 1η : «120.000 ευρώ που δεν πήρε τακτικό προϋπολογισμό το ΕΑΚ Χανίων, το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2020, πιστώνεται ως έκτακτη επιχορήγηση στο ΕΑΚ Ηρακλείου».

Η αλήθεια:

Η τακτική επιχορήγηση του ΕΑΚ Χανίων για το έτος 2020 ήταν 930.000€ και εκταμιεύθηκε στο 100% μέσα στο 2020. Η σύγχυση του κ. Κουριδάκη, με τα επιπλέον 120.000€, προφανώς αφορά το τρέχον έτος, το 2021, καθώς η τακτική επιχορήγηση του ΕΑΚ Χανίων για το 2021 αυξήθηκε κατά 120.000€ και ανέρχεται σε 1.050.000€.

Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού λαμβάνει υπόψη του τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς που καταθέτει κάθε ΕΑΚ και τις πραγματικές ανάγκες τους και προσαρμόζει ανάλογα τα ποσά, αυξάνοντας τις τακτικές επιχορηγήσεις τους.

Τα προηγούμενα χρόνια, από το 2019 και πριν, όλα τα ΕΑΚ ελάμβαναν την ίδια τακτική επιχορήγηση κάθε χρόνο.

Ανακρίβεια 2η : «Όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα έχουν κάποια ταμειακά διαθέσιμα. Εάν κάποια χρονιά έχουν ενταχθεί κάποια χρήματα κάπου και δεν μπορέσουν να δαπανηθούν ή να αναμορφωθούν, στο τέλος του χρόνου πάνε στα ταμειακά διαθέσιμα. Αυτά δεν μπορείς να τ’ ακουμπήσεις εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Εμείς βρήκαμε ταμειακά διαθέσιμα 500.000 ευρώ. Τα θεωρήσαμε σαν ένα κουμπάρα, σαν ένα

μαξιλαράκι ασφαλείας όπου όταν κάποια στιγμή θα θέλει το ΕΑΚ να κάνει κάποια πράγματα, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο υπουργείων, να γίνουν κάποια έργα. Αυτή τη στιγμή έχουμε δεσμευμένα 328.000 ευρώ από δικαστήρια από απερχόμενους υπαλλήλους του ΕΑΚ Χανίων, που τα έχουν κερδίσει αμετάκλητα και έχουν δεσμευτεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΑΚ».

Η αλήθεια:

Παρόλο που ο κ. Κουριδάκης ήταν επικεφαλής της διοίκηση του ΕΑΚ Χανιών τόσο καιρό, δεν έχει κατανοήσει το πότε και πώς γίνεται χρήση των ταμειακών διαθεσίμων (τα οποία δημιουργούνται είτε από αναποτελεσματική οικονομική διαχείριση της εκάστοτε τακτικής επιχορήγησης είτε από ποσά που δεν απορροφήθηκαν από έκτακτες

επιχορηγήσεις κατά το τέλος του διαχειριστικού έτους).

Πώς μπορούν να αξιοποιούνται; Βάσει Υπουργικής Απόφασης, από τον Νοέμβριο του 2018, με βάσιμο και επαρκώς αιτιολογημένο αίτημα του ΕΑΚ, που να δηλώνει την αναγκαιότητα της χρήσης των ταμειακών διαθέσιμών και με αναμόρφωση του προϋπολογισμού κάθε ΕΑΚ (αν αφορά σε ποσό έκτακτης επιχορήγησης που δεν απορροφήθηκε), μετά την 1 η Απριλίου του επόμενου έτους.

Συνεπώς, κακώς όλο αυτό το διάστημα ο κ. Κουριδάκης θεωρούσε τα ταμειακά διαθέσιμα «ως ένα κουμπάρα, σαν ένα μαξιλαράκι ασφαλείας»! Και με αυτό το τρόπο υπήρξε και λανθασμένη αντιμετώπιση του πώς δρομολογείται και εξοφλείται κάποιο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Κουριδάκης ότι όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με αποζημιώσεις σε τρίτους, τα επιδικασμένα ποσά δεσμεύονται από τα ταμειακά διαθέσιμα, εφόσον υπάρχουν.

Συμπερασματικά: Η προβλεπόμενη θητεία του κ. Κουριδάκη συμπληρώθηκε και αξιολογήθηκε το έργο του και τα λεγόμενα του, τα οποία σαφώς υπερέβαιναν του έργου του. Έτσι, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αποφάσισε, ως έχει δικαίωμα, την αντικατάστασή του.

Επιπλέον, σύντομα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τη νέα διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων για την πορεία των έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού όλων των εγκαταστάσεων, που έχουν δρομολογηθεί και εξελίσσονται. Άλλωστε, αυτά προέχουν για την αθλητική οικογένεια και την περαιτέρω αθλητική

ανάπτυξη στα Χανιά.»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Προσβλητική απάντηση Αυγενάκη στον Κουριδάκη: «Δεν έχει κατανοήσει το πότε και πώς γίνεται χρήση των ταμειακών διαθεσίμων»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook