Χανιά | Προχωρούν τα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία των Dimand – Prodea στη Νέα Χώρα

χανιά-προχωρούν-τα-δύο-πεντάστερα-ξεν-927062

Προχωρούν κανονικά, όπως πριν την πανδημία, τα σχέδια της Επενδυτικής Χανίων, σχήματος που συμμετέχουν Dimand, Prodea και EBRD, για την αξιοποίηση του ακινήτου- φιλέτου της πρώην ΑΒΕΑ στα Χανιά, καθώς τελικά θα αναπτυχθούν τα δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πηγές του bizness.gr, έχουν ήδη προεγκριθεί οι οικοδομικές άδειες για τα δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων στην έκταση.

Το ένα ξενοδοχείο θα έχει μάλιστα δυναμικότητα 150 κλινών με υπόγειο πάρκινγκ και το έργο περιλαμβάνει και την αποκατάσταση του μνημείου της ΑΒΕΑ που υπάρχει στην έκταση.

Η αλλαγή πλάνων και η οικιστική επένδυση

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα πλάνα είχαν αρχικά αλλάξει καθώς είχε προκριθεί η οικιστική επένδυση, σε μια πόλη όπως τα Χανιά, που έχουν μεγάλη ανάγκη για νέες κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, ενώ θα περιλαμβάνονταν και εμπορικά καταστήματα.Όπως μάλιστα είχε δηλώσει ο κος Άρις Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea: «κατά πάσα πιθανότητα θα απευθυνθούμε στην τοπική αγορά, κυρίως για την εκμίσθωση των ακινήτων, ενώ ενδεχομένως να πουλήσουμε και κάποια από τα διαμερίσματα.

Άλλωστε, τα Χανιά αντιμετωπίζουν έλλειψη κατοικιών σε σχέση με τη ζήτηση, επομένως ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».

Μάλιστα, για το project, υπάρχει ήδη οικοδομική άδεια για κτίριο κατοικιών, η οποία μάλιστα άλλαξε το 2020, ώστε να περιλαμβάνει την νέα εταιρεία που έχει προκύψει από την συνεργασία των Dimand – Prodea – EBRD, με το όνομα Επενδυτική Χανίων.

H οικιστική επένδυση βρίσκεται ακόμη σε σχεδιασμό και αναμένονται εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Τη μελέτη για το project έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας, 3SK Stylianidis Architects.

Το ιστορικό της έκτασης και τα αρχικά πλάνα

Η έκταση 11,4 στρεμμάτων, στην οποία βρισκόταν η βιομηχανία, ανήκε στην ΑΕΠ Χανίων, του ομίλου της Alpha Bank. Η αξία της υπολογιζόταν to 2017 σε περίπου 14 εκ. ευρώ.

Τ0 2019 η εταιρεία εξαγοράσθηκε από την Prodea κατά 40%, έναντι τιμήματος 3,5 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο 60% των μετοχών της εταιρείας αγοράσθηκε από το κοινό σχήμα μεταξύ της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τα αρχικά πλάνα μιλούσαν για επένδυση 50 εκ. ευρώ που θα περιλάμβανε δύο ξενοδοχεία και κτίριο κατοικιών, ενδεχομένως και μικρές εμπορικές χρήσεις (καταστήματα).

Η εμπλοκή του Δήμου & η ανάπλαση της ΑΒΕΑ

H ανάπλαση της ΑΒΕΑ αποτελούσε για πολλά χρόνια θέμα τριβής στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Υπήρχαν σχέδια και προτάσεις για ανάπτυξη χώρου πρασίνου στο υπόλοιπο της έκτασης ενώ έπεφτε στο τραπέζι και η απαλλοτρίωση από το Δήμο.

Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Κρητικά Ακίνητα ΑΕ, την εταιρεία που κατέχει το υπόλοιπο της έκτασης της ΑΒΕΑ (εκτός του κομματιού που ανήκει πλέον στην Επενδυτική Χανίων), και το Δήμο να απαλλοτριωθεί η έκταση 3 περίπου στρεμμάτων, έναντι το ποσού των 4,94 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει στην έκταση πάρκο, αθλητικές εγκαταστάσεις και parking.

Μάλιστα, για να διευκολυνθεί το όλο εγχείρημα και να προχωρήσουν τα εκατέρωθεν σχέδια αξιοποίησης των εκτάσεων, η Επενδυτική Χανίων προσέφερε στο Δήμο Χανίων το ποσό των 400.00 ευρώ για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης.

5 thoughts on “Χανιά | Προχωρούν τα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία των Dimand – Prodea στη Νέα Χώρα

  1. Dimand είναι του Ανδρεόπουλου… Δεν ξέρω αν εσυ μπορεί να βλέπεις φαντάσματα πάντως αυτός την ίδρυσε και την διαχειρίζεται.

  2. Άλλη μια γενιά που ακολουθεί το παράδειγμα το γονιών και των παππούδων της για το τι σημαίνει «ανάπτυξη» στο νησί… Βρήκανε μια γυναίκα πανέμορφη και τη βγάζουνε αδυσώπητα στο κλαρί για να χορτάσουν ΧΡΗΜΑ… αυτό γίνεται σταδιακά στη ΚΡΗΤΗ. Κανένα όριο ή ηθικός φραγμός για το πόσο τουριστική εκμετάλλευση μπορεί να αντέξει αυτό το νησί. Καμία σκέψη για το σημαίνει ποιότητα ζωή… Θα τα λουστούν όμως τα παιδιά σας, αλλά και αυτά, τα ίδια θα κάνουν και χειρότερα. Αυτά θα χειροκροτάνε για τους πρώτους ουρανοξύστες… Καιρός σιγά σιγά να προετοιμάζω την έξοδο μου από το νησί για κάποιο άλλο μέρος πιο ανθρώπινο και λιγότερο φωτογραφημενό….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook