Χανιά | Πρεμιέρα σήμερα για την «Πανώρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ – Τι λέει η καλλιτεχνική διεθύντρια του θεάτρου

χανιά-πρεμιέρα-σήμερα-για-την-πανώρι-1231645

Έφτασε η στιγμή που οι άνθρωποι του θεάτρου και οι θεατές περίμεναν με ανυπομονησία όλο αυτό το διάστημα μετά και τα σκληρά μέτρα που έφερε στην χώρα μας ο κορονοϊός.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες και τις επόμενες ημέρες, αναμένονται πολλές νέες παραστάσεις με την «Πανώρια» του Γεωργίου Χορτάτση να κάνει σήμερα στις 9:15 το βράδυ πρεμιέρα, στο θέατρο Λενταριανών.

Πρόκειται για το πιο ερωτικό έργο της κρητικής δραματουργίας, μέσα από την ανανεωτική σκηνοθετική ματιά του Μάνου Βαβαδάκη.

Αυτό που κάνει την παράσταση ξεχωριστή, είναι η Κρητική διάλεκτος. Πρόκειται για μία νέα ματιά στα παλιά κείμενα, στα ιδρυτικά κείμενα της δραματουργίας, όπως είπε το πρωί στο Zarpa Radio 89.6 και στον Δημήτρη Παππά, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Έφη Θεοδώρου. «Οι ηθοποιοί έχουν εξοικειωθεί με την γλώσσα. Δεν παραμένει μια απλή, αλλά μία πλήρης εκφορά. Το φέρουν σαν να είναι ένα σύγχρονο κείμενο» είπε χαρακτηριστικά.

Κράτησε το lockdown πίσω την τέχνη;  

«Θέλω να ελπίζω πως όχι. Θα ήθελα να ελπίζω πως όλη αυτή η αναστολή που είχαμε όλοι μας και δεν άφησε πίσω την τέχνη», απάντησε η κ. Θεοδώρου. «Νομίζω πως όλοι το έχουμε επιθυμήσει να επιστρέψουμε στο θέατρο. Οι ηθοποιοί -οι οποίοι βίωσαν μεγάλο οικονομικό πλήγμα το προηγούμενο διάστημα όπως και όλοι οι καλλιτέχνες – σίγουρα το περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα. Τους είδα έχουν πάρα πολύ κέφι, έχουν πάρει τα πάνω τους.»

Κατά την διάρκεια των προβών ακολουθήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υποδεικνύει το υπουργείο υγείας, σύμφωνα με την ίδια.

Το ΔΗΠΕΘΕΚ ετοιμάζει ακόμη δύο έργα

Τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, το οποίο θα ανοίξει το Φεστιβάλ Θεάτρου στις 4 Ιουλίου και θα κάνει πρεμιέρα στα Χανιά, στην Ανατολική Τάφρο με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου ο οποίος θα υποδυθεί τον ρόλο του Προμηθέα. Πρόκειται για μία παράσταση η οποία θα ταξιδέψει στις 20,21 και 22 Αυγούστου στην Επίδαυρο και 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Ακολουθεί η παράσταση Καπετάν Μιχάλης, του Νίκου Καζαντζάκη η οποία μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Θεοδώρου έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μία μεγάλη παράσταση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης που ανέθεσε την μουσική όπερα του Δημήτρη Μαραμή.

Στις 26 Αυγούστου η παράσταση ανεβαίνει στα Χανιά ενώ ακολουθεί το Ρέθυμνο στο Ερωφίλη, το  Ηράκλειο Καζαντζάκης, και ο Άγιος Νικόλαος στις Αλικιές και στο Ηρώδειο στις 10 Αυγούστου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook