Χανιά | «Πράσινο φως» για την ανάδειξη και αποκατάσταση 27 μνημείων του δήμου Αποκορώνου

χανιά-πράσινο-φως-για-την-ανάδειξη-κ-1441140

Άνοιξε ο δρόμος για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αποκορώνου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο:

«ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ» μετά την πρόσκληση/πρόθεση χρηματοδότησης στο ΠΠΑ Περιφέρειας Κρήτης ποσού 409.200 ευρώ του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, σκοπός του έργου είναι η ιστορική έρευνα για την τεκμηρίωση 27 μνημείων που ύστερα από πρόταση του Δήμου Αποκορώνου επελέγησαν για να συγκροτήσουν πολιτιστική διαδρομή, παράλληλα με την επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών φθοράς των δομών τους. Ειδικά, για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία, ανάδειξη και προβολή τους στο πλαίσιο πολιτιστικής διαδρομής διερευνώνται σύγχρονες θεωρήσεις και καλές πρακτικές διεθνώς, σε συνδυασμό με την δυναμική του δικτύου των μνημείων αυτών. Ως απόρροια των ερευνητικών εργασιών θα ακολουθήσει η παραγωγή προτάσεων για την αποκατάσταση των κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου τους, και η απόδοση νέας χρήσης ή χρήσεων, συναφών με την ιστορικότητά τους, όταν αυτό συνάδει. Η διερεύνηση των χρήσεων θα στοχεύει στη διατήρηση του μνημειακού χαρακτήρα των χώρων και την συνέργεια με το φυσικό περιβάλλον ως αναπόσπαστο στοιχείο τους.

Στην συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα των διερευνήσεων θα ακολουθήσει ο πειραματικός σχεδιασμός σειράς προτάσεων που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων, αποδίδοντας συνάφεια στο σύνολο του πολιτισμικού τοπίου του Δήμου Αποκορώνου Χανίων, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικά οι παρεμβάσεις και οι νέες κατασκευές με τη συνεργασία και των τεσσάρων συμβαλλομένων φορέων.

Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι τα οποία συγκροτούν την πολιτιστική διαδρομή είναι τα εξής:

1) Υστερομινωϊκός τάφος Στύλου

2) Μινωϊκός κεραμικός κλίβανος

3) Ναός Παναγίας Ζερβιώτισσας

4) Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Στύλου

5) Νερόμυλος «των Καλογέρων» Στύλου

6) Μινωϊκό μέγαρο Σαμωνά:

7) Ναός Αγίου Νικολάου στα Κυριακοσέλλια

8) Νιό Χωριό, Οθωμανικό φρούριο

9) Ενετοτουρκικό συγκρότημα Νιού Χωριού

10) Βάμος, Σχολείο του Μοντέρνου Κινήματος (1930)

11) Νερόμυλος Καλυβών

12) Παλαιοχριστιανική βασιλική Αλμυρίδας

13) Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου

14) Ελαιοτριβείο Ενετοκρατίας στο Γαβαλοχώρι

15) Πηγάδια Ενετοκρατίας στο Γαβαλοχώρι

16) Πηγάδια Ενετοκρατίας στο Παλαιλώνι

17) Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι

18) Μονή Παναγίας στο Καρύδι:

19) Ελληνιστική γέφυρα «Ελληνική Καμάρα»

20) Νερόμυλος Ενετοκρατίας στην Ελληνική Καμάρα

21) Πύργος Αληδάκη στον Εμπρόσνερο

22) Ναός Αγίου Νικολάου στη Μάζα

23) Ναός Παναγίας στον Αλίκαμπο

24) Μινωϊκός, θολωτός τάφος Φυλακής

25) Ναός Αγίου Γεωργίου Κουρνά

26) Στρατηγείο Εθνικής Αντίστασης στην Ασή Γωνιά

27) Γαλαρία στο Κόκκινο Χωριό (εξωτερικός χώρος)

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, καταλήγοντας δήλωσε ότι η συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων είναι καθοριστικής σημασίας ώστε να μην αποτελούν εγκαταλελειμμένα απομεινάρια του παρελθόντος αλλά ζωντανοί χώροι αναφοράς και υπενθύμισης της μεγάλης τους ιστορικής αξίας στη καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook