Χανιά | Πραγματοποιήθηκε η γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Επισιτισμού

χανιά-πραγματοποιήθηκε-η-γενική-εκλο-1327282

To Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων πραγματοποίησε με επιτυχία την Γενική Εκλογοαπολογιστική του συνέλευση το πρωί της Κυριακής 28 Νοεμβρίου.

Η συνέλευση έγινε με μαζική συμμετοχή στον ανοιχτό χώρο στο πίσω μέρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Χανίων, ώστε να μπορούν να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν για τον απολογισμό δράσης των προηγούμενων ετών, δράση που ξεδιπλώθηκε κάτω από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν οι επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης στον κλάδο. Με όπλο την πλούσια πείρα από τις συλλογικές διαδικασίες, την αγωνιστική διεκδίκηση, την οργάνωση κινητοποιήσεων το Σωματείο Επισιτισμού προετοιμάζεται για τη μάχη των αρχαιρεσιών, με στόχο τη μαζικοποίηση των γραμμών του και την ενίσχυση των δυνάμεών του μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Στη συνέλευση έγινε ψηφοφορία για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και μυστική ψηφοφορία για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς επιβεβαιώνει «ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν και υλοποιούνται ήρθαν για να μείνουν και κυρίως αφορούν την ακόμα παραπέρα γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, με όλα τα είδη των συμβάσεων, την κατάργηση του 8ωρου, τη συνέχεια της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα που βγαίνει από την τεράστια φοροληστεία όλου του λαού» αναφέρθηκε ο πρόεδρος τους Σωματείου Ιωσήφ Αποστολάκης.

Όπως εξήγησε στην εισηγητική του τοποθέτηση, η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς ξεπερνά κάθε προηγούμενο: «Ένας εργαζόμενος πλέον κάνει τη δουλειά που θα έκαναν 3 και με αφορμή την πανδημία πολλές επισιτιστικές επιχειρήσεις δούλεψαν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό εντείνοντας και άλλο την εκμετάλλευση.»

Πρωτοπόροι σε αυτό έχουν αναδειχθεί οι μεγάλοι όμιλοι, όπως τόνισε, δηλαδή όλοι αυτοί που μέχρι το 2019 «μπούκωσαν» από τα κέρδη που έφεραν τα ρεκόρ των εσόδων και των αφίξεων. «Τελικά ακόμα δεν έχουν απαντήσει όλοι αυτοί και οι κυβερνήσεις τους, πού πήγαν όλα αυτά τα κέρδη; Πώς και από τη μια στιγμή στην άλλη δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα αδείας, δώρο Χριστουγέννων;» σχολίασε.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και από την εποχή που η κερδοφορία των επιχειρήσεων βρισκόταν στα ύψη και από την περίοδο που εμφάνισε κάμψη. «Ούτε στη μία περίπτωση, ούτε στην άλλη κερδίζαμε εμείς οι εργαζόμενοι. Και στις δύο περιπτώσεις χάναμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Σωματείου.

«Η περίοδος της μεγάλης ανάπτυξης συνδέθηκε με την κατάργηση στην ουσία της κλαδικής σύμβασης στον Επισιτισμό, μειώσεις μισθών, 10ωρα και 7ήμερα, την ελαστική απασχόληση και τα δουλεμπορικά γραφεία. Ενώ όλη αυτή την περίοδο μπαινοβγαίναμε από την αναστολή στην εργασία στην καλύτερη περίπτωση με πολλούς, κυρίως εποχικούς συναδέλφους, να μένουν μήνες χωρίς καθόλου εισόδημα» υπενθύμισε.

«Μπροστά σε όλα τα ζητήματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου καθώς και κάθε εργαζόμενο στο κλάδο που προβληματίζεται να οργανωθεί στο σωματείο. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας.

Για ένα συνδικάτο πιο μαζικό και γερά οργανωμένο σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο. Να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα για τις δικές μας ανάγκες, τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατοχυρώνουν μισθούς και δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς, για να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική Σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό, για να είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη στους εποχιακά εργαζόμενους του κλάδου. Για να μην χρειαστεί κανείς συνάδελφος να επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα από το ΑΤΜ στην τσέπη του εργοδότη.

Για να έχουμε σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, για την κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Για ταμείο ανεργίας 600 ευρώ, σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μας καθημερινά στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, για να διεκδικήσουμε όλα όσα παράγουμε εμείς οι ίδιοι με τον ιδρώτα μας και να ζήσουμε στο ύψος των σημερινών αναγκών μας» ολοκλήρωσε ο ίδιος ο πρόεδρος.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook