Χανιά | Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας γέφυρας στον Κερίτη – Γιατί καθυστερεί ο βιολογικός στον Πλατανιά

χανιά-πότε-θα-ξεκινήσει-η-κατασκευή-τη-1366149

Καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Πλατανιά παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και, αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης, ελάχιστες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, μίλησε στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το έργο αυτό:

«Μετά την υπογραφή της σύμβασης, έγινε η μελέτη εφαρμογής. Τέλη της άνοιξης άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες. Όμως στο τέλος του καλοκαιριού υπήρξε αλλαγή ιδιοκτησίας στην ανάδοχο εταιρία την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αυτό έφερε ένα μεγάλο οργανωτικό ανακάτεμα στους υπεύθυνους των έργων και επήλθαν καθυστερήσεις. Το φθινόπωρο ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες και άρχισε η προσθήκη της νέας γραμμής στον βιολογικό».

Η εταιρία παρουσίασε νέο χρονοδιάγραμμα και υποσχέθηκε ότι θα επιταχύνει τις εργασίες:

«Εμείς ζητήσαμε να ξεκαθαρίσουν τί θα κάνουν, ήρθε ένα κλιμάκιο με τον διευθυντή δικτύων και υποδομών της εταιρίας και μας έφεραν ένα επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, που όμως δεν ξεπερνά το αρχικό, των 30 μηνών. Υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την εκτέλεση του έργου. Η ουσία της συζήτησης ήταν πώς θα επιταχυνθούν όλα τα επιμέρους τμήματα του έργου για να προλάβουν. Προβλέπεται λοιπόν ότι μέχρι τον Ιούνιο η λεγόμενη εισαγωγή των λυμάτων στον βιολογικό που αφορά και τις οσμές στην περιοχή θα είναι σε στάδιο παράδοσης σε λειτουργία«.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι προς το παρόν οι εργασίες εξελίσσονται πολύ αργά, ενώ μίλησε και για το κόστος και την εξάμηνη παράταση που δόθηκε πανελλαδικά από την κυβέρνηση:

«Δουλεύουν, αλλά οι ρυθμοί τώρα δεν είναι τέτοιοι ώστε να γίνει το έργο εμπρόθεσμα. Η κυβέρνηση έδωσε το γνωστό εξάμηνο σε όλα τα έργα στη χώρα, αλλά όποιος κάνει χρήση της παράτασης αυτής χωρίς τη συγκατάθεση του κυρίου του έργου, χάνει το μπόνους του 5% που χορηγείται αν το έργο τελειώσει εμπρόθεσμα. Αυτοί το θέλουν. Όσο για το κόστος, το υπουργείο έχει ψηφίσει τη δυνατότητα αναθεώρησης και ο εργολάβος μπορεί να ζητήσει αναπροσαρμογή τιμών με βάση πίνακες που βγάζει το ίδιο το υπουργείο. Σε μας αυτό δεν έχει γίνει, γιατί πρέπει πρώτα να εκτελέσεις έργο και μετά να ζητήσεις αναθεώρηση τιμών».

Του Κερίτη το… γεφύρι

Στην ερώτηση, πότε θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται η νέα γέφυρα στον ποταμό Κερίτη, ο κ. Μαλανδράκης απάντησε πως ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί και ο δήμος Πλατανιά περιμένει να αρχίσει η κατασκευή τον Μάρτιο:

«Έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο που θα κατασκευάσει τη γέφυρα. Ο εργολάβος το προηγούμενο διάστημα έβαλε τρυπάνια στον ποταμό γιατί έπρεπε να κάνει τη λεγόμενη μελέτη εφαρμογής, ολοκληρώθηκαν αυτές και τώρα κάνει ανάλογες σε χερσαία τμήματα στην είσοδο και την έξοδο της γέφυρας. Περιμένουμε ότι μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι αμιγώς κατασκευαστικές εργασίες. Το χρονοδιάγραμμα είναι 18 μήνες από την υπογραφή, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024«.

Όσο για την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας που έχει καταρρεύσει, η μόνη χειροπιαστή εξέλιξη είναι ότι η μελέτη για τη διάσωση του τμήματος που δεν έχει πέσει ολοκληρώθηκε και αναμένονται τώρα κινήσεις από δύο συναρμόδια υπουργεία. Για την ίδια την ανακατασκευή πάντως, για την ώρα, δεν γίνεται ούτε λόγος, καθώς και εκεί συνεχίζεται η εκπόνηση σχετικής μελέτης:

«Πετύχαμε να υπάρχουν οι λεγόμενες πρόδρομες εργασίες, δηλαδή να διατηρηθεί το δυτικό τμήμα της γέφυρας που διασώζεται, γιατί αν πέσει και αυτό, μετά δεν θα υπάρχει μνημείο για να αποκατασταθεί. Η μελέτη γι’ αυτό το σκέλος έχει ολοκληρωθεί και έχει αποσταλεί στο ΥΠΠΟ για έγκριση, ενώ μένει να γίνει η ανάθεση από το ΥΜΕ για να ξεκινήσουν αυτές οι πρόδρομες εργασίες. Παράλληλα, συνεχίζεται η μελέτη για την οριστική ανακατασκευή», δήλωσε ο δήμαρχος.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Χανιά | Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας γέφυρας στον Κερίτη – Γιατί καθυστερεί ο βιολογικός στον Πλατανιά

  1. μα γιατι η βιασυνη ουτε 4 χρονια δεν εχουν περασει απο την καταστροφη της………..απο τωρα θα αρχισουν να σκεφτονται την αναστυλωση της ;;;; αν δεν κλεισουν 50 χρονια, δεν γινεται τιποτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook