Χανιά | Πότε τελειώνουν τα έργα στο Πλατάνι – Γιατί δεν γίνεται να μην κλείνει ο δρόμος | Video+Photos

χανιά-πότε-τελειώνουν-τα-έργα-στο-πλατ-1360329

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονταν το πρωί της Τετάρτης οι εργασίες αντιμετώπισης και προστασίας από τις κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ στην περιοχή Πλατάνι, λίγο μετά τον κόμβο της Σούδας. Μηχανήματα έσπαγαν κομμάτια από το ύψωμα που βρίσκεται στο πλάι του δρόμου και μεγάλοι βράχοι έπεφταν στο οδόστρωμα, με εκσκαφείς στη συνέχεια να τους μαζεύουν και να τους μεταφέρουν εκτός του δρόμου.

Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, διαπιστώθηκε ρήγμα βάθους περίπου τεσσάρων μέτρων στην άκρη της πλαγιάς και κρίθηκε ότι έπρεπε να κατεδαφιστεί, καθώς ελλόχευε ο κίνδυνος να πέσει η πλαγιά αυτή πάνω στον δρόμο, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας που πραγματοποιεί τις εργασίες. Αυτό που έκαναν τα μηχανήματα την Τετάρτη και φαίνεται στο βίντεο του zarpanews.gr παρακάτω, είναι να προσεγγίζουν το σημείο όπου βρίσκεται το ρήγμα, σπάζοντας την πλαγιά, ενώ απέμεναν άλλα 10 μέτρα περίπου που έπρεπε να κατεδαφιστούν.

Όταν κατεδαφιστεί η πλαγιά, θα τοποθετηθούν πλέγματα βραχοπροστασίας και θα απομακρυνθούν οι πέτρες και τα χώματα που έχουν πέσει λόγω της κατεδάφισης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, υπολογίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, αν δεν υπάρξουν προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, οι εργασίες στο σημείο θα έχουν τελειώσει.

Η κίνηση στον δρόμο

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κίνηση στον ΒΟΑΚ διεξαγόταν διακεκομμένα. Τα συνεργεία έκλειναν τον δρόμο για διαστήματα 10-15 λεπτών, όσο το μηχάνημα έσπαγε το βουνό και οι βράχοι έπεφταν στο οδόστρωμα. Στη συνέχεια, αφού μαζευόταν η επόμενη παρτίδα βράχων, ο δρόμος ξανάνοιγε για 10-15 λεπτά και η διαδικασία επαναλαμβανόταν.

Στο διάστημα που ο δρόμος ήταν κλειστός, τα αυτοκίνητα που συγκεντρώνονταν στην αναμονή ήταν πολλά, ωστόσο, με δεδομένο ότι βράχοι έπεφταν πάνω στο οδόστρωμα, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όταν ο δρόμος άνοιγε, η κίνηση διεξαγόταν και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά με μόνο μια διαθέσιμη λωρίδα για κάθε κατεύθυνση.

Καλογερής: Δεν είναι προκάτ το έργο

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, δήλωσε στο zarpanews.gr ότι το έργο διεξάγεται από το υπουργείο Υποδομών και η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει καμία εμπλοκή. Τόνισε ωστόσο, ότι οι διαμαρτυρίες πολιτών για την ταλαιπωρία που προκύπτει από το κλείσιμο του δρόμου, είναι μεν κατανοητές, αλλά είναι αδύνατον να γίνει διαφορετικά.

«Ο κόσμος ταλαιπωρείται αλλά κατεβαίνουν βράχια και μεγάλοι όγκοι που πέφτουν και πάνω στον δρόμο, δεν μπορεί να περνούν αυτοκίνητα από κάτω όταν γίνεται αυτό. Έχουμε μπροστά μας πολλά μεγάλα έργα, το σημαντικότερο των οποίων είναι ο ΒΟΑΚ, ή η παράκαμψη της Κισσάμου, η σύνδεση Χανίων – Αεροδρομίου. Θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα όταν θα κατασκευάζονται, στην καθημερινότητά μας. Αλλά πρέπει να δείξουμε υπομονή. Αν για τα μικρά έργα που γίνονται τώρα υπάρχουν αντιδράσεις, τι θα γίνει όταν ξεκινήσουν τα μεγάλα; Το έργο δεν μπορεί να έρθει προκάτ και να καθίσει έτοιμο για να το απολαμβάνουμε».

Ωστόσο, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων προσέθεσε ότι έχει ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό «παράθυρο» και πως το έργο θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Εκτός από το σημείο στο Πλατάνι, η σύμβαση προβλέπει και άλλες εργασίες, όπως μια παρέμβαση με φρεατοπασσάλους σε παρακείμενο σημείο όπου έχει υποστεί καθίζηση το οδόστρωμα. Σύμφωνα με τον κ. Καλογερή, η Περιφέρεια έχει τονίσει στο υπουργείο ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις μέχρι την άνοιξη, δεν θα μπορούν να συνεχιστούν τα έργα που θα επηρεάζουν την κίνηση στον δρόμο αργότερα, καθώς θα ξεκινήσει και η τουριστική περίοδος και η κίνηση στον ΒΟΑΚ θα αυξηθεί σημαντικά.

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

4 thoughts on “Χανιά | Πότε τελειώνουν τα έργα στο Πλατάνι – Γιατί δεν γίνεται να μην κλείνει ο δρόμος | Video+Photos

  1. Τι λέτε βρε μπαραμπάκοι; Πρέπει να κλείνει ο δρόμος δηλαδή τις ώρες αιχμής; Δεν μπορείτε να κάνετε τις εργασίες απογεύματα ή και βράδια; Βάλτε φώτα και δουλέψτε, όπως κάνουν σε όλη την Ευρώπη. Ο δρόμος εκεί δεν έχει στην ουσία εναλλακτική οδό, ταλαιπωρείτε τόσο κόσμο, ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ.

  2. Όταν ο δρόμος άνοιγε, η κίνηση διεξαγόταν και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά με μόνο μια διαθέσιμη λωρίδα για κάθε κατεύθυνση.

    Γιατί υπάρχει και δεύτερη διαθέσιμη λωρίδα για κάθε κατεύθυνση στο σημείο???????

  3. Σε όλο τον κόσμο τέτοια έργα γίνονται την νύχτα, από της 10 μμ μέχρι της 5 πμ που αρχίζει η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Τώρα θα μου πεις σε άλλες χώρες τις Ευρώπης σε ένα χρόνο φτιάχνουν 300 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομο, με τούνελ και με γέφυρες.
    Στο Ελλαδιστάν μια γέφυρα έπεσε το 18, δύο κυβερνήσεις πέρασαν, και τέσσερα χρόνια κάνουν σχέδια, φαντάσου για να φτιαχτεί!
    Δεν λέμε για το δρόμο στα μεγάλα χωράφια, άστο, τρία χρόνια για 500 μέτρα! (2 μέτρα και 20 εκατοστά την ημέρα χαχαχα)
    Θα πεις αυτοί έχουν τοπικούς άρχοντες σαν εμάς?? όχι βέβαια!!
    Τι να κάνεις τους δρόμους και τα έργα άμα έχεις τέτοια ομαδάρα!
    Δείτε από δήμαρχο – μέχρι Φλόριντα μας πήγε – μέχρι τους άλλους της ομάδας, ένας-ένας… Βάλτε τώρα και τους γνωστούς και μη εξαιρετέους, ξέρετε, αυτούς που φτιάχνουν με τόση τέχνη και επιμέλεια τα έργα, και θα καταλάβετε ότι έχουμε ότι μας αξίζει.
    Περαστικά μας λοιπόν και ας προσέχουμε στο μέλλον, λέμε τώρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook