Χανιά | Πόσα στρέμματα αγροτικής γης μπορούν να «πιάσουν» φωτοβολταϊκά – Η απόφαση για τα όρια

χανιά-πόσα-στρέμματα-αγροτικής-γης-μπ-1549980

Το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού μικρότερης ή ίσης του 1MW, καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στις νησιωτικές περιφέρειες το όριο κάλυψης έκτασης υπολογίζεται σε ποσοστό 0,5% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων (στρέμματα) και σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 0,8%.

Όπως φαίνεται από τον πίνακα παρακάτω, στην ΠΕ Χανίων 563.335 στρέμματα θεωρούνται καλλιεργούμενα, πράγμα που σημαίνει ότι 2.817 στρέμματα συνολικά μπορούν να καταληφθούν από φωτοβολταϊκά.

Για το όριο ισχύος, αυτό τοποθετήθηκε στο 1 MW ανά 14 στρέμματα και έτσι στα Χανιά η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών επί αγροτικής γης δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 201 MW. 

Αντίστοιχα, παρατίθενται και τα στοιχεία για Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι:Οσον αφορά τον υπολογισμό τυχόν υπέρβασης του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος, δεν συμπεριλαμβάνονται φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εγκαθίστανται σε «χορτολιβαδικές» εκτάσεις.

Σε περίπτωση όμως που ένας σταθμός εγκαθίσταται μερικώς σε αγροτική έκταση και μερικώς σε άλλους είδους (δασική, χορτολιβαδική κλπ), θεωρείται ότι έχει εγκατασταθεί στο σύνολό του σε αγροτική γη και υπάγεται στον περιορισμό του μέγιστου ορίου.

Είναι στην αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα ο έλεγχος για την υπέρβαση του ορίου της προβλεπόμενης ισχύος και διεξάγεται μετά την περιβαλλοντική αδειδότηση.

Για φωτοβολταϊκό σταθμό που πρόκειται να εγκατασταθεί σε αγροτική γη υποβάλλεται καταρχήν αίτηση με όλα τα στοιχεία του ενδιαφερομένου, την τοποθεσία, το μέγεθος της έκτασης, κ.λπ.

Παράλληλα, συνυποβάλλονται έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σχετικό πρακτικό της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, από τα οποία θα προκύπτει ο χαρακτηρισμός της γης (υψηλής ή μη παραγωγικότητας), ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, η οποία δύναται να περιλαμβάνεται επί του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την αίτηση, ότι το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή της Αττικής ή σε περιοχή της επικράτειας που καθορίζεται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) και σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α’ 241).

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Πόσα στρέμματα αγροτικής γης μπορούν να «πιάσουν» φωτοβολταϊκά – Η απόφαση για τα όρια

  1. Αφού υπάρχουν τόσες περιοχές οι οποίες μένουν αναξιοποίητες (άγονες, άνυδρες, βραχώδης κλπ), γιατί πρέπει να στρωθούν πανέλα στις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook