Χανιά | Πώς σχετίζεται η κακοποίηση των ζώων με την ενδοοικογενειακή βία | Photos

χανιά-πώς-σχετίζεται-η-κακοποίηση-των-784193

Αρκετοί Χανιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και των σωματείων της, η οποία σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων ημερίδα με θέμα «Κακοποίηση των Ζώων, προθάλαμος της Ενδοοικογενοιακής Βίας».

Το πάνελ αποτελούνταν από ειδικούς, οι οποίοι καλούνταν να δώσουν την δική τους ερμηνεία για το πώς και γιατί η κακοποίηση ζώων έχει αδιαλείπτως κρούσματα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και για τον συσχετισμό της με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.Ο κλινικός ψυχολόγος Ευάγγελος Δέρβας, στην ομιλία του συσχέτισε το θέμα της συνάφειας της κακοποίησης ζώων με την οικογενειακή και διαπροσωπική βία, περιέγραψε το ψυχολογικό προφίλ των δραστών και την αιτιοπαθογένεια, τους λόγους δηλαδή που συμβάλουν ώστε κάποιος να κακοποιήσει.

Το θέμα της βίας είναι πολυπαραγοντικό, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν μόνο λόγο που οδηγεί σε αυτό, είναι κυρίως παράγοντας πολιτισμικοί, αλλά και ιδιοσυγκρασιακοί (τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ατόμου, με βάση τον τρόπο που γεννιέται και μεγαλώνει), ή και γενετικοί.Ας μην στοχεύουμε πάντα στην ψυχική διαταραχή, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και τέτοιας διαταραχής, η κακοποιητική συμπεριφορά είναι εκούσια. Η ψυχική ασθένεια είναι γνωστό οτι αφαιρεί ή μειώνει τον καταλογισμό στους δράστες, αλλά δεν είναι πάντα η αιτία.

Τα χαρακτηριστικά που συναντάμε περισσότερο είναι άνθρωποι με μειωμένη ενσυναίσθηση, ικανότητα και δεξιότητα να δείχνουμε  στους άλλους οτι μπορούμε να κατανοήσουμε και να βιώσουμε τον συναισθηματικό κόσμο του άλλου. Είναι άτομα με μειωμένη ικανότητα ρύθμισης συναισθημάτων και παρορμήσεων, κυρίως θυμού και επιθετικότητας. Από τη νεαρή ηλικία έχουν αυτά τα άτομα σχηματίσει αρνητικές πεποιθήσεις. Είναι κανόνες πίσω από τις σκέψεις, που επηρεάζουν όμως το παρόν.

Η Ελένη Ηλιοπούλου, δημοσιογράφος του «zoosos», στάθηκε στην διαχείριση τους ζητήματος από τα ΜΜΕ:

«Δεν μιλώ ως ειδική σε αυτά τα θέματα, περιγράφω όμως τι βίωσα σε τέτοια περιστατικά, όταν θύματα ήρθαν σε επαφή μαζί μου για να μου καταγγείλουν την κακοποίηση των ζώων και ψάχνοντας περισσότερο, διαπίστωσα οτι ο δράστης είχε επίσης κακοποιήσει τα ίδια ή μέλη της οικογένειάς του. Το φάσμα της βίας είναι μεγάλο και συνδέεται με πολλές μορφές. Ο κλάδος μου, οι δημοσιογράφοι, πρέπει να δώσουν σε αυτό το ζήτημα την σημασία που του αξίζει και να δείξουν την πραγματική του διάσταση. Τότε θα αναγκάσουμε την κοινωνία να καταλάβει οτι αυτό δεν είναι κάτι αποδεκτό, δεν είναι εξαίρεση, είναι σε πολλές περιοχές ο κανόνας και αυτό πρέπει να τερματιστεί. Δυστυχώς έχουμε τεράστια ευθύνη για το πως παρουσιάζονται οι ειδήσεις και το πως στοχοποιούνται τα ζώα ενώ είναι μόνο θύματα.

Είναι ολοφάνερο, κάνοντας μία καταγραφή περιστατικών, διαπιστώνουμε οτι κατά κυριο λόγο οι δράστες είναι άνω των 60, ενώ είναι ελάχιστα τα περιστατικά φρικτής κακοποιήσης από ανήλικους ή νεαρούς δράστες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν αυτή τη συμπεριφορά επειδή έμαθαν να αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν εργαλεία, σαν αντικείμενα, χωρίς καμία συνέπεια για όλες αυτές τους τις πράξεις.

Ο Νίκος Χρυσάκης, αστυνομικός διευθυντής που υπηρετεί στο Λασίθι, σχολίασε:

Θεωρώ οτι οι καταγγελίες πλέον έχουν αυξηθεί πάρα πολύ καθώς πλέον δεν γίνονται κοινωνικά αποδεκτές οι κακοποιήσεις. Για αυτό το λόγο ο κόσμος προσφεύγει στην αστυνομία, και αυτή κάνει το καθήκον της.

Θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο για να περιοριστούν αυτά τα περιστατικά. Η αστυνομία θα πρέπει αυτεπάγγελτα να διενεργεί ελέγχους και όχι μόνο να επαναπαύεται στις καταγγελίες από πολίτες ή φιλοζωικές οργανώσεις.Δεν είναι το θέμα η αυστηρότητας της ποινής, είναι πως εφαρμόζεται ο νόμος. Και σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να μπορεί να συσχετίζει περιστατικά κακοποίησης με την ενδοοικογενειακή βία ή άλλη διαπροσωπική βία.

Αναφερόμενος στο πιο σκληρό περιστατικό που έχει βιώσει, αναφέρθηκε σε μία δηλητηρίαση περίπου 60 σκυλιών στη Σητεία…

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook