Χανιά | Πώς να προστατευτούμε από τα «δόντια» του ήλιου – Τι συμβουλεύει ο δερματολόγος Ηλίας Παπαμιχελάκης

χανιά-πώς-να-προστατευτούμε-από-τα-δό-1460296

Με δεδομένο ότι τους περισσότερους μήνες του χρόνου στην Κρήτη, την Ελλάδα και γενικότερα την Μεσόγειο επικρατεί ηλιοφάνεια, η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία κρίνεται απαραίτητη.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε για την αγορά αντηλιακών, τη χρήση τους στα παιδιά αλλά και το τεχνητό μαύρισμα με την μέθοδο του σολάριουμ; Ο Χανιώτης δερματολόγος Ηλίας Παπαμιχελάκης μιλά στο zarpanews.gr για τους τρόπους προστασίας από τον ήλιο και τους κινδύνους που κρύβει η έκθεση σε αυτόν, με αφορμή το καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς για τα μικρά παιδιά, καθώς μέχρι δυο ετών απαγορεύεται η άμεση έκθεση αυτών στον ήλιο. Πρέπει πάντα να φοράμε αντηλιακό, προκειμένου να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας από την ηλιακή ακτινοβολία: «Ιδανικό για τα παιδιά μέχρι δυο ετών είναι να μην εκτίθενται κατευθείαν στον ήλιο. Απαγορεύεται να έχουν άμεση έκθεση στον ήλιο αλλά επειδή πάντα εκτίθενται, μπορούν να βάλουν κάποια αντηλιακά και καλύτερα να είναι με φυσικά φίλτρα. Παρόλο που ο οργανισμός υγείας, το Αμερικάνικο FDA δεν έχει προσδιορίσει ότι τα χημικά ή τα φυσικά φίλτρα είναι καλύτερα ή χειρότερα, καλύτερα στα παιδιά να χρησιμοποιούνται τα οργανικά φίλτρα», τόνισε ο κ. Παπαμιχελάκης.

Ιδιαίτερη ευαισθησία στον ήλιο έχουν οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα δέρματα.

Σύμφωνα με τον γιατρό, «την έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να προσέχουν και αυτοί που δεν μαυρίζουν στον ήλιο και καίγονται μόνο, αυτοί που καίγονται στην αρχή και μετά παίρνουν ένα ήπιο χρώμα, διότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δερματικά προβλήματα, όπως καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα».

Τι είναι τα UVA και UVB – Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά αντηλιακών προϊόντων

Οι ακτίνες UVA ευθύνονται κυρίως για την γήρανση του δέρματος και αποτελούν το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Δεν προκαλούν εγκαύματα και μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στο δέρμα και να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα βλάβες στα κύτταρα. Ευθύνονται κυρίως για φωτογήρανση, μελαγχρωματικές διαταραχές όπως κηλίδες και πανάδες, ηλιακή αλλεργία ή δυσανεξία στον ήλιο με κοκκινίλες και φαγούρα αλλά και καρκίνο του δέρματος.

Οι ακτίνες UVB αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης και εμποδίζεται κυρίως από το στρώμα του όζοντος. Συμβάλλουν και αυτές στην αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων στον ήλιο και στις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Σε αντίθεση με τις UVA είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα και για τα ηλιακά εγκαύματα.

Ο κ. Παπαμιχελάκης, εξήγησε πως τα UVA και UVB είναι το μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας: «Το UVB είναι από τα 290 – 320 νανόμετρα και το UVA είναι από τα 320 – 400. Σε αυτό το φάσμα φωτός, έχουμε τις διάφορες λάβες του δέρματος. Το B είναι το ηλιακό έγκαυμα (burning) ενώ στην A είναι η φωτογήρανση, οι καρκίνοι του δέρματος.

Σημαντική η ανανέωση του αντηλιακού

Τα αντηλιακά όταν περιέχουν αυτά τα φίλτρα (UVA-UVB) δεν αφήνουν την ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα ωστόσο πρέπει να τα ανανεώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην μέρα: «Χρειάζεται να βάζουμε αντηλιακό ανά 2 ώρες, αναλόγως την περίοδο, από τις 9 το πρωί, έως τις 3-4 το απόγευμα όπου εδώ στην Κρήτη ο ήλιος είναι δυνατός».

Χρήση ενυδατικής μετά το αντηλιακό

Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα με το αντηλιακό τους την ενυδατική τους κρέμα: «Οι γυναίκες βέβαια μπορούν να βάλουν και την κρέμα τους αναλόγως το αντηλιακό, διότι έχουμε δυο ειδών φίλτρα, τα φυσικά και τα χημικά. Τα χημικά φίλτρα είναι αυτά που το δέρμα τα απορροφά και μετατρέπουν την ακτινοβολία σε θερμότητα. Όταν έχουμε χημικά φίλτρα, καλό θα ήταν να μπει η αντηλιακή και μετά η ενυδάτωση, εάν χρειάζεται, διότι πολλές αντηλιακές έχουν από μόνες τους ενυδάτωση. Τα φυσικά φίλτρα λειτουργούν σαν τα καθρεφτάκια που αντανακλά ο ήλιος, είναι οξείδιο του ψευδαργύρου, υπεροξείδιο του τιτανίου. Είναι σα να βάζουμε καθρεφτάκια πάνω στο δέρμα μας και αντανακλά, είναι αδιάφορο».

Πόσο επικίνδυνο είναι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ); 

Κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού, πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στη λύση του τεχνητού μαυρίσματος, για να έχουν ομοιόμορφο χρώμα στο σώμα και μαυρισμένο  κορμί πριν καν βγουν στην παραλία. Οι γιατροί επισημαίνουν τον κίνδυνο από το σολάριουμ και επισημαίνουν ότι όταν αυτό δεν γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία.

«Πολλοί καρκίνοι του δέρματος εξαρτώνται από το τεχνητό μαύρισμα. Εάν όμως όλα γίνουν όπως πρέπει, εάν ο χρόνος έκθεσης είναι ο σωστός, μπορεί κάποιος να το κάνει. Εάν η διαδικασία δε γίνει σωστά υπάρχει πρόβλημα διότι οι ακτίνες UVA είναι παραπάνω από πέντε  φορές παραπάνω από αυτή που θα έπαιρνε εάν καθόταν στον ήλιο. Κανονικά θα έπρεπε να μετράμε την δόση ακτινοβολίας που παίρνει κάποιος».

zarpanews.gr – Άννα Παπακωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook