Χανιά | Ποια είναι η φρεγατα «Αιγαίον» που αγκυροβολεί έξω από το Ενετικό Λιμάνι

χανιά-ποια-είναι-η-φρεγατα-αιγαίον-π-1196864

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου συμμετέχει με την παρουσία της έξω από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων η φρεγάτα «Αιγαίον» του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για μία από τις φρεγάτες κλάσης S ή Kortenaer, που προμηθεύτηκε η χώρα μας από την Ολλανδία και υπηρετούν επί δεκαετίες στον ελληνικό στόλο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού:

Η Φ/Γ «ΑΙΓΑΙΟΝ» είναι η τρίτη Φ/Γ τύπου Standard που αποκτήθηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι δυο προηγούμενες είναι οι Φ/Γ «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ». Το όνομα «ΑΙΓΑΙΟΝ» δώθηκε σε αναγνώριση της σπουδαιότητας του ομώνυμου Ελληνικού Πελάγους, που επί χιλιετηρίδες αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του χερσαίου κορμού της χώρας μας και των Ανατολικών Ελληνικών νήσων. Το πλοίο ναυπηγήθηκε στην Ολλανδία από το Royal Schelde Shipyardσε στενή συνεργασία με το Ολλανδικό Ναυτικό. Καθελκύστηκε την 13-7-78 και τέθηκε σε επιχειρησιακή χρήση την 29-10-80 με την επωνυμία «BANCKERT». Το 1992 αποφασίσθηκε η αγορά του, μαζί με άλλα δυο του αυτού τύπου, από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο και παραδόθηκε στις 14-5-93 μετονομαζόμενο σε Φ/Γ «ΑΙΓΑΙΟΝ». Η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» είναι το τέταρτο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παίρνει αυτό το όνομα.

Όπως όλες οι φρεγάτες τύπου S, η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ έχει ολικό μήκος 130μ., μέγιστο πλάτος 14,6 και μέγιστο βύθισμα 6μ. Με πλήρες φορτίο, το σκάφος έχει εκτόπισμα 3.600 τόνων. Την κίνηση εξασφαλίζουν 2 κινητήρες Rolls-Royce OLYMPUS (56.800 HΡ) και δύο κινητήρες Rolls-Royce TYNE 10, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (αν και η συνήθης επιχειρησιακή ταχύτητα είναι 20 κόμβοι).

Στη φρεγάτα υπάρχει υποδομή για την ενδιαίτηση 198 ατόμων.

Οπλισμός: 1 πυροβόλο 76 χιλ. ΟΤΟ Melara, 1 σύστημα εγγύς προστασίας Phalanx, σύστημα Κατευθυνόμενων βλημάτων Επιφανείας-Επιφανείας Harpoon και Επιφανείας-Αέρος Sea Sparrow. Επίσης 2 Aνθυποβρυχιακούς τορπιλοσωλήνες για τορπίλες Κ46 και σύστημα ΗΝ αντιμέτρων. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 2 ελικοπτέρων ΑΒ 212ASW.Ο θυρεός του πλοίου απεικονίζεται παρακατω:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook