Χανιά | ΠοδηΛάτρεις: «Επιτέλους κάτι έγινε» για κυκλοφοριακό και ποδηλατόδρομους

χανιά-ποδηλάτρεις-επιτέλους-κάτι-έγ-1144083
Φωτογραφία αρχείου

Ανοικτή επιστολή με την οποία κάνουν την αποτίμηση της χρονιάς που ολοκληρώνεται, απέστειλαν στα ΜΜΕ οι ΠοδηΛάτρεις. Η συλλογικότητα των φίλων του ποδήλατου τονίζει ότι φέτος έγιναν κινήσεις δημιουργίας ποδηλατόδρομων στην πόλη, ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί ότι η συνέχεια πρέπει να είναι συστηματική:

«Καθώς η χρονιά αλλάζει και ενώ έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος στα Χανιά υπό τη νέα Δημοτική Αρχή, αρχίζουν να φαίνονται και τα πρώτα «δείγματα γραφής» της στους δρόμους των Χανίων. Με την συμπαράσταση μιας νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει πρωτόγνωρη ευελιξία σε ρυθμίσεις του κυκλοφοριακού, είδαμε και στα Χανιά τη δημιουργία μιας λωρίδας ποδηλατόδρομου στο κέντρο της πόλης για πρώτη φορά. Και είδαμε να ταράζονται τα λιμνάζοντα ύδατα για τα καλά, ώστε να μπει το όλο εγχείρημα σε έναν μεγάλο, ανεπίσημο, δημόσιο διάλογο.

Σε αυτό το σημείο έρχεται και η τοποθέτηση μας, ως «ποδηΛάτρεις», που προσπαθούμε από το 2004 για μια πόλη που να ποδηλατείται, να περπατείται, να κυκλοφορείται από ΑΜΕΑ και να βιώνεται ανθρώπινα και ευχάριστα. Το πρώτο που έχουμε να δηλώσουμε, είναι το ότι επιτέλους κάτι έγινε.

Ύστερα από δεκαετίες στο απόλυτο μηδέν, και με μοναδικό «μνημείο» μιας δήθεν καινοτομίας να είναι ο τραγελαφικός και επικίνδυνα ακατάλληλος ποδηλατόδρομος της (κακιάς ώρας) οδού Πειραιώς, βλέπουμε μια δημοτική αρχή να προσπαθεί να εντάξει το κυκλοφοριακό της πόλης μας σε μια καλύτερη, σύγχρονη, βιώσιμη λογική. Και αυτό είναι καλό. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, αυτή η προσπάθεια να καταλήξει εξίσου τραγελαφική με την προηγούμενη, αν γίνει “στο πόδι”.

Για αυτό θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά τη θέση μας ότι χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για την ορθή κατασκευή του δικτύου ποδηλατόδρομων και πεζοδρομίων: Σύννομη, λειτουργική, επεκτάσιμη, σε συνδυασμό με άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως ΜΜΜ, πάρκιγκ, πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις κτλ, ένα δίκτυο που θα δίνει λύσεις, που θα εξυπηρετεί χωρίς να χρειάζονται πολύπλοκες παρεμβάσεις κτλ. Έχοντας κάποιες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της μεθόδου που ακολουθείται, παραμένουμε αισιόδοξοι για την συνέχεια. Είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν τοποθετηθήκαμε δημοσία έως τώρα, περιμένοντας να δούμε πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορεί η πόλη να περιμένει άλλο για «άλλη μία μελέτη, να αποκτηθεί πρώτα παιδεία, να γίνουν πάρκιγκ», το ένα, το άλλο. Χρειάζεται να προχωρήσουν όλα μαζί, τώρα. Και επειδή έχουμε μείνει πίσω, χρειάζεται να είμαστε διπλά προσεκτικοί και διπλά αποφασιστικοί σε ό,τι κάνουμε, μαθαίνοντας από τα λάθη αλλά και την εμπειρία των άλλων. Και δεν φοβόμαστε τις αλλαγές, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά.

Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Δημοτική Αρχή σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια. Δηλώνουμε ταυτόχρονα ότι παραμένουμε αυστηροί στην κρίση μας και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε και ευχόμαστε: Τα επόμενα έτη να βρουν την πόλη μας πιο άνετη, βιώσιμη, ασφαλή, όμορφη και λειτουργική.»

zarpanews.gr

6 thoughts on “Χανιά | ΠοδηΛάτρεις: «Επιτέλους κάτι έγινε» για κυκλοφοριακό και ποδηλατόδρομους

  1. Τα θεωρούμε ως ευγενικό και ήπιο μέσο αλλά δυστυχώς υπάρχουν ΚΑΙ ποδηλάτες -οχι λίγοι- με το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αδιαφορίας για τους υπόλοιπους, επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και για όσους βρεθούν στο δρόμο τους.
    Εχθές κατά τις 18.30 κατέβαιναν την Τζανακάκη κάτι νταγλαρομπεμπέδες με χαμηλωμένα -lowrider- ποδήλατα, περνάνε το κόκκινο στα φανάρια της Τζανακάκη και πάνε κάθετα προς την αγορά. Την ίδια στιγμή βγαίνει λεωφορείο από την Πλαστήρα και πέφτει στα φρένα κορναροντας, την γλυτώνουν τα λεβεντόπαιδα στο παρά 5.
    Λίγο αργότερα συναντάνε στον φιρκά τα υπόλοιπα lowrider λεβεντόπαιδα για περαιτέρω ταρζανιές και κόλπα.
    Με αυτές τις συμπεριφορές τι να κάνουν οι ποδηλατόδρομοι;

    ΥΓ Προς Παπάδες, διάκους ιεροψάλτες και συναφείς λογοκριτές. Παρατηρώ οτι δεν δημοσιεύετε σχόλιά μου τα οποία θεωρώ δεν παραβιάζουν κάποιο λογικό κανόνα κοσμιότητας. Εάν θέλετε να μας υποδείξετε τι πρέπει να γράφουμε και ποιές να είναι οι απόψεις μας να μας το πείτε.

  2. Ασε ρε Αρτέμη,τι ψάχνεις.Οι ποδηλάτες αποδεδειγμένα είναι οι μόνιμοι παραβάτες του κοκ.Τι ψάχνεις….κ η αστυνομία απλά κάνει πως δεν τους βλέπει φοβούμενη το διαδικτυακό μπούλινκγ αν γράψει ποδηλάτη.Τα έχουμε δει στο παρελθόν αυτά.Ο δημαρχος κάποια στιγμή είπε να αλλάξει η οδηγική παιδεία των οδηγών. Αν στοιχειώδως ηταν σωστός θα έπρεπε να πει να αλλάξει η παιδεία των ποδηλατών,που θεωρούν ότι για αυτούς δεν υπάρχει κοκ.Μαλιστα ο δήμαρχος μίλησε κ για αστυνόμευση των ποδηλατοδρομων,αντί να πει για αστυνόμευση κ επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στους παρανομούντες ποδηλάτες.Προτεινω στο Ζάρπα,σαν σοβαρό κ αντικειμενικό μέσο,να βάλει άλλο ένα θέμα με τίτλο Ποδηλατιστας.Εκει να στέλνουμε ότι στραβό βλέπουμε από τους ποδηλάτες.Νομιζω ότι είναι δίκαιο το αίτημα μου.Αν κ νομίζω ότι μετά από λίγο θα είναι τέτοια η πληθώρα των φωτογραφιών απο τους παραβάτες,που θα έχει πιο ενδιαφέρων να στέλνουμε φωτογραφίες ποδηλατών που τηρούν τον κοκ.Θα είναι πολύ σπανιες κ συλλεκτικές….

  3. Κύριε Αρτέμη,

    ασφαλώς και υπάρχουν και οδηγοί που είναι «επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και για όσους βρεθούν στο δρόμο τους», όπως και πεζοί που κυκλοφορούν σαν να είναι μόνοι τους στον κόσμο.

    Κανείς δε λέει να μη φτιάξουμε δρόμους επειδή χθες κάποιος τράκαρε στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Κανείς δε λέει να μη φτιάξουμε διαβάσεις επειδή η κυρά – Μαρία περνάει από όπου θέλει απέναντι.

    Ίσα ίσα που όταν υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί, είναι πιο εύκολο να τραβάει καθένας το δρόμο του από εκεί που πρέπει και με ασφάλεια, παρά να πάμε όλοι μαζί μέσα στη μέση – ΙΧ, ποδήλατα, πεζοί ανάκατα στην Κυδωνίας, την Τζανακάκη κ οπουδήποτε.

    Όταν ολοκληρωθεί το δίκτυο ποδηλατόδρομων, οι «νταγλαρομπεμπέδες» που λέτε δε θα έχουν καμία δικαιολογία πλέον.

    1. «η κυρά – Μαρία περνάει από όπου θέλει απέναντι.» διότι δεν υπάρχουν διαβάσεις παρά μόνο εκεί που είναι σχεδόν αχρείαστες δηλαδή σε φανάρια. Και μια και οι κυρα-Μαρίες είναι πολλές, πάρα πολλές, θα περίμενε κανείς να φτιαχτούν κατά προτεραιότητα οι διαβάσεις και μετά οι ποδηλατόδρομοι, αλλά οι ποδηλατόδρομοι είναι πιασάρικοι οπότε άσε τις διαβάσεις κι ας πάνε αδιάβαστοι.
      Αλλά ολόκληρη Τζανακάκη και δεν έχει διάβαση παρά μόνο στο φανάρι, η προηγούμενη διάβαση είναι στη διασταύρωση με τη Σολωμού, περί τα 500 μέτρα απόσταση, από πού να πάει η κυρα-Μαρία να δει τις βιτρίνες και να αγοράσει τα καλλυντικά της;;;
      Κατά τα άλλα, ωραία τα λαμπιόνια…

  4. Γιώργο τι είναι αυτά που γράφεις;Ελπιζω λόγω τον ημερών έχεις πιει κ να μην είναι προϊόν σκέψης ότι λες:»Όταν ολοκληρωθεί το δίκτυο ποδηλατόδρομων, οι “νταγλαρομπεμπέδες” που λέτε δε θα έχουν καμία δικαιολογία πλέον».Δηλαδή τωρα έχουν δικαιολογία επειδή δεν υπάρχουν ποδηλατοδρομοι ;Πηγαίνουν ανάποδα,δεν φοράνε κράνος,περνάνε κόκκινα κ όλο τον υπόλοιπο κοκ που τον έχουν κανονικά γραμμένο.Στους δρόμους που θα υπάρχουν ποδηλατοδρομοι θα πηγαίνουν με τον κοκ,κ στους υπόλοιπους δρόμους που όπως λες δεν θα «υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί»θα κάνουν ότι γουσταρουν;Θερμά συγχαρητήρια.Κατάλαβες δήμαρχε τώρα την λογική των ποδηλατών;Κατάλαβες τι έκανες;Κατάλαβες ποιοι πρέπει να αλλάξουν οδηγική νοοτροπία;Κατάλαβες που πρέπει να υπάρχει αστυνομευση;Κατάλαβες τίποτα αραγε;

  5. Καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες χρηστών των δρόμων/πεζοδρομίων αλλά:
    1. Η επικινδυνότητα της παράβασης για κάθε κατηγορία δεν είναι η ίδια
    2. Η ευθύνη που απορρέει από κάθε παραβατική συμπεριφορά δεν είναι η ίδια
    Αν τρακάρεις το αυτοκίνητό σου με ποδηλάτη που παραβίασε στόπ δεν πρόκειται ποτέ να αποζημιωθείς και όλοι θα λένε τι έπαθε το παιδί γιατί ο αδύνατος (ο ποδηλάτης) έχει πάντα δίκιο.
    Βεβαίως και υπάρχουν θύματα ποδηλάτες που πήγαιναν μια χαρά στο δρόμο τους και μέχρι έχασαν τη ζωή τους αλλά υπάρχει και πολλή παραβατικότητα των ποδηλατών που για να «κόψουν» δρόμο αγνοούν οποιοδήποτε κανόνα, οδικής κυκλοφορίας αλλά και λογικής.

    Μια στάση στη Χάληδων θα πείσει κάθε αμφισβητία. Ποδήλατα κινούνται σφαίρα στην κατηφόρα κάνοντας σλαλομ στους πεζούς. Μπροστά στα μάτια μου γιος πολιτευτή των Χανίων με ποδήλατο που πήγαινε σφαίρα χτύπησε στο χέρι παιδάκι 3-4 χρονών, όταν ο πατέρας του παιδιού του είπε «καλά δε προσέχεις λίγο;» ο γόνος απάντησε με αυθάδες ύφος οτι «πεζόδρομος είναι» εννοώντας οτι είναι δικαίωμά του να κάνει οτι θέλει στον πεζόδρομο. Έφυγε με σούζα, ο πατέρας είχε μείνει παγωτό και το παιδάκι έτριβε το χέρι του…
    Θα τα λύσει αυτά ο ποδηλατόδρομος; Το εύχομαι αλλά αμφιβάλλω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook