Χανιά | Πίνουν νερό από σωλήνες αμιάντου στον Αποκόρωνα – Κάτοικοι ζητούν λύση από τον δήμαρχο

χανιά-πίνουν-νερό-από-σωλήνες-αμιάντο-1845092

Ζήτημα δημόσιας υγείας θέτουν κάτοικοι του δήμου Αποκορώνου, καθώς, όπως αναφέρουν, ακόμα και σήμερα σε σειρά κατοικημένων περιοχών η παροχή πόσιμου νερού περνάει από σωλήνες αμιάντου, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί.

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι στον Βάμο Αποκορώνου, στην Πλάκα Αποκορώνου και σε άλλα χωριά, το δίκτυο ύδρευσης είναι παλιό, από την εποχή που δεν είχε απαγορευτεί ο αμίαντος και οι σωλήνες δεν έχουν αλλάξει από τότε. Σωλήνες, που περιέχουν αμίαντο, ο οποίος έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό που καταλήγει στις βρύσες των κατοίκων.

Ως γνωστόν, ο αμίαντος είναι καρκινογόνος. Θεωρείται πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά την εισπνοή ινών αμιάντου όταν θρυμματιστεί υλικό που τον περιέχει. Όμως, όσον αφορά τους σωλήνες, αν το έδαφος είναι όξινο και το νερό μαλακό – έχει δηλαδή χαμηλό ΡΗ – ενεργούν διαβρωτικά στο τσιμέντο και με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται ίνες αμιάντου από τους αμιαντοσωλήνες.

Όταν ένας αγωγός σπάσει, εκατομμύρια ίνες αμιάντου αποδεσμεύονται στο δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα να καταλήξουν μερικές στο στομάχι όποιου πιει νερό. Όταν γίνονται νέες παροχές σε χρήστες, από αγωγούς που είναι ήδη σε λειτουργία με τη μέθοδο του «ζωστήρα» και τρυπιούνται οι αγωγοί, απελευθερώνονται πάλι ίνες με την ίδια κατάληξη.

Οι κάτοικοι απευθύνουν ερώτημα στον δήμαρχο, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να επιλύσει το πρόβλημα αυτό, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των δημοτών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook