Χανιά | Πεζοπορική διαδρομή στον Γαλουβά για το 2ο Γυμνάσιο Κισσάμου

Μιά ξεχωριστή πεζοπορική εκδρομή στο ιστορικό οικισμό Γαλουβά και Αρχαίο Ελαιώνα του από το 2 ον Γυμνάσιο Κισάμου στα πλαίσια της Ημέρας Αθλητισμού 30-9-2022.

Είναι γνωστό ότι οι διευθύνσεις των σχολείων μέσα από τις σχολικές εκδρομές πάσης φύσεως, διοργανώνουν δράσεις για εκπαιδευτικούς κυρίως λόγους, αλλά και για λόγους αναψυχής.Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κρίνεται σημαντική η σύνδεση των σχολείων και μαθητών με τα φυσικά και ιστορικά τοπία ,με τα ήθη και έθιμα και με τους ανθρώπους των χωριών μας.

Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές διευρύνουν το γνωστικό τους αντικείμενο ,ευαισθητοποιούνται σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος γνωρίζουν την τοπική ιστορία και γενικά ενισχύσχύεται η σύνδεση και αλληλεπίδραση των Σχολείων μας με τις τοπικές κοινωνίες και τον Πολιτισμό μας.

Σε αυτά τα πλαίσια η Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου(ΕΠΟΦΕΚ), από το 2017 ,υλοποιεί το πρόγραμμα “ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Κισάμου ,με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο Γαλουβάς είναι μια γειτονιά των Λουσακιών σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Κίσαμο.

Στο Γαλουβά γεννήθηκε ο Στέφανος Τριανταφυλλάκης ή Κιώρος ,ο οποίος το 1750 περίπου σύνθεσε και έπαιξε τον πρώτο Κρητικό Συρτό(Λουσακιανό Συρτό) στα Πατεριανά Λουσακιών.

Επίσης σύνθεσε και έπαιξε το πρώτο Πεντοζάλι, το 1770 περίπου, στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη εναντίο των Τούρκων στα Σφακιά.

Για να τιμήσει τον Στέφανο Τριανταφυλλάκη ή Κιώρο και τα Πατεριανά, το 2021, ο Αντώνης Μαρτσάκης σύνθεσε το δεύτερο Πατεριανό σερτό με το τίτλο “Του Κιώρου το δοξάρι” Πατεριανά μου ξακουστά τω Λουσακιώ καμάρι έκεια πρωτόπαιξε σερτό του Κιώρου το δοξάρι. Όντε θα δω Λουσακιανό στο νού μου αναθιβάλω τα γλέντια στα Πατεριανά και του σερτού το ζάλο.

Στης 30 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο ,γιορτάζει η τοπική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και διατηρείται ακόμα και σήμερα ο παραδοσιακός τρόπος το πανηγυριού ,όπου οι άνθρωποι μετά την εκκλησία δεν φεύγουν αλλά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας ,μαζί και οι βιολίστες παίζοντας σκοπούς των Τριανταφυλλάκηδων ενώ οι φιλοξενούμενοι χορεύου Σερτό και Πεντοζάλι.

Από το ΤΕΙ Κρήτης έχει καταγραφεί στο Γαλουβά ένας από τους μεγαλύτερους Αρχαίους Ελαιώνες της Κρήτης με πάνω από 40 Μνημειακά Ελαιόδεντρα .

Αναφορά κάνει για την μεγαλύτερη Ελιά του Γαλουβά ο Γιώργος Λεκάκης στη παρακάτω διεύθυνση http://www.arxeion-politismou.gr/2022/07/elia-Galouva.html

Αυτά τα Ελαιόδεντρα με ιστορία πάνω από 3000 χρόνια είναι ζωντανά μνημεία της φύσης και το υπολιτισμού μας.

Οι μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Κισάμου που επισκέφθηκαν τον οικισμό στις 30-9-2022 γνώρισαν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ,την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική του παράδοση και τον αρχαίο ελαιώνα.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών και της ΕΠΟΦΕΚ θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε την διευθύντρια Μαζοκοπάκη Τόνια ,τους καθηγητές Σχοινοπλοκάκη Ευαγγελία, , Μαραθάκη Καλιόπη, Σχοινοπλοκάκη Δημήτρη, Δασκαλάκη Ελισσαίο, Πεχλιβανίδη Κωνσταντίνα , Κουρούση Κωνσταντίνα, Λουπάση Παναγιώτη,
Ροβυθάκη Ελευθερία , Αναστασίου Χριστίνα, Σταθάκη Μαρία, Ρεθεμιωτάκη Ειρήνη , Τέλλιου Αθανασία, την ψυχολόγο κ. Ξυπολιτάκη και την κοινωνική λειτουργό κ. Πευκιανάκη Χρυσή για την πραγματικά καινοτόμα ιδέα τους να κάμουν ένα περίπατο στη φύση και την ιστορία του Γαλουβά.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές , που με τις φωνές και τα γέλια τους ξαναζωντάνεψαν τον Γαλουβά, όπως τις καλές παλιές του εποχές .

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Λουσακιών κ.Ρουπάκη Νικόλαο που συμμετείχε στη ξενάγηση και τους απογόνους του Στέφανου Τριανταφυλλάκη ή Κιώρου ,τον Αντώνη και Γεωργία Τριανταφυλλάκη , οι οποίοι πρόσφερα απλόχερα τα παραδοσιακά τους κεράσματα.

Φεύγοντας οι καθηγητές όρισαν την επόμενη συνάντηση μας στο πανηγύρι του Αγίου Ανδρέα ,30 Νοέμβρη 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ