Χανιά | Περιβαλλοντική δράση του ΚΠΕ Βάμου για την κλιματική αλλαγή

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου προγραμματίζει με την υποστήριξη της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ δράση με τη συμμετοχή μαθητών κι εκπαιδευτικών στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων από τις 10 έως τις 12 το πρωί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή 20 – 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Παράλληλα καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να συμμετέχουν στην παγκόσμια κινητοποίηση με εκπαιδευτικές δράσεις στο σχολείο τους ή στην περιοχή τους. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 21 σχολεία της Κρήτης έχουν προγραμματίσει δράσεις και τις έχουν δηλώσει στο ιστολόγιο του ΚΠΕ Βάμου.

Η δράση της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Αγοράς θα περιλαμβάνει ζωγραφική από τους μαθητές με μηνύματα για την προστασία του πλανήτη και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σκοπός της δράσης αυτής η ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικότερα των πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή. Στόχοι είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης συμβολής στην Κλιματική Αλλαγή, η αναζήτηση δράσεων αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, η διαμόρφωση στάσεων και αξιών προστασίας της φύσης, η προώθηση της συνεργασίας και της εργασίας σε ομάδες, η καλλιέργεια της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, η ενεργοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σε μια παγκόσμια κινητοποίηση για την προστασία του Κλίματος.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή 20-27 Σεπτεμβρίου 2019 έρχεται ως συνέχεια των μαθητικών και νεανικών κινητοποιήσεων για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή, κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από μια 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία, τη Greta Thunberg, κι οδήγησαν χιλιάδες μαθητές, νέους κι ευαίσθητους πολίτες να δράσουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και για να ληφθούν τα μέτρα που είναι αναγκαία για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες, οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, που όλα σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή και την ανθρώπινη συμβολή σε αυτήν.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης με εκπαιδευτικές δράσεις που θα οργανώσουν στα σχολεία τους τις ημέρες αυτές. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε στο σχολείο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ημερών μας, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους καύσωνες, τη σύνδεσή τους με την Κλιματική Αλλαγή και την ανθρώπινη συμβολή στην Κλιματική Αλλαγή. Μια ευκαιρία να αναζητήσουμε και να συζητήσουμε λύσεις για το πρόβλημα. Για να πάρουμε ιδέες, μπορούμε να δούμε σχετικά βιντεάκια (π.χ εδώ ή εδώ ), τις σχετικές αφίσες του ΟΗΕ που έχει μεταφράσει το ΚΠΕ Βάμου ή κάποιες από τις παρουσιάσεις της Ημερίδας που οργάνωσε το ΚΠΕ Βάμου για την Κλιματική Αλλαγή.

Επίσης μπορούμε ακόμη:

· Α. Να γράψουμε μια επιστολή

· Β. Να φτιάξουμε ένα φυλλάδιο

· Γ. Να δημιουργήσουμε ένα μικρό βίντεο

· Δ. Να αξιοποιήσουμε τραγούδια

· Ε. Να φτιάξουμε μια κονκάρδα

· ΣΤ. Να υιοθετήσουμε ένα χώρο πρασίνου, έναν ελεύθερο χώρο ή μια παραλία στην περιοχή μας.

Οι δράσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χώρο που θα επιλέξει ο κάθε συμμετέχοντας (σχολείο ή άλλος χώρος). Οι φωτογραφίες και οι περιγραφές των δράσεων αυτών θα αναρτηθούν και στο ιστολόγιο που έφτιαξε το ΚΠΕ Βάμου για την κλιματική αλλαγή (https://climatecreteschools.blogspot.com/ ).

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ