Χανιά | Περιπτερούχοι: «Φτηνές δικαιολογίες» το κλείσιμο στις 12 – Τι θα απογίνουν οι νυχτερινοί εργαζόμενοι;

χανιά-περιπτερούχοι-φτηνές-δικαιολ-1111299

Άστοχο μέτρο, που δύσκολα θα ανακόψει όσους θέλουν να… πιούν στις πλατείες, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους στα περίπτερα και τα μίνι-μάρκετ, χαρακτηρίζουν την απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα, όσοι επηρεάζονται από τις τελευταίες κυβερνητικές εντολές για την προστασία από τον κορονοϊό στα Χανιά.

Η Κατερίνα Νταντινάκη, υπεύθυνη περιπτέρου στην Πλατεία 1821 στη Σπλάνζια, δήλωσε στο zarpanews.gr πως αν το κράτος ήθελε να ανακόψει την πώληση αλκοόλ, θα μπορούσε να απαγορεύσει συγκεκριμένα την πώληση αλκοόλ και όχι να κλείσει τα περίπτερα:«Εγώ είμαι υπεύθυνη σε 4 περίπτερα και ειλικρινά δεν ξέρω για ποιον λόγο κλείνουν. Βεβαίως και είχε κόσμο που αγόραζε αλκοόλ, το αλκοόλ τη νύχτα φεύγει. Αλλά θα μπορούσαν να είχαν βρει έναν τρόπο να μην πουλάμε αλκοόλ από τις 12 και μετά, ούτως ή άλλως τα ψυγεία έξω είναι. Μπορούσαμε να τα έχουμε κλειδωμένα και αυτό θα φαινόταν και σε οποιονδήποτε έλεγχο. Έτσι είχε ξαναγίνει και παλαιότερα άλλωστε.»

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Κρήτης, Γιάννης Μαρνέλλος, τόνισε ότι το μέτρο είναι προσχηματικό, μιλώντας στο zarpanews.gr:

«Είναι φθηνές δικαιολογίες. Αν θέλει κάποιος να πάρει αλκοόλ, μπορεί να το κάνει και πριν τις 12. Η δουλειά τη νύχτα είχε μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά δουλεύαμε. Και τώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το προσωπικό μας που εργάζεται τη νύχτα, γιατί γι’αυτούς δεν έλαβαν καμία μέριμνα. Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι με τον λογιστή μου και ψάχνουμε να δούμε πως θα χειριστούμε το θέμα».

Πράγματι, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο, δεν είχε ληφθεί πρόνοια για τους εργαζόμενους, για όλο αυτό το διάστημα που τα καταστήματα θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Η κα Νταντινάκη ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν ξέρω τι θα γίνει με τα παιδιά που δουλεύουν τη νύχτα, θα μπουν σε αναστολή, δε θα μπουν; Τι θα γίνει με αυτά τα άτομα; Πως θα τους πληρώσουμε από τη στιγμή που το περίπτερο θα ειναι κλειστό και δε θα εισπράττει; Αν κατά μέσο όρο το περίπτερο κάνει κάτι λιγότερο από 300 ευρώ τη βραδιά, είναι αμέσως 7 με 8 χιλιάδες ευρώ τον μήνα η απώλεια. Δουλεύουν άνθρωποι τη νύχτα, εγώ έχω 4 υπαλλήλους που ειναι απολύτως νόμιμοι, με τα νυχτερινά τους, τις Κυριακές τους, έχουν οικογένειες. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί τώρα;»

Εκτός από τα 24ωρα όμως, υπάρχουν καταστήματα που έκλειναν μεν, αλλά μετά τις 12 το βράδυ, και τώρα θα κλείνουν νωρίτερα. Η Μαίρη Αντιμισιάρη, ιδιοκτήτρια μίνι-μάρκετ στην οδό Χάληδων, είπε στο zarpanews.gr ότι αυτό θα επηρεάσει αρκετά τα έσοδα της επιχείρησης:

«Τις καθημερινές κλείναμε στη μία μετά τα μεσάνυχτα και τις υπόλοιπες μέρες στις δύο. Κίνηση μετά τις 12 υπάρχει τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, λιγότερο τις καθημερινές. Θα μας επηρεάσει σίγουρα, επειδή υπήρχε κόσμος που αγόραζε αλκοόλ, κυρίως κρασί. Οι περισσότεροι όμως τα έπαιρναν και πήγαιναν στα ξενοδοχεία τους. Τώρα πια θα κλείνουμε στις 12, αλλά αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στο μαγαζί», είπε η κα Αντιμισιάρη.

Τέλος, μια άλλη απρόσμενη πτυχή του ζητήματος είναι ότι, όπως φαίνεται, κάποια από τα καταστήματα και περίπτερα που δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο, δεν είχαν εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας και τώρα είναι αναγκασμένοι να τα τοποθετήσουν με διαδικασίες… εξπρές. Η Χριστίνη Γουλιέλμου, ιδιοκτήτρια περιπτέρου στην Πλατεία 1866, δήλωσε στο zarpanews.gr:

«Το περίπτερο θα χρειαστεί σεκιούριτι. Εμείς είχαμε δουλειά τη νύχτα, ο κόσμος μας ήξερε και ερχόταν, αλλά τώρα θα πρέπει να κλείσω στις 12 και το εμπόρευμα θα παραμείνει εκτεθειμένο, κι ας έχω ρολά. Και υπάρχουν περίπτερα στα Χανιά που, επειδή δούλευαν 24ωρο, δεν έχουν τοποθετήσει μέτρα ασφαλείας. Αλλά και με τα ρολά, αν όλα τα καταστήματα στην περιοχή είναι κλειστά και κανείς δεν βλέπει, δεν σε εξασφαλίζει από τη διάρρηξη.»

Η κα Γουλιέλμου τόνισε ακόμα ότι τα περίπτερα είναι κλάδος, που, όπως είπε: «έχουμε δεχθεί πόλεμο τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Χανίων, τώρα με αυτά τα μέτρα δεν θα χρεοκοπήσουμε, αλλά δημιουργούνται νέες δυσκολίες. Πράγματι πουλούσαμε αρκετό αλκοόλ τη νύχτα. Περιμένω να πέσει ο τζίρος κατά 15% περίπου, με το κλείσιμο τα μεσάνυχτα. Εγώ δεν σκοπεύω να αλλάξω τίποτα στο προσωπικό που δουλεύει στο περίπτερο, αλλά αν τα μέτρα κρατήσουν ως τα Χριστούγεννα, δεν θα έχω άλλη επιλογή. Τα περίπτερα δουλεύουν με ποσοστό κέρδους 5-7% και δεν έχουμε πολλά περιθώρια, αν παραμείνουν τα μέτρα.»

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

6 thoughts on “Χανιά | Περιπτερούχοι: «Φτηνές δικαιολογίες» το κλείσιμο στις 12 – Τι θα απογίνουν οι νυχτερινοί εργαζόμενοι;

  1. Ο Έλληνας είναι πάντα εφευρετικός όταν πρόκειται για πονηριά, δε θα εκπλαγώ αν δω αυτόματους πωλητές σε νοσοκομεία, βενζινάδικα και άλλα 24ωρα φορτωμένους με παγωμένα μπυράκια..

  2. Το κλείσιμο των περιπτέρων συγκεντρώνει τα βασικά κριτήρια των περισσότερων μέτρων της κυβέρνησης:
    1. Δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση
    2. Δεν κοστίζει
    3. Δεν θίγει ΣΕΒ, εφοπλιστές, κλινικάρχες κλπ
    4. Έχει τιμωρητικό χαρακτήρα
    5. Συντηρεί το αφήγημα των «ανεύθυνων» νέων
    (twitter: syncon)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook