Χανιά: Περί προσβάσιμης πόλης και βραβείων! Μια εικόνα και δύο λέξεις

χανιά-περί-προσβάσιμης-πόλης-και-βραβ-942266

Περί προσβάσιμης πόλης και βραβείων. Και με αφορμή μια τελευταία φωτογραφία από αναγνώστη στο zarpanews.gr

Αυτή λοιπόν που βλέπετε παραπάνω, είναι μια φωτογραφία, που αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα μιας πόλης που διεκδικεί το βραβείο για την Προσβάσιμη Πόλη του 2020.

Γιατί φυσικά θεωρούμε πως, μια πόλη για να πάρει ένα τέτοιο βραβείο ή να το διεκδικεί, πέρα από τα αυτονόητα που είναι η διευκόλυνση της προσβασιμότητας, όχι μόνο των ατόμων με αναπηρία , αλλά και όλων των πεζών στα πεζοδρόμια, στους δημόσιους χώρους και όπου αλλού επιθυμεί να κινηθεί με τον τρόπο αυτό ένας πολίτης, πρέπει να έχει «επιβάλει» με την εικόνα της μια ανάλογη κουλτούρα.

Εσείς, τι διαπιστώνετε όταν κυκλοφορείτε καθημερινά εντός της πόλης των Χανίων;

Εκτός από τα αδιάβατα σε πολλές περιπτώσεις πεζοδρόμια, και τους κατειλημμένους δημόσιους χώρους, ο πεζός έχει να αντιμετωπίσει και την ανυπαρξία παιδείας και κουλτούρας των συμπολιτών μας.

Που «δεν χάνουν την ευκαιρία», να καταλάβουν μια μπάρα πεζοδρομίου, με το όχημα τους, ή ένα πεζοδρόμιο με τραπεζοκάθισμα ή την πραμάτεια του καταστήματος τους.

Μία πόλη λοιπόν, με ανύπαρκτες υποδομές για άτομα με αναπηρία, με ελάχιστα ελεύθερα πεζοδρόμια, και με υπό κατάληψη δημόσιους χώρους πως είναι δυνατόν να επιβάλει στην δημότη ή τον επισκέπτη την ανάλογη συμπεριφορά;

Ας φροντίσουν λοιπόν αρχικά οι αρμόδιοι να αδειάσουν τα πεζοδρόμια, από τραπεζάκια, καρέκλες και εμπορεύματα, ας ξεκινήσουν να δημιουργούν μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους της αρχικά και τους επισκέπτες στη συνέχεια, και όταν το καταφέρουν αυτό, να είναι σίγουροι οι ιθύνοντες πως το καλύτερο βραβείο που θα επιθυμούν να διεκδικήσουν και θα το πάρουν θα είναι αυτό των πολιτών.

Για την ώρα πάντως το μόνο που κάνουν με το να διεκδικούν αυτό το δήθεν βραβείο για την Προσβάσιμη πόλη του 2020, είναι να προσβάλουν την νοημοσύνη μας.

Αυτά….

Ανδρέας Γερακάκης

6 thoughts on “Χανιά: Περί προσβάσιμης πόλης και βραβείων! Μια εικόνα και δύο λέξεις

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΩΣ ΠΕΖΟΙ ΚΑΙ ΩΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ Η ΧΑΝΙΟΛΟΥΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΟΥΡΙΣΤΑΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
    Υ.Γ.: ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ ΑΣΕ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΛΑΚΚΟΥΒΑ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ.

    1. Ο ΤΑΣΟΣ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΑΤΣΟΜΠΟΥΚΙ ΙΝΣΤΑΓΡΟΥΠΙΖΖΖ ΚΛΠ ΚΛΠ
      ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΟΠΥΝΤΑΙ (ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΛΠ ΚΛΠ)

      Ο ΝΕΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΑΒΕΑ ΚΑΙ ΕΦΑΓΕ……

      1. ΦΑΤΟΥΡΟ ΑΣΕ ΡΕ ΦΙΛΕ…
        ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ (ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ) ΟΤΙ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΤΟΝ ΕΦΑΓΑΝ «ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ»… ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΜΑΖΩΞΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ.

  2. Το βραβείο της πιό προσβάσιμης πόλης στη…διαφθορά,αυτό θα πάρει με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη(Νάπολι;)!

  3. Καλημέρα.Δεν φταίει μόνο ο εκάστοτε δήμαρχος,γιατί πολύ απλά ΚΑΠΟΙΟΙ ψηφίζουν για να βγεί…..Επίσης,φταίει πάνω απο όλα η νοοτροπία μας,η παιδεία μας(αν κ αυτό διορθώνεται σιγά-σιγά),επίσης μην ξεχνάμε κ την Εθνική οδο……Εδω αυτή είναι χάλια,δεν θα είναι οι δρόμοι της πόλης?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook