Χανιά | Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Αντώνη Σχετάκη

χανιά-παρουσιάστηκε-το-νέο-βιβλίο-του-967052

Ως ένα βιβλίο, που θα αποτελέσει σημαντική ιστορική, λαογραφική και όχι μόνο αναφορά, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων το νέο μυθιστόρημα του Αντώνη Ελ. Σχετάκη, «Στους δρόμους του Αυγερινού», κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, στα Χανιά.

«Η παρουσία μου σήμερα εδώ έχει ως αρχή κάποιες πρώτες συναντήσεις που είχα με τον κύριο Αντώνη, πριν δεκαπέντε χρόνια, όταν κάνοντας κάποια δειλά βήματα στα κοινά, στην πολιτική, ο κύριος Αντώνης ήταν αυτός ο οποίος προσπάθησε ν’ ανοίξει έναν διάλογο μαζί μου. Έναν διάλογο που είχε να κάνει κυρίως με την ανάγκη του να αναζητεί. Να αναζητεί τα πράγματα μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα. Αναζητώντας τα πράγματα μέσα από ένα πολιτικό πρίσμα, αν θες να κάνεις σωστές αναλύσεις, θα μπαίνεις μέσα στους χώρους της ιστορίας και της λογοτεχνίας, στο χώρο κάθε αναζήτησης.

Πριν λίγο καιρό, μου ανακοίνωσε πως θα ήθελε να παρουσιάσω μαζί του, μαζί με τους εξαιρετικούς συνομιλητές το βιβλίο του. Ένα βιβλίο το οποίο, μου είχε πει πριν από αρκετά χρόνια ότι εργάζεται πάνω σ’ αυτό. Μου εξηγούσε πως κάνει μια συγγραφική δουλειά, χωρίς κανένα σκοπό, απλά το κάνει γιατί θεωρεί ότι είναι ένα κομμάτι δημιουργικού χρόνου, στον απόηχο της πολύ έντονης πολιτικής παρουσίας του, που είχε για πολλές δεκαετίες.

Δεν πίστευα, παρά τη μεγάλη εκτίμηση που έχω στο πρόσωπο του κυρίου Αντώνη, ότι θα ήταν αυτό που αντίκρισα τις τελευταίες μέρες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια που έκανα να ολοκληρώσω την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Μια αγωνία που είχα λόγω της εξέλιξης και της πλοκής του βιβλίου. Με εξέπληξε ο πλούτος του γλωσσικού ιδιώματος που μπορεί κανείς να διαβάσει σ’ αυτό το βιβλίο. Μας μεταφέρει μ’ ένα απόλυτο γλαφυρό τρόπο σε μια εποχή που είχε μέχρι και πρόσφατα γενικά και στην ενδοχώρα των Χανίων είχε αφήσει το στίγμα της.Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους Κρητικούς, τους Χανιώτες, τους Κισαμίτες και όχι μόνο, να κατανοήσουμε την εξέλιξη της ιστορίας, από το 1860 έως το 1960. Να κατανοήσουμε πως η μακρο-ιστορία μπερδεύεται με την μικρο-ιστορία, δηλαδή την ιστορία με την καθημερινότητα των ηρώων.

Να παρακολουθήσουμε τις αγωνίες των ανθρώπων που έδρασαν και καθόρισαν την εξέλιξη της περιόδου αυτής. Είναι εντυπωσιακό πως η ιστορία του Αντώνη (του πρωταγωνιστή του βιβλίου), από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του, καταφέρνει να περιγράψει μαζί και παράλληλα με την εξέλιξη της ζωής του, την εξέλιξη της τοπικής ιστορίας και της εθνικής ιστορίας.

Ο συγγραφέας δίνει τα συναισθήματα που ένιωθε αυτός ο άνθρωπος. Δίνει όμως και τα συναισθήματα της οικογένειας και των γειτονιών που περιστοιχίζουν τη ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου. Και έτσι, στον αναγνώστη δίνει ένα ισορροπημένο μήνυμα λογικής, εννοώντας την παράθεση των ιστορικών γεγονότων, αλλά και συναισθήματα, και εννοώ εδώ την συναισθηματική πορεία του ήρωα, όλο αυτό το διάστημα.

Ολοκληρώνοντας το βιβλίο, με τον χρόνο να είναι περιορισμένος, δεν σας κρύβω ότι η συγκίνηση περίσσευε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αναγνώστη, όταν μπορεί να κάνει προβολή της ιστορίας και της εξέλιξης του κειμένου, αναλογιζόμενος την ίδια στιγμή τι ακριβώς σκέφτεται ο συγγραφέας, όταν έχει την τύχη και να τον γνωρίζει» τόνισε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον συγγραφέα ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι «όλο αυτό το ταξίδι, ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι, ένα εξαιρετικό διάλειμμα στην καθημερινότητα που απαιτεί ο δήμος, αλλά είχα τη βεβαιότητα ότι αφενός ξεκινάτε και ελπίζω να έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας για να συνεχίσετε ένα συγγραφικό ταξίδι δημιουργικό σε επίπεδο αξιοζήλευτο, το οποίο έχει ξεκάθαρα τοπική αναφορά. Το βιβλίο αυτό έχει ξεκάθαρα, αναφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω πως με μια καλή μετάφραση, μπορεί να κερδίσει διακρίσεις από αναγνώστες και στο εξωτερικό. Είναι για εμένα ένα μεγάλο μάθημα και ελπίζω για πολλούς, πως η πολιτική και ειδικότερα η αυτοδιοίκηση κέρδισε ένα άνθρωπο, γιατί η αυτοδιοίκηση στα Χανιά, για εμένα είναι χτισμένη και με την παρουσία του κυρίου Σχετάκη.

Τέλος αναφερόμενος στο βιβλίο, ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χρήστος Τσαντής δήλωσε πως «το βιβλίο του Αντώνη Ελ. Σχετάκη είναι ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ένα έργο που θα μας ταξιδέψει από την Κίσσαμο και τα Χανιά, στην Οδησσό στη δύση του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Ένα συγκλονιστικό, κινηματογραφικό ταξίδι σε εποχές που δεν ζήσαμε, μα που ο συγγραφέας φροντίσει να αναπλάσει ως και στην τελευταία λεπτομέρεια…».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook