Χανιά | Παρουσίαση του βιβλίου «Όταν νοσούνε τα παιδιά, όπλα η φύση έχει πολλά»

χανιά-παρουσίαση-του-βιβλίου-όταν-νο-1322607

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γεωργία Χαϊδεμενοπουλου, με αφορμή την κυκλοφορία και παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Όταν νοσούνε τα παιδιά, όπλα η φύση έχει πολλά » από τις εκδόσεις Αποστακτήριο.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο λόγο και αναφέρεται στην πανδημία του κορονοϊού που επηρέασε σαφώς τα παιδιά, ωστόσο συνδυάζει κι άλλα θέματα όπως αυτό του σεβασμού απέναντι στο φυσικό περιβάλλον αλλά και της φυσικής διατροφής απέναντι στα μικρόβια του χειμώνα που προσβάλλουν τα μικρά παιδιά.

Όπως είπε η κα Χαϊδεμενοπούλου: «Η ιδέα για να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο για τα παιδιά προέκυψε ως εξής: Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, τον προηγούμενο Μάρτιο, ζούσαμε όλοι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει ως τρόπος ζωής. Ήμουν πολύ επηρεασμένη, όπως όλοι μας, και έτσι σκέφτηκα να γράψω κάτι επίκαιρο. Δεν ήθελα όμως η ιστορία μου να αναφέρεται μόνο στον κορονοϊό. Έτσι, σκέφτηκα ότι θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο και διασκεδαστικό να γράψω μία ιστορία, στην οποία να εμπλέκονται όλα τα είδη γρίπης! Και πώς θα συσχετίζονταν όλα αυτά τα είδη γρίπης που υπάρχουν μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν, μου ήρθε η ιδέα να θεωρήσω ότι τα όλα τα είδη γρίπης συγγενεύουν και αποτελούν μέρος ενός γενεαλογικού δέντρου, με την βασίλισσα Κορώνα στην κορυφή και οι υπόλοιπες γρίπες να είναι αδερφές, ξαδέρφες κλπ.

Στο πρώτο μέρος της ιστορίας, η Βασίλισσα Κορώνα συγκαλεί ένα συμβούλιο όπου συμμετέχουν όλες οι γρίπες. Συζητούν για τον άνθρωπο και την υπεροπτική στάση του απέναντι στη φύση. Ο άνθρωπος ξεχνάει από πού προέρχεται και με τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία του, δεν την σέβεται πια! Το μήνυμα που θέλω να περάσω, σε αυτό το σημείο, είναι ότι δεν υπάρχουμε δίχως ή έξω από την φύση γιατί πολύ απλά, εμείς οι άνθρωποι σαν είδος, αποτελούμε ένα πολύ μικρό κομμάτι της, κατά συνέπεια θα πρέπει να τη σεβόμαστε και να την προστατεύουμε όπως το σπίτι μας!

Στο δεύτερο μέρος ένα παιδί είναι άρρωστο και πρέπει να μείνει πολλές μέρες σπίτι. Για να περάσει πιο ευχάριστα τις μέρες που θα είναι στο κρεβάτι, σκέφτηκε να προσωποποιήσει τα φρούτα, τα βότανα και τα λαχανικά που θα του έφερνε η μαμά του για να γίνει πιο γρήγορα καλά. Έτσι λοιπόν, αποκτούν μιλιά και λένε τι προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα παιδιά συχνά, δεν προτιμούν τα υγιεινά προϊόντα της φύσης, όπως τα φρούτα τα βότανα και τα λαχανικά, γιατί παρασύρονται από τις διάφορες λιχουδιές, που περιέχουν υλικά συστατικά που είναι εθιστικά, όπως τα γλυκά και το έτοιμο φαγητό. Γι’ αυτό το λόγο σκέφτηκα στο δεύτερο μέρος του παραμυθιού, να τονίσω τα εξαιρετικά όπλα που διαθέτει η φύση για την καταπολέμηση των ασθενειών και ότι τα φρούτα, τα βότανα και τα λαχανικά, συμβάλλουν στην άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά θωρακίζουν τον οργανισμό από διαφορές ασθένειες ή παθήσεις γιατί περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, τα οποία, σε συνδυασμό με τις ευεργετικές δράσεις των βοτάνων, από τα οποία μπορούμε να κάνουμε γευστικά αφεψήματα, βελτιώνουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες ιώσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνω ανεπιφύλακτα να βάλουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και βότανα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 το απόγευμα στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Χανίων στην Κοραή, όπου και διδάσκει η κυρία Χαιδεμενοπούλου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook