Χανιά | Πάρκο «Φάντασμα» το ΒΙΟΠΑ: Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης -«Βουνό» τα σκουπίδια και η αδιαφορία | Photos

χανιά-πάρκο-φάντασμα-το-βιοπα-εικόν-935514

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί να έχουν απηυδήσει από την παντελή αδιαφορία του Δήμου και να ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, προκειμένου να βρούνε επιτέλους λύση στα χρόνια, σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στις φωτογραφίες του zarpanews.gr παρουσιάζεται χαρακτηριστικά η εικόνα της απίστευτης εγκατάλειψης του Πάρκου, που θυμίζει «φάντασμα».

Σχεδόν όλοι οι χώροι του ΒΙΟΠΑ Χανίων, σε αντίθεση με το γειτονικό Καλλιτεχνικό Πάρκο,  θυμίζουν μια τεράστια υπαίθρια χωματερή, με «βουνά» από σκουπίδια και μπάζα, συσσωρευμένα ανά λίγα μέτρα στο δρόμο και μία ανάσα από την Εθνική Οδό.

Κάδοι κυριολεκτικά «μετρημένοι στα δάχτυλα» εκ των οποίων οι περισσότεροι μάλιστα είναι σπασμένοι. Αποτέλεσμα είναι να… ξεχειλίζουν μέσα σε λίγες ώρες, από μπόχα, όσο και σκουπίδια, αποτελώντας πραγματική εστία μόλυνσης, για τους εργαζόμενους στις Βιοτεχνίες και τους Επισκέπτες. Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι λίγα μέτρα πιο διπλά, υπάρχουν εγκαταστάσεις και γραφεία της ΔΕΔΙΣΑ, η οποία προσπαθεί στα μέτρα του δυνατού να βοηθήσει την κατάσταση.Φρεάτια σπασμένα, τα οποία μετά από πρόσφατο τραυματισμό αλλά και κάποια ζημιά αυτοκινήτου, έχουν σκεπαστεί πρόχειρα με μια παλέτα, προς αποφυγήν νέου ατυχήματος. Άλλα πάλι φρεάτια, βουλωμένα από σκουπίδια, ξύλα, φύλλα και χώματα, δεν εξυπηρετούν το σκοπό ύπαρξής τους, με αποτέλεσμα στην παραμικρή μπόρα να μην απορροφούν το νερό και οι πλημμυρισμένοι δρόμοι να θυμίζουν «ποτάμια».

Εγκαταλελειμμένα -από δω κι εκεί- αυτοκίνητα, με σπασμένα τζάμια και σκουριασμένα από τη φθορά του χρόνου, γκρεμισμένες πινακίδες οδών, μαζί με πλήθος αδέσποτων σκυλιών, που επιτίθενται σε περαστικούς και αμάξια, συνθέτουν ένα σκηνικό μιζέριας και υποβάθμισης, με μία παρατημένη βάρκα να δίνει… σουρεάλ νότα, στην ήδη τριτοκοσμική εικόνα, μιας απόλυτης παρακμής.

Οι περισσότερες κολώνες ηλεκτροφωτισμού, πολλές απ’ τις οποίες η δεν έχουν λάμπες ή είναι σπασμένες, κρέμονται κυριολεκτικά σε μια «λεπτή κλωστή», με τις ρωγμές να είναι εμφανείς. Όλα αυτά με κίνδυνο φυσικά ανά πάσα στιγμή, στο παραμικρό… θρόισμα του ανέμου, να πέσουν σε κάποιο περαστικό ή αυτοκίνητο. Κάποιοι στύλοι μάλιστα που ήταν ετοιμόρροποι, οι ίδιοι οι άνθρωποι του Πάρκου, αναγκάστηκαν να τους γκρεμίσουν τελείως, ξεριζώνοντας τους συθέμελα, ώστε να’ χουν «το κεφάλι τους ήσυχο».

Επικίνδυνη όμως για πρόκληση πυρκαγιών είναι και η κατάσταση με τα ξερόχορτα και τα ακλάδευτα δέντρα που υπάρχουν στο Πάρκο, που χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να αποτελεί κυριολεκτικά την «χαρά του εμπρηστή». Κάτι που απαιτεί λήψη άμεσων μέτρων, αφού κι άλλες φορές έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στο ΒΙΟΠΑ με καταστροφικές συνέπειες…

Για τους βιοτέχνες, που πολλοί εκ των οποίων, προσπαθούν πολλάκις με δική τους πρωτοβουλία να μαζέψουν τα… ασυμμάζευτα, το ποτήρι της υπομονής… ξεχείλισε.

Ο πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ, Ηλίας Λιβέρης, μιλώντας στο zarpanews.gr μεταξύ άλλων αναρωτιέται γιατί κάποιοι… πολεμάνε το Πάρκο, κάνει λόγο για παιχνίδι συμφερόντων και καταγγέλλει την παντελή αδιαφορία και την εγκατάλειψη από το Δήμο Χανίων, τη στιγμή που κάθε μήνα εισπράττει από το Πάρκο, μέσω ανταποδοτικών τελών περίπου 5.000 ευρώ.

«Εδώ και 20-25 χρόνια βιώνουμε καθημερινά την παντελή εγκατάλειψη του Πάρκου! Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει ενδιαφερθεί καθόλου για εμάς. Ούτε για την καθαριότητα, ούτε για τα θέματα ηλεκτροφωτισμού, ούτε για τα λοιπά προβλήματα που υπάρχουν και όλα αυτά τα χρόνια «λάμπει» δια της απουσίας του.Το μόνο που κάνει ο Δήμος είναι να εισπράττει τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία φτάνουν και τις 5.000 ευρώ το μήνα. Αν δεν γίνει κάτι όμως θα κινηθούμε δικαστικά για να πάψουμε να πληρώνουμε τσάμπα…» δηλώνει αγανακτισμένος στο Zarpanews.gr

Παρά τις δημόσιες καταγγελίες που έχει κάνει στον Τύπο ο κ. Λιβέρης, όχι μόνο δεν έχει βρει την παραμικρή ανταπόκριση, αλλά τουναντίον νιώθει πως κάποιοι πολεμάνε, τόσο τον ίδιο όσο και το Πάρκο, που θα έπρεπε να αποτελεί ένα «στολίδι» των Χανίων.

«Επειδή το Πάρκο ήταν υπό εκκαθάριση, εμείς θέλουμε να το επαναφέρουμε στην πρότερη μορφή του. Έχουμε μειώσει κάποια έξοδα του Πάρκου, ενώ προσωπικά έχω σβήσει περίπου 50.000 από τα χρέη του πάρκου σε εφορία και σε άλλους φορείς. Αυτό όμως που αδυνατώ να καταλάβω είναι γιατί υπάρχει αυτή η προκλητικά παντελής εγκατάλειψη για το Πάρκο; Για ποιο λόγο, ενώ υπάρχουν κάποια χρήματα από άλλους συνεργάτες μας στην Τράπεζα Χανίων, δεν μας δίνει το δικαίωμα να πάρουμε τα χρήματα, τα οποία είναι δεσμευμένα με διάφορες ανόητες προφάσεις.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Τράπεζα Χανίων και ο Δήμος Χανίων «πολεμάνε» το Πάρκο. Από εδώ ζούνε τόσες οικογένειες καθώς εργάζονται περίπου 400-500 άτομα. Παλιά πέρναγε αστικό λεωφορείο από εδώ. Για ποιο λόγο σταμάτησαν τα δρομολόγια;. Μετά από όλη αυτή την αντιμετώπιση, αναρωτιέμαι αν κάποιοι τελικά έχουν οφέλη και συμφέροντα για το καινούριο ΒΙΟΠΑ στα Κεραμιά. Το Πάρκο θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα του Νομού, να είναι το στολίδι του…» τονίζει με νόημα ο κ. Λιβέρης.

Τελευταία ελπίδα για την αναβάθμιση του Πάρκου, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Ηλίας Λιβέρης, είναι ο νέος Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με τον οποίο συναντήθηκε πριν λίγες μέρες και του εξέφρασε τα παράπονά που υπάρχουν.

«Μου υποσχέθηκε πως θα μεριμνήσει για το Πάρκο. Του εξήγησα τα προβλήματα! Δεν μπορεί να λέει ναι και μετά να μας ξεχάσει. Αν τυχόν δεν μας βοηθήσει μέσα σε ένα μήνα όπως δεσμεύτηκε, επαναλαμβάνω ότι θα κινηθούμε νομικά. Ο Δήμος Επικαλείται  ότι είναι ιδιωτικό το Πάρκο… Από πού κι ως που είναι ιδιωτικό; Εμείς διαχειριστές είμαστε! Αν πάμε προς εκκαθάριση, οι δημόσιοι χώροι του Πάρκου δεν θα καταλήξουν στο κράτος; Ελπίζω πάντως ότι ο κ. Σημανδηράκης που είναι βιοτέχνης και ξέρει τον πόνο των βιοτεχνών, ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του…» επεσήμανε ο κ. Λιβέρης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook