Χανιά | Παράταση για δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές ζητά από τον Μητσοτάκη το Τεχνικό Επιμελητήριο

χανιά-παράταση-για-δόμηση-στις-εκτός-σ-1557639

Παράταση στην κατά παρέκκλιση δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΤΕΕ ζητά παράταση δυο χρόνων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

Η επιστολή του ΤΕΕ/ΤΔΚ:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε στις 9 Δεκεμβρίου 2022, λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/20 για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κειμένων σε εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης. Ως τούτου αντιμετωπίζουμε άμεσα την οριστική κατάργηση της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη την χώρα.

Η δυσκολία επίτευξης του παραπάνω στόχου είχε ήδη επισημανθεί από το Τμήμα μας από το

πρώτο χρόνο της διορίας όπου το Υπουργείο δεν είχε προχωρήσει σχεδόν σε καμία ενέργεια για την παροχή διευκρινήσεων, αποφυγή παρερμηνειών και αντιμετώπισης ερμηνευτικών ζητημάτων. Ο πρώτος χρόνος λοιπόν πέρασε , για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών που διαθέτουν τέτοιου είδους οικόπεδα, χωρίς αυτοί να μπορούν να κάνουν κάτι προς την κατεύθυνση της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ακόμη λαμβάνοντας υπόψη τη μη ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τη μη

ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών και των δηλώσεων του κτηματολογίου καθώς και τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας (ενεργειακή κρίση, δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία) η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να ανταποκριθεί.

ΤΕΕ ΤΔΚ-1021-02/11/2022

Εξάλλου θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της κάθετης πτώσης των εμπορικών αξιών των συγκεκριμένων γηπέδων που θα προκληθεί, τη συνακόλουθη αναταραχή που θα δημιουργηθεί στην κτηματοαγορά και το πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες καθώς θα χάσουν σημαντικό μέρος των υποθηκών τους.

Ζητάμε λοιπόν να δοθεί παράταση για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση έως τις 31-12-2024 ημερομηνία συνδυαστική με το άρθρο 60 του Ν.4964/22 σύμφωνα με το οποίο η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και τυχόν αναθεωρήσεων αυτών, καθώς και όσων εκδόθηκαν σύμφωνα με τον Ν.4030/11 μετά την 31-12-2017 ή τον Ν.4495/17 έως τις 30-12-2020 παρατείνεται από την λήξη τους έως τις 31-12-2024.

Ευελπιστώντας στη θετική σας απάντηση».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook