Χανιά | Παμπάλαιο έθιμο στην Ασή Γωνιά έπεσε θύμα του κορονοϊού – Τι έγινε με την ευλογία των προβάτων

χανιά-παμπάλαιο-έθιμο-στην-ασή-γωνιά-έ-1218259

Ένα πολύ παλιό έθιμο, εκείνο της ευλογίας των προβάτων, που επί αιώνες πραγματοποιείται στην Ασή Γωνιά του Δήμου Αποκορώνου, έπεσε θύμα του κορονοϊού.

Υπό κανονικές συνθήκες, χιλιάδες αιγοπρόβατα οδηγούνται από τα βουνά μέσα σε μικρά στενά του χωριού για να καταλήξουν στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά, όπου ο ιερέας τα ευλογεί και στην συνέχεια οι κτηνοτρόφοι αρμέγουν τα πρόβατα και τα κατσίκια μοιράζοντας το γάλα στους πιστούς που επισκέπτονται το χωριό ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Όλο το χωριό συμμετέχει στο γλέντι.

Φέτος όμως ούτε γλέντι, ούτε ευλογία χιλιάδων ζώων έγινε. Κάτοικοι της περιοχής μάλιστα, διαμαρτύρονται για την απόφαση αυτή, καθώς πρόκειται για έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ υποστηρίζουν ότι πήγε χαμένη και μεγάλη ποσότητα γάλακτος.

Από την άλλη, ο ιερέας του χωριού, π. Βασίλειος Χατζηδάκης, υποστήριξε στο zarpanews.gr ότι το έθιμο δεν ακυρώθηκε εντελώς, αλλά έγινε με λιτό τρόπο, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό: «Τηρήσαμε το έθιμο με μεμονωμένα, αντιπροσωπευτικά ζώα, για να μην ξεχαστεί η παράδοση. Δεν βράσαμε γάλα όπως κάναμε άλλες χρονιές, αλλά δώσαμε δοχεία. Δυστυχώς δεν υπήρχε η δυνατότητα για κάτι άλλο», είπε ο ιερέας.

Στην ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί το έθιμο σε άλλη ημερομηνία, όταν λήξουν τα μέτρα, ο π. Βασίλειος είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, καθώς η δράση αυτή γίνεται πάντα την ημέρα εορτασμού του Αγ. Γεωργίου.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το έθιμο θα αναβιώσει πλέον το 2022.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook