Χανιά | Ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν οι λογιστές – «Ασφυκτικός» ο φόρτος εργασίας

χανιά-ούτε-να-αρρωστήσουν-δεν-μπορούν-1170060

Με το… μαχαίρι στο λαιμό βρίσκονται οι λογιστές. Δεν μπορούν ούτε να… αρρωστήσουν, καθώς ο νόμος λέει πως, εάν καθυστερήσει η υποβολή της δήλωσης ενός πελάτη έρχονται οι ίδιοι αντιμέτωποι με πρόστιμο!

«Αγνοούν πλήρως ό,τι ανθρώπινο υπάρχει στην δουλειά μας» 

«Μόνο αν πεθάνει ο λογιστής, έχουμε 10 μέρες παράταση για την υποβολή της δήλωσης του πελάτη. Και αυτό αφορά μόνο την φορολογική, όχι του εισοδήματος και των υπολοίπων υποχρεώσεων!» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Zarpa Radio 89.6 και στον Δημήτρη Παππά, ο πρόεδρος των Λογιστών Χανίων, Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης.

Λογιστές χωρίς πτυχίο υποβαθμίζουν το επάγγελμά τους

Ακόμη μία πληγή για τον κλάδο, αποτελεί το θέμα κατοχύρωσης του επαγγέλματος. «Όπου χρειάζεται η εκάστοτε κυβέρνηση ανθρώπους για να αντικαταστήσουν 5 – 6 δημόσιες υπηρεσίες και ΚΕΠ σκέφτεται, τι να κάνω; Δεν διαλύω ένα επάγγελμα που θα του δίνω άδεια μόνο με προϋπηρεσία;»

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σταυρουλάκη, σε 5 χρόνια προϋπηρεσίας, οποιοσδήποτε χωρίς να σχετίζεται με το επάγγελμα, μπορεί να βάλει την υπογραφή του, χωρίς να έχει κάποιο πτυχίο και να ασκήσει.

«Αυτό το έκαναν για να μπορούν να βάλουν όσους περισσότερους μπορούν στο παιχνίδι, να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα 5,6 υπουργεία με την ανάπτυξη, διαλύοντας το επάγγελμά μας και να μπορεί ο οποιοσδήποτε να ασκεί το επάγγελμα χωρίς να σχετίζεται με κάποιο πτυχίο.

Μόνο 10% των πελατών γνωρίζει να λειτουργεί το taxisnet

Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεδομένου πως μόνο 10% των πελατών γνωρίζει να λειτουργεί το taxisnet, ο πρόεδρος των λογιστών επεσήμανε: «βιώνουμε τραγικά πράγματα. Ποιος χειρίζεται το taxisnet; Ο λογιστής. Τα έχουν κάνει περίπλοκα, σε πολλά σημεία, όχι σε όλα. Θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει για αυτό, να είχαν ξεκινήσει από τους πολίτες με τους κωδικούς, να κάνουν σεμινάρια, παρουσιάσεις και να αποφύγουν οι πολίτες να απευθύνονται σε επαγγελματίες. Από αυτά βέβαια, εμείς βγάζουμε λεφτά, δεν το συζητούμε. Αλλά φανταστείτε περίπου 350 πελάτες να μας παίρνουν τηλέφωνο να ρωτήσουν για ανακοινώσεις…» κατέληξε.

Ακόμη, οι συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας, έχουν φέρει πτώση στην ποιότητα της εργασίας των λογιστών. «Το γραφείο μας με 1,2,3 άτομα στο λογιστικό τμήμα, είναι κατεστραμμένο.» κατέληξε ο κ. Σταυρουλάκης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος Λογιστών Χανίων προχωρά την Παρασκευή 2 Ιουλίου, σε 3ωρη στάση εργασίας και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δ.Ο.Υ.

Αιτήματά τους μεταξύ άλλων είναι:

  • Παράταση εφαρμογής My Data για όλο το 2021 (και ανάλογα των συνθηκών βλέπουμε)
  • Κατοχύρωση του Επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος ασθενείας
  • Υποβολή φορολογικών δηλώσεων έως 31/10/2021

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook