Χανιά | Όταν η Περιφέρεια καλύπτει αβλεψίες του υπουργείου Παιδείας – Χάρισε απαραίτητο υλικό στα Ειδικά Σχολεία | Video

χανιά-όταν-η-περιφέρεια-καλύπτει-αβλε-1414510

Στο 1ο και 3ο Ειδικά Δημοτικά Σχολεία Χανίων βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Aντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης απαραίτητου ψυχοκινητικού υλικού για τα Ειδικά Σχολεία του νομού. Επρόκειτο για απαραίτητα για εργοθεραπεία αντικείμενα, αλλά και στρώματα, ειδικές μπάλες και ειδική μαλακή επίστρωση για τοίχους, καθώς τα παιδιά στα σχολεία αυτά είναι απαραίτητο να προστατεύονται από χτυπήματα αλλά και να εκτονώνονται. Στα σχολεία φοιτούν παιδιά με αυτισμό αλλά και σοβαρότερες διαταραχές.

«Παραδώσαμε στην Πρωτοβάθμια, υλικό που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια για τα ειδικά σχολεία του νομού Χανίων. Είχαν συγκεκριμένες ανάγκες και εμείς κάναμε αυτό που απλά επιτάσσει η λογική. Οι ίδιοι μας υπέδειξαν τα υλικά που χρειάζονταν για την δραστηριότητα των παιδιών και για την προστασία τους. Η δαπάνη ήταν περίπου 35.000 ευρώ. Ετοιμαζόμαστε τώρα να βγάλουμε διαγωνισμό για την αντικατάσταση των θερμαντικών σωμάτων στο σχολείο αυτό. Το έργο που κάνουν οι εκπαιδευτικοί εδώ είναι ανεκτίμητο και θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής.

Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πόπη Ψαρουδάκη, ανέφερε:

«Το υλικό είναι ψυχοκινητικό κατά κύριο λόγο. Τα συγκεκριμένα παιδιά μαθαίνουν δεξιότητες ζωής. Το πως λειτουργούμε στην καθημερινή ζωή δηλαδή, είναι κάτι που πρέπει να μάθουν αυτά τα παιδιά. «, είπε η διευθύντρια, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της για την κίνηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Ψαρουδάκη: Το υλικό που πρέπει να στείλει το υπουργείο, το στέλνει

Στην ερώτηση, γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν παρέχει τον εξοπλισμό αυτόν και αναγκάζεται σήμερα να τα προμηθεύεται η Περιφέρεια, η κα Ψαρουδάκη απάντησε ότι το υπουργείο στέλνει όσα πρέπει να στέλνει:

«Παρέχει, δεν είναι ότι δεν παρέχει. Απλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αδιάφορες οι υπηρεσίες. Το υλικό που ήρθε σήμερα, είναι παραπάνω από αυτό που δίνει η Πολιτεία, είναι μια εθελοντική προσφορά. Το υλικό που πρέπει να στείλει το υπουργείο το στέλνει, αλλά εδώ η Περιφέρεια προσέφερε περισσότερο υλικό και σε ποσότητα και σε ποικιλία», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ψαρουδάκη.

Διευθύντρια σχολείου: Δεν προβλέπεται τέτοιο υλικό

Η διευθύντρια του 1ου Ειδικού Σχολείου, Ελένη Γεωργιανάκη, δήλωσε ότι το σχολείο δεν είχε πάρει ποτέ τέτοιο υλικό:

«Δεν προβλέπεται να πάρουμε τέτοιο υλικό. Αυτό που πήραμε τώρα έχει καταχωρηθεί σαν αθλητικός εξοπλισμός αλλά είναι τέτοιος ο όγκος για τα 25 παιδιά του δημοτικού και νηπιαγωγείου που δεν δικαιολογείται σαν τυπικό σχολείο. Γιατί όταν χρειαζόμαστε 200 στρώματα γυμναστηρίου για να επενδύσουμε ένα δωμάτιο και να τα κάνουμε μαλακό δωμάτιο, αυτό δεν προβλέπεται για ένα τυπικό σχολείο».

Στην ερώτηση, αν για τα ειδικά σχολεία υπάρχει ειδική πρόβλεψη, η απάντηση ήταν αρνητική.

«Εδώ και δύο χρόνια με τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας και του κ. Καλογερή και με επιμονή, καταφέραμε να αποκτήσουμε αυτό που θα έπρεπε να έχουν όλα τα ειδικά σχολεία με το «καλημέρα σας» γιατί τα παιδιά μας είναι ιδιαίτερα. Χωρίς αυτό το υλικό, η ειδική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάρξει«, δήλωσε ακόμα η κα Γεωργιανάκη, προσθέτοντας ακόμα ότι διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα πράγματα στο εξής θα εξελιχθούν καλύτερα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν καλύπτει πλήρως τα ειδικά σχολεία με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, παρά το γεγονός ότι έχουν σαφώς διαφορετικές ανάγκες από τα συνηθισμένα σχολεία. Ευτυχώς, στην αντιπεριφέρεια Χανίων επέδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία και βοήθησαν έμπρακτα, αφήνοντας στην άκρη ζητήματα όπως οι αρμοδιότητες και τα όποια άλλα κωλύματα για να βοηθήσουν σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook