Χανιά | Οικολόγοι Πράσινοι για εξορύξεις: Ένα μεγάλο ρίσκο, με οφέλη πολύ μικρότερα απ’ οτι νομίζουμε | Photos

χανιά-οικολόγοι-πράσινοι-για-εξορύξε-836925

Γύρω από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης αλλά και της χώρας κινήθηκε η συζήτηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στα Χανιά.

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι», τέθηκαν επί τάπητος μείζονα ζητήματα, όπως οι οικονομικές οφέλειες από τις εξορύξεις, που όπως επισήμαναν, ούτε μεγάλες θα είναι για τη χώρα, ούτε στην τσέπη του Έλληνα θα καταλήξουν, αλλά και το «πισωγύρισμα» που προωθείται, αντί η χώρα να προσπαθήσει να στραφεί στις πράσινες, οικολογικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Ο Γιάννης Τσιρώνης, βουλευτής του Σύριζα, συνεργαζόμενος με τους Οικολόγους Πράσινους, αναφέρθηκε στο οικονομικό κομμάτι, που δεν είναι αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι:

«Οι εξορύξεις όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην οικονομία της χώρας, αντίθετα θα είναι μια «θηλιά στο λαιμό» στης οικονομικής ανεξαρτησίας. Με δεκάδες παραδείγματα από πολλές χώρες του κόσμου μπορούμε να αποδείξουμε οτι καμία χώρα και κοινωνία δεν έχει ωφεληθεί στην πραγματικότητα από τους υδρογονάνθρακες.

Ακόμα και το πιο θεωρητικά επιτυχημένο μοντέλο, αυτό της Νορβηγίας, δεν έχει κάποια ωφέλεια ακόμα και με τις κρατικές εταιρείες, ένα μοντέλο εντελώς διαφορετικό από την Ελλάδα με τις πολυεθνικές.Η Κρήτη φυσικά κινδυνεύει περισσότερο από ένα ατύχημα, αλλά είναι ακόμα σημαντικό οτι ούτε η οικονομία της Κρήτης θα ωφεληθεί.

Είμαστε κάθετα ενάντια στις εξορύξεις. Σύσσωμοι όλοι οι βουλευτές στην ειδική επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής ήταν ανήσυχοι με την κλιματική αλλαγή. Δεν γίνεται την ώρα που γίνεται αυτή η συζήτηση, να μιλάμε και για εξορύξεις. Αν δεχθούμε οτι θα εφαρμοστούν οι σκέψεις της ΕΕ για απανθρακοποίηση, άρα για δραστικό περιορισμό των υδρογονανθράκων, οι τιμές τους θα πέσουν ραγδαία, άρα θα έχουμε και οικονομική ζημία.»Η Ζωή Βροντίση, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, στάθηκε στις επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, αλλά και τον τουρισμό:«Ξεκινούν έρευνες και εξορύξεις σε πολλά σημεία της Ελλάδας ταυτόχρονα, με την κοινωνία να παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα, με οφέλη πολύ μικρότερα από αυτά που νομίζουμε οτι θα έχουμε. Ενημερώνουμε για το πως αυτές οι εξορύξεις επιβαρύνουν τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την βιωσιμότητα, τις θέσεις εργασίας, την υγεία και την διατροφή μας.Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες υπάρχουν καθ’όλη την διάρκεια των εξορύξεων. Εκτός από τα μεγάλα ατυχήματα, υπάρχουν συνεχόμενες διαρροές πετρελαίου αλλά και σεισμικές δονήσεις που προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα στην πανίδα, αφού αυτές κρατούν μέχρι και για μήνες. Φυσικά επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, υπάρχουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κλπ.Προσπαθούμε ακόμα περισσότερο για τις περιοχές Natura, καθότι εκτός την περιβαλλοντική αξία, επηρεάζεται και ακόμα περισσότερο ο τουρισμός. Φανταστείτε στις πανέμορφες παραλίες της νότιας Κρήτης να υπάρχουν σαν θέα οι πλατφόρμες, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εξόρυξη σημαίνει και αύξηση μετακίνησης θαλάσσιων οχημάτων, που συνεπάγεται επιβάρυνση σε θάλασσα και ακτές. Φυσικά χωρίς να συζητάμε για ένα ατύχημα, που δεν θα αφήνει τους τουρίστες να έρχονται στην Κρήτη για δεκαετίες.

H WWF έκανε μία μελέτη για την Κρήτη, αναφέροντας πιθανές ζημιές, με διαφορετικά σενάρια, που φτάνουν από 300 εκατ. μέχρι και δύο δίς!»

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Οικολόγοι Πράσινοι για εξορύξεις: Ένα μεγάλο ρίσκο, με οφέλη πολύ μικρότερα απ’ οτι νομίζουμε | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook