Χανιά | «Οι ναυαγοσώστες και οι σημαίες δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία» – O σημαντικός ρόλος του επαγγέλματος και τα δύσκολα περιστατικά στην θάλασσα

χανιά-οι-ναυαγοσώστες-και-οι-σημαίες-1493716

Αντιμέτωποι με περιστατικά πνιγμών αλλά και θανάτων από παθολογικά αίτια μέσα στην θάλασσα έρχονται κάθε χρόνο οι ναυαγοσώστες στα Χανιά. Φέτος, η ναυαγοσωστική κάλυψη στον Δήμο Χανίων είναι πλήρης τόσο από πλευράς του εκπαιδευμένου προσωπικού όσο και από πλευράς εξοπλισμού.

Μεγάλο αγκάθι όμως είναι το ωράριο των ναυαγοσωστών, το οποίο ξεκινά στις 10 το πρωί και τελειώνει στις 6 το απόγευμα. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι ο κόσμος στις παραλίες μένει ως αργά το βράδυ, θα μπορούσε η ναυαγοσωστική κάλυψη να ήταν τουλάχιστον ως τις 8.

Για τα «κενά» που ίσως να υπάρχουν ακόμα στη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, τις διασώσεις και τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε όταν ο καιρός δεν επιτρέπει την κολύμβηση μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και τους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο υπεύθυνος για την ναυαγοσωστική κάλυψη των Δήμων Χανίων και Κανδάνου Σελίνου Παύλος Λιτινάκης.

Με δεδομένο ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη ξεκινά 1η Ιουνίου και λήγει 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Λιτινάκης επισήμανε πως η επέκταση του ωραρίου των ναυαγοσωστών δεν μπορεί να καταστεί δυνατή, εάν δεν υπάρξει παράλληλα και επέκταση της τουριστικής περιόδου:

«Από προσωπικό είμαστε φουλ καλυμμένοι. Το προσωπικό είναι υπέρ αρκετό και ο εξοπλισμός είναι υπέρ αρκετός. Το ωράριο είναι αυτό που πρέπει να δούμε αλλά είναι λεπτό το θέμα. Ένας ναυαγοσώστης πάνω από 8 ώρες είναι εξαντλητικό, γιατί πρέπει να είναι και νηστικός. Είναι μια εποχική δουλειά, η οποία είναι μόνο τέσσερις μήνες. Για να μπούμε σε μια διαδικασία να διευρύνουμε το ωράριο, πρέπει να επιμηκύνουμε και την τουριστική περίοδο. Τον Οκτώβριο δεν έχουμε κόσμο στις παραλίες; Τον Μάιο δεν έχουμε;»

32 ναυαγοσώστες στον Δήμο Χανίων – Κάθε 400 μέτρα και ένας 

Οι ναυαγοσώστες που βρίσκονται στους πύργους των Χανίων ανέρχονται φέτος σε 32 και μάλιστα διαθέτουν και καινούριο ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, με πλωτά σκάφη, jet ski,  πλωτά φορεία, απινιδωτές, βυθόμετρα, gps και ραντάρ:

«Στα Χανιά απασχολούνται καθημερινά 32 ναυαγοσώστες σε 28 ναυαγοσωστικούς πύργους στα διοικητικά όρια του Δήμου Χανίων.(βάθρα). Βάση της νομοθεσίας κάθε 400 μέτρα υπάρχει ναυαγοσώστης. Από πέρσι, ναυαγοσώστης υπάρχει και στην παραλία του Βλητέ, καθώς θεωρείται πολυσύχναστη παραλία αλλά και στον Κλαδισσό. Με τη νέα νομοθεσία, οι παραλίες χαρακτηρίζονται ανά χιλιόμετρο, οπότε υπήρχε ένας πύργος δυτικά των Απτέρων και προστέθηκε άλλος ένας στον Κλαδισσό».

Πολλές οι ανακοπές νέων στην θάλασσα από παθολογικά αίτια

«Δεν έχουμε μόνο τους πνιγμούς. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θανάτους από παθολογικά αίτια. Πολλές φορές βλέπουμε ότι κάποιος στην παραλία απεβίωσε αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάντα πνιγμός. Τώρα τελευταία βλέπουμε και νέους ανθρώπους με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, που σε συνδυασμό με την ζέστη και την κολύμβηση, η οποία είναι μια έντονη σωματική άσκηση, παθαίνουν πολλές ανακοπές σε παραλίες».

21 διασώσεις από 18 έως 24 Ιουλίου – 3 διακομιδές στο Νοσοκομείο Χανίων

Την εβδομάδα που πέρασε στα Χανιά, καταγράφηκαν 21 περιστατικά στα οποία συνέδραμαν οι ναυαγοσώστες.  Από τους 21, τρεις λουόμενοι χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Χανίων, γιατί όπως δήλωσε ο κ. Λιτινάκης, είχαν πιει παραπάνω ποσότητα νερού.

Παύλος Λιτινάκης: Η στιγμή που επανέφερε παιδάκι 7 ετών από πνιγμό σε πισίνα

Στο μεταξύ, ο Παύλος Λιτινάκης ερωτώμενος για το πιο δύσκολο περιστατικό που έχει ποτέ αντιμετωπίσει, αναφέρθηκε στον πνιγμό ενός 7χρονου παιδιού σε πισίνα ξενοδοχείου, το οποίο τελικά επανήλθε και σήμερα συνεχίζει την ζωή του κανονικά:

«Είχαμε βρει ένα παιδάκι 7 ετών πνιγμένο μέσα σε μια πισίνα, πριν πάρα πολλά χρόνια σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο, το οποίο δεν διέθετε ναυαγοσώστη, μας είχαν φωνάξει από την παραλία και μετά από 35 – 40 λεπτά ανάνηψης το παιδί επανήλθε και ζει ακόμα. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό. Η διαδικασία της ανάνηψης γίνεται συνήθως σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Το να βλέπεις ένα παιδάκι 7 ετών να είναι χωρίς σφυγμό , χωρίς αναπνοή και να προσπαθείς να το επαναφέρεις…αυτό είναι δύσκολο».

Η νομοθεσία της ναυαγοσωστικής κάλυψης στα ξενοδοχεία

Σχετικά με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στα ξενοδοχεία, ο κ. Λιτινάκης είπε: «Η νομοθεσία πλέον άλλαξε. Εκσυγχρονίστηκαν τα πράγματα και στα ξενοδοχειακά καταλύματα και πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης ανεξαρτήτου βάθους πισίνας ενώ ο νόμος τα διαχωρίζει σύμφωνα με τις κλίνες και τα βάθη».

«Οι σημαίες και οι ναυαγοσώστες δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία»

«Οι σημαίες και οι ναυαγοσώστες δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία» τονίζει ο κ. Λιτινάκης, ο οποίος εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών όταν κάνουν μπάνιο στην θάλασσα και κυρίως να υπακούν στις υποδείξεις των ναυαγοσωστών αλλά και να σέβονται τις σημαίες που επιτρέπουν ή όχι την κολύμβηση:

«Είμαστε εκεί για να κάνουμε ένα επάγγελμα, ναι πληρωνόμαστε, αλλά ταυτόχρονα είναι και λειτούργημα. Όταν τοποθετούμε την κόκκινη σημαία δεν το κάνουμε για πλάκα. Κάποιος μπορεί να δει ότι το κύμα είναι μικρό και να πει ότι δεν έχει κύμα αλλά μπορεί να υπάρχει ρεύμα. Με τα δικά μας μάτια, μπορούμε να το κρίνουμε αυτό. Οποιοσδήποτε ανειδίκευτος στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν μπορεί να το κρίνει. Επειδή είμαστε εκεί καθημερινά για 8 ώρες, μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε η θάλασσα είναι επικίνδυνη και πότε όχι. Οπότε καλό θα είναι, όταν υψώνουμε την κόκκινη σημαία, να αποφεύγουν την κολύμβηση».

Η ευθύνη του ναυαγοσώστη δεν σταματάει ακόμα και όταν ο λουόμενος δεν υπακούει στις υποδείξεις του. Οι ναυαγοσώστες θα μπουν στην θάλασσα και θα βγάλουν έξω τον λουόμενο προκειμένου να διασφαλίσουν την σωματική του ακεραιότητα.

Ο υπεύθυνος της ναυαγοσωστικής κάλυψης των Δήμων Χανίων και Καντάνου Σελίνου, αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της εκμάθησης κολύμβησης από την παιδική κιόλας ηλικία:

«Ζούμε σε μια χώρα με γύρω γύρω θάλασσα, είναι απαραίτητο από το σχολείο, από το δημοτικό, πρέπει να μάθουμε τις βασικές αρχές της κολύμβησης και όχι μόνο να μάθουμε να κολυμπάμε, γιατί δεν το έχουμε όλοι αυτό, αλλά να μάθουμε να σεβόμαστε την θάλασσα, να ξέρουμε τους κινδύνους που κρύβει».

Τέλος, ο Παύλος Λιτινάκης επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια η πολιτεία έχει κάνει βήματα προς την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εκμάθηση πρώτων βοηθειών: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και σε αυτόν τον τομέα, γίνονται πολλά σεμινάρια ενώ και στα σχολεία έχουν ενταχθεί σχετικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν και κολύμβηση όπου υπάρχει δυνατότητα αλλά και τους κανόνες ώστε να απολαύσουν τις παραλίες χωρίς να κινδυνέψουν».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook