Χανιά | Οι φορείς που καλούν στη συγκέντρωση της Πέμπτης – Τι ζητούν εργαζόμενοι και σωματεία

χανιά-οι-φορείς-που-καλούν-στη-συγκέντ-1032979

Σε απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη στις 10:30 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, καλούν σειρά πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων. Αφορμή, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, ενώ στο βάθος είναι το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Κυβέρνηση, ΕΕ, μεγάλη εργοδοσία ετοιμάζουν τη νομοθέτηση της 10ωρης δουλειάς. Για πρώτη φορά μετά την κατάργηση του 10ωρου το 1920, η κυβέρνηση επαναφέρει το 10ωρο παρουσιάζοντάς το ως «πρόοδο», αναφέρει η ΤΕ του ΚΚΕ Χανίων στο κάλεσμά της.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, μέλος της Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε συμμετοχή και στηρίζει τις απεργιακές συγκεντρώσεις προς τιμήν της εργατικής Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη στα Χανιά στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και σε όλη τη χώρα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους σε αγωνιστική στράτευση στο πλάι της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στης 6 Μαΐου, στις 10.30π.μ. στη πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και διεκδικεί:

  • Την επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στο νόμο μας, συμφώνα με της προτάσεις που έχει καταθέσει η ομοσπονδία.
  • Άμεσα μετρά για την σωστή και έγκαιρη εκτέλεση του προγράμματος της δακοκτονίας
  • Να ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος μας, με αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές και της συνέπειες της φονικής πανδημίας.
  • Ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς   με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού για γρήγορες εκτιμήσεις στης ζημίες, γενναία  χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό και να δοθούν οι παρακρατημένες επιχορηγήσεις στον οργανισμό που από το 2011 εκκρεμούν.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια στις πλάτες παραγωγών και καταναλωτών  που γίνεται με τις πλάτες των κυβερνήσεων.
  • Μείωση του υπέρογκου και αδικαιολόγητου κόστους παραγωγής.
  • Μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων, όπως πάμπολλες φορές οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εδώ και ένα χρόνο μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων έχουν ζητήσει. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για να πάρουν ανάσα τα Δημόσια Νοσοκομεία,  να σταματήσει η κερδοσκοπία τούτες της δύσκολες ώρες των ιδιοκτήτων των μεγάλων Νοσοκομείων πάνω στο πόνο και στις ανάγκες του εργαζομένου λάου.
  • Να ανοίξουν τώρα οι πανεπιστημιακές σχόλες με όλα τα μετρά υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη του κράτους».

Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων συμμετέχει και καλεί στην Απεργία στις 6 Μαη μαζί με 11 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νομού.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων μετέχει στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική  Απεργία που εξήγγειλε  η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων τα εξής:

-Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δωδεκάωρης εργασίας.

-Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

-Παρακώληση του δικαιώματος της Απεργίας.

-Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Το Σωματείο Επισιτισμού σε ανακοίνωσή του απαιτεί:

■ Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, πρόσθετα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση.

■ Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημιώσεις. Ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.

■Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

■Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας- Επίσπευση των εμβολιασμών. Γιατρός εργασίας σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο.

■ Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα! Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.

■Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα, με υποχρεωτική εφαρμογή της σε όλη χώρα.

■Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

■ Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Ο Σύλλογος εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση διεκδικεί:

  • Συμβάσεις εργασίας με όλες τις ώρες εργασίας δηλωμένες, που να περιλαμβάνουν τις

ενημερώσεις γονέων, τα meetings και κάθε άλλη ώρα υποχρεωτικής δέσμευσης των

εργαζομένων.

  • Αναγνώριση ειδικότητας και προϋπηρεσίας. Αύξηση ωρομισθίου. Ειδικές

προσαρμογές σε περίπτωση τηλεργασίας για πρόσθετη αμοιβή και υλικοτεχνική

υποστήριξη.

  • Επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μαθητές, καθηγητές και στο

υπόλοιπο προσωπικό με βάσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

  • Προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς
  • Σχέδιο επαναλειτουργίας και ιχνηλάτησης. Μέτρα για την αραίωση των μαθητών,

το πολύ 15 μαθητές ανά τάξη στα σχολεία, 5 στα φροντιστήρια.

Το ΚΕΕΡΦΑ Χανίων αναφέρει ότι:

Απεργούμε και διαδηλώνουμε για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη, 10.30 πμ Πλατεία Αγοράς

– Κλείστε τα στρατόπεδα θανάτου – ανοίξτε τα σύνορα!

– Να τιμωρηθούν Χρυσοχοϊδης – Μηταράκης για τις δολοφονίες μεταναστών στα στρατόπεδα

– Άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους

– Εργάτες ενωμένοι – ποτέ νικημένοι

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης δηλώνει:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και τα συνδικάτα μας
  • Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις
  • Προσλήψεις-μονιμοποιήσεις συμβασιούχων
  • Επίταξη ιδιωτικής Υγείας

Επίσης στη συγκέντρωση καλούν η Ταξική Πορεία και η Πρωτοβουλία Αντίστασης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook