Χανιά | «Όχι στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό» – Συγκέντρωση από τα συνδικαλιστικά σωματεία

χανιά-όχι-στον-αντιλαϊκό-κρατικό-προ-758646

To Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, o Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών παράρτημα και το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Χανίων καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικότερα, τα ίδια τα Σωματεία αναφέρουν:

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για άλλη μια χρονιά είναι αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός, όπως γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Επιβεβαιώνει ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να ματώνουμε.

Για άλλη μια φορά το μόνο που φέρνει είναι θυσίες δίχως τέλος, περισσότερη φτώχεια και φόρους για το λαό. Απαράδεκτες συνθήκες για τη μόρφωση των παιδιών μας, το δημόσιο σύστημα υγείας να συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται στις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το μόνο που μεγαλώνει είναι οι πολεμικές δαπάνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στους

επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε., οι επιδοτήσεις και η χρηματοδότηση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Από τις προβλέψεις ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 6,9% και του χρόνου στο 4,5%, καλό δεν θα δούμε. Το μόνο που θα βλέπουμε για μια ακόμα χρονιά, είναι η τσέπη μας να αδειάζει και να γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ

Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα «σπασμένα» από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από 24%.

Είναι πρόκληση την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα τα «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δις. Ευρώ.

Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. Ευρώ ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές.

Αντίθετα αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. Ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δις και συνολικά στα 7,5 δις με τα 4 δις ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΑΣ

Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός. Να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς για υπογραφή συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στην σημερινή κατάσταση για σύγχρονους όρους εργασίας που να συμβαδίζουν με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Με την οργανωμένη μας δράση, με τα

Συνδικάτα μας, με την αλληλεγγύη σε κάθε αγώνα, σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί το δίκιο του κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας και σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές όποιας απόχρωσης κι αν είναι.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζομένους. Απέτρεψαν την επιδείνωση της θέσης τους σε μια σειρά χώρους, ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει ορισμένα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία σε χώρους δουλειάς.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά την πάλη για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ορίζεται με υπουργική απόφαση.
  • Επίδομα ανεργίας 600€ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο το λαό. Για να λειτουργήσουν κέντρα υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό τηλέφωνο internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί.
  • Την άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300€ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook