Χανιά | Ο τζόγος μπορεί να αγγίξει οποιαδήποτε ηλικία – Δύσκολο να ξεμπλέξεις από τα “δίχτυα” του, όχι όμως ακατόρθωτο | Photos

Η προβληματική σχέση που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι και η εξάρτησή τους από το τα τυχερά παιχνίδια, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις μάστιγες της εποχής μας, καθώς το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι εξαρτημένο και εθισμένο στο τζόγο.

Ένα σημαντικό θέμα που για πολλούς μπορεί να μην έχει συνέπειες μόνο για τους ίδιους, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε οικογενειακό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέσα από πολλή προσπάθεια και με την απαραίτητη βοήθεια έχουν καταφέρει να κόψουν αυτή την εξάρτηση και ξεφύγουν από το πάθος τους.Σε αυτό στοχεύει και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, που από την Τετάρτη ξεκίνησε στα γραφεία του έναν κύκλο τριών δίωρων σεμιναρίων με τίτλο: «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης από τον τζόγο». «Είναι ένας ένας κύκλος σεμιναρίων, όπου θα μιλήσουμε για το ζήτημα της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, τη φύση αυτού του φαινομένου, για τις αιτίες του και τον τρόπο αντιμετώπισης, οπότε με τους ίδιους τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν μια προβληματική σχέση,  θα μπούμε σε μία κουβέντα και θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε. Εμείς από την πλευρά μας βάζουμε την επιστημονική μας γνώση, τι λέει η εμπειρία μας από τα ερευνητικά προγράμματα, τι λέει η βιβλιογραφία, κι οι ίδιοι αυτό που βιώνουν» εξηγεί στο zarpanews.gr η ψυχολόγος και Υπεύθυνη προγράμματος αυτοβοήθειας στα Χανιά Εύη Αδαμοπούλου.

Μολονότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ερευνητικά στοιχεία για τα Χανιά, γεγονός είναι όπως και στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, ότι στην πόλη μας υπάρχει μια αύξηση της προβληματικής σχέσης πολλών Χανιωτών με τα τυχερά παιγνίδια. Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβληματική σχέση με τα τυχερά παιχνίδια, δεν διαφέρουν από των υπόλοιπων, κάτι που σημαίνει ότι εν δυνάμει όλοι οι άνθρωποι , μπορούμε σε κάποια φάση της ζωής μας να πέσουμε σε αυτή την παγίδα.

«Αυτό νομίζω ότι μπορούμε να το συσχετίσουμε με την οικονομική κρίση, επειδή κάποιοι το βλέπουν ως έναν τρόπο να ενισχύσουν το εισόδημα τους, αλλά επειδή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική , αλλά κοινωνική και πολιτισμική, πολλοί άνθρωποι μέσα από το παιχνίδι, μπορεί να αντιμετωπίζουν κι άλλα ζητήματα, όπως η μοναξιά, το στρες κ.α» επισημαίνει στο zarpanews.gr η MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, κα Αδαμοπούλου, προσθέτοντας ότι «η εξάρτηση με τα τυχερά παιχνίδια, δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες εξαρτήσεις, αλλά εμείς δεν τις θεωρούμε ασθένεια».Όσο όμως κι αν κάποιοι συνάνθρωποι μας προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο τους, να βρούνε απαντήσεις ή διέξοδο στα αδιέξοδα των ημερών που ζούμε, μέσα από κάθε είδους εξαρτήσεις, όπως ισχυρίζεται η κα Αδαμοπούλου μπορεί να ξεφύγει και να απεξαρτηθεί. «Για τα τυχερά παιχνίδια, για παράδειγμα, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα από 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι άνδρες.

Ειδικά σήμερα με το διαδίκτυο, και την ευκολία που υπάρχει, ο τζόγος μπορεί να αγγίξει οποιαδήποτε ηλικία. Όμως υπάρχει ελπίδα. Ένας άνθρωπος αν έχει προβληματική σχέση με το τζόγο μπορεί να ζητήσει βοήθεια και να τα καταφέρει. Είναι ένας αγώνας δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος» επισημαίνει η Υπεύθυνη του Προγράμματος Αυτοβοήθειας στα Χανιά, όπου συμμετέχουν άνθρωποι από 28-55 ετών.

Τα  δύο επόμενα σεμινάρια θα είναι την Τετάρτη 4 και 11/3/2020 και η συμμετοχή, όπως και σε όλες τις δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, είναι δωρεάν.*Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια , καθώς και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ