Χανιά | Ο Σταθάκης παρουσίασε το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των Πανεπιστημίων

χανιά-ο-σταθάκης-παρουσίασε-το-πρόγρα-846918

Το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης των Πανεπιστημίων ολόκληρης της χώρας, παρουσίασε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είπε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στους στόχους της κλιματικής αλλαγής του 2030, που σημαίνει πως η χώρα πρέπει να παράγει το 32,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε από ανανεώσιμες πηγές, και επίσης το 2030 30% λιγότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώναμε το 2009.

Ο κ. Σταθάκης είπε πως η εθνική στρατηγική που υποβάλαμε στην Κομισιόν περιγράφει το πώς θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος «έχουν ξεκινήσει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και μεγάλα προγράμματα για την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου η χώρα πάει πολύ καλά, με 29% ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα».
Το πρόγραμμα που εξαγγέλλουμε σήμερα για τα πανεπιστήμια , όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, ξεκινάμε με ένα ποσό 9 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι τα 40 και είναι αποκλειστικά για πανεπιστήμια.

Στο ποσό αυτό επισημάνθηκε πως στόχος είναι να γίνουν δύο κατηγορίες έργων, με έργα εξοικονόμησης αλλά και να υπάρξει η δυνατότητα τα ίδια τα πανεπιστήμια να παράγουν την δική τους ενέργεια και να την συμψηφίζουν με αυτήν που καταναλώνουν. Το κάθε ίδρυμα θα μπορεί να απορροφήσει από το πρόγραμμα μέχρι 3,5 εκατομμύρια ευρώ.Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος είπε πως το ίδρυμα έχει σε διάφορα προγράμματα για την ενεργειακή του αναβάθμιση, σημειώνοντας πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδιώξει την ενεργειακή αναβάθμιση άλλων χώρων του.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook