Χανιά | Ο ρόλος του ΙΤΕ στο επίκεντρο συνάντησης στην Πολυτεχνειούπολη

χανιά-ο-ρόλος-του-ιτε-στο-επίκεντρο-συ-1330784

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου του 2022 μεταξύ στελεχών του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του κ. Γ. Χατζημαρκάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Hydrogen Europe, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα αξιοποίησης υδρογόνου σε μακρο-επίπεδο και σε δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αφορούν σε εφαρμογές και τεχνολογίες υδρογόνου ως φορέα ενέργειας σε κοινοτικό βεληνεκές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε παρουσίαση του Ινστιτούτου και των δράσεων του, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική έρευνα που αφορά το υδρογόaνο και αποτελεί μία εκ των επιστημονικών κατευθύνσεων του.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που αναπτύχθηκε, έγιναν αναφορές στις δραστηριότητες που αφορούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και συνδέονται με το υδρογόνο, ενώ ο κ. Χατζημαρκάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα η Ελλάδα να ολοκληρώσει την Εθνική Στρατηγική για το υδρογόνο και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το υδρογόνο να αναγνωρισθεί και να ενταχθεί ως φορέας ενέργειας και εναλλακτικό καύσιμο στον Εθνικό και Περιφερειακό της σχεδιασμό. Από τη συζήτηση ξεχώρισε ιδιαίτερα ο ρόλος τον οποίο μπορεί η Κρήτη να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, ως ενεργειακός κόμβος υδρογόνου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Βόρειας Αφρικής, επιταχύνοντας το μετασχηματισμό της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον απαλλαγμένο στο μέγιστο βαθμό από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Οργανισμός Hydrogen Europe, αναγνωρίζοντας το Ινστιτούτο Γεωενέργειας ως σημαντικό πόλο Έρευνας και Καινοτομίας, και συνυπολογίζοντας τη στρατηγική του θέση και τη μεγάλη ερευνητική εμπειρία των στελεχών του αναφορικά με τις τεχνολογίες υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου, προέβη στην ανακήρυξη του Ερευνητή του ΙΓ, κ. Σταματάκη Εμμανουήλ, ως Πρεσβευτή του Hydrogen Europe στην Κρήτη.

Ο κ. Σταματάκης με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Χατζημαρκάκη για την ιδιαίτερη τιμή, η οποία αποτελεί παράλληλα μεγάλη ευθύνη για τον ίδιο, τονίζοντας την προσπάθεια που θα καταβληθεί ώστε ο ρόλος αυτός να αξιοποιηθεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, επικεντρώνοντας αρχικά το ενδιαφέρον κυρίως στον τομέα των μεταφορών του νησιού και στον εμπλουτισμό των υποδομών του νέου βόρειου οδικού άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ως προς τον ανεφοδιασμό με υδρογόνο, με το βλέμμα στο μέλλον και την προβλεπόμενη διείσδυση του υδρογόνου στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωενέργειας κ. Ν. Πασαδάκης υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αποτελεί μόνο μέρος της λύσης του συνολικού προβλήματος βιωσιμότητας του πλανήτη, το οποίο δημιουργείται από τον σημερινό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση του είναι επείγουσα και πρέπει να ξεκινήσει με σημείο αναφοράς τις ανάγκες των πολιτών αλλά και με βιώσιμο και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook