Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

ο-δήμος-χανίων-συμμετέχει-στην-ευρωπα-1107621

Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει και αυτή τη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 έως 22 Σεπτεμβρίου), που φέτος έχει θέμα την «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρίπους για όλους» και σύνθημα τη φράση «Μετακινήσου υπεύθυνα!». Λόγω της παράτασης των ειδικών υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID – 19 δεν υπάρχουν δράσεις με τη συμμετοχή κόσμου.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, μέσω νέων τεχνολογιών και ψηφιακών μεταδόσεων, στην προώθηση χρήσης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς και στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής.

• Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, παρέλαβε ένα ηλεκτρικό μίνι λεωφορείο με δυνατότητα ΑμεΑ, καθώς και τρία ηλεκτρικά δίκυκλα, ενώ εγκαταστάθηκε ένας σταθμός φόρτισης οχημάτων στον χώρο των Τεχνικών Συνεργείων του Δήμου. Στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, που προέρχονται από τις δημόσιες μεταφορές, και η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου οχημάτων του Δήμου.

• Έχει ξεκινήσει οδοσήμανση – διαγράμμιση προειδοποιητικών πινακίδων με ειδικά θερμοκολλητικά χρώματα, ώστε οι οδηγοί να ελαττώνουν την ταχύτητα των οχημάτων τους μπροστά σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Το συγκεκριμένο έργο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα μπροστά στα ειδικά σχολεία της πόλης μας και σε δομές, όπως το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, κ.α.

• Παράλληλα, ο Δήμος Χανίων διοργανώνει δύο διαγωνισμούς με έπαθλα ποδήλατο, κράνη ποδηλάτου και δωρεάν μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Διαγωνισμό Ζωγραφικής με τον τίτλο «Μέσα», ξεκινάει τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου.

Διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων για τα σχολεία της. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αποτυπώσουν οι μαθητές / τριες σε χαρτί την καθημερινή τους μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή τη μετακίνησή τους με εναλλακτικά μέσα.

Οι ζωγραφιές θα σταλούν στο Γραφείο του Αντιδημάρχου Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Μ. Τσουπάκη, στο Δήμο Χανίων (Κυδωνίας 29, α΄ όροφος), με αναγραφή τίτλου, ονοματεπώνυμου και τάξης. Όλες οι ζωγραφιές θα κοσμήσουν το Φουαγιέ του Δημαρχείου, ενώ η καλύτερη θα έχει ως βραβείο ένα ποδήλατο και άλλες πέντε θα λάβουν ως έπαθλο κράνη ποδηλάτου.

Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας, με θέμα «Η φύση είναι μεγάλη και αιώνια, ενώ εμείς μικροί κι εφήμεροι!». Θα διαρκέσει από την 21η Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου και μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτόν όλοι οι Χανιώτες, μικροί και μεγάλοι. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε σε ήπιες πολιτισμένες και φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, περιορίζοντας τη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν τις φωτογραφίες στο email [email protected] με τίτλο κι ονοματεπώνυμο, σε διαστάσεις το λιγότερο 1500 pixel η μεγάλη πλευρά. Απαγορεύονται οι φωτογραφίες με παιδιά, με άσεμνο υλικό και φωτογραφίες με ανθρώπους χωρίς την άδεια τους.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού όλες οι φωτογραφίες θα ανέβουν στη σελίδα του Instagram του Δήμου Χανίων και οι έξι, που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα likes θα κερδίσουν από μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, προσφορά του Δήμου Χανίων και του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων. Οι τρεις καλύτερες θα κοσμήσουν το Φουαγιέ του Δήμου.

• Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων διοργανώνει εκπαιδευτική δραστηριότητα, με τίτλο: «Με το ποδήλατο μου οδηγώ, τα εμπόδια ξεπερνώ!» Στόχος της δράσης είναι η κατανόηση από τους μαθητές της συμβολής της ποδηλασίας στον οικολογικό τρόπο ζωής. Με αφορμή το βιβλίο του συγγραφέα, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, “Με το ποδήλατο μου αρχηγό τα αυτοκίνητα νικώ”, εκδ. Πατάκη, η δράση θα ηχογραφηθεί στο Music Studio της Βιβλιοθήκης από τη θεατρολόγο, Ρούλα Τσατσοπούλου, και την καθηγήτρια εικαστικών του 11ο Δ.Σ. Χανίων, Λαμπρινή Μποβιάτσου, και θα βιντεοσκοπηθεί από τη μηχανικό ήχου, Αφροδίτη Καραντωνάκη. Η δραστηριότητα θα είναι από τη Δευτέρα 21/9 διαδικτυακά διαθέσιμη για μικρούς και μεγάλους στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων www.chania.gr και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης www.librarychania.gr όπως και στις αντίστοιχες σελίδες τους στο Facebook.

• Η Δημοτική Επιχείρηση “ΚΥΔΩΝ A.E” διοργανώνει κλήρωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με έπαθλο ένα ποδήλατο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δημότες που θα χρησιμοποιήσουν το πάρκινγκ από 21/09/2020 μέχρι και την Παρασκευή 25/09/2020. Ο/Η νικητής/νικήτρια οφείλει να προσκομίσει το απόκομμα της συναλλαγής.

Συνδιοργανώσεις

• Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει την Κυριακή 20/9 πεζοπορία, με αφετηρία την Ι.Μ. Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου Ακρωτηρίου, θα συνεχίσει στο Καθολικό και ολοκλήρωση στα Σεϊτάν Λιμάνια. Ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, αρχηγός της διαδρομής Σταύρος Μπαδογιάννης, θα μιλήσει για το πώς μπορούμε να διδαχθούμε από τη φύση και να έρθουμε σε ισορροπία μαζί της και με τον εαυτό μας. Θα τονίσει, επίσης, την αλληλεξάρτηση των περιβαλλοντικών γνώσεων με τις στάσεις, τις αξίες και τις συμπεριφορές μας. Η διαδρομή και η ομιλία θα βιντεοσκοπηθούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου www.chania.gr και στη σελίδα του στο Facebook, όπως και στις αντίστοιχες σελίδες του Ορειβατικού Συλλόγου www.eoshanion.gr και www.facebook.com/eoshanion, με τίτλο «Συγκίνηση και δέος για τη μεγαλοπρέπεια του ορεινού τοπίου και των ουρανών!»

• Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα προβάλλει την Τρίτη 22/9 διαδικτυακά ταινίες για την ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης και την καλλιέργεια της κουλτούρας χρήσης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

• Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας θα βιντεοσκοπήσει προπονήσεις και μέσα από μια σύντομη παρουσίαση – συζήτηση θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα: “Γιατί να τρέξω Μαραθώνιο;’’ Οι περισσότεροι αρχίζουμε το τρέξιμο με την ευχή να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να χάσουμε βάρος, αλλά καταλήγουμε με μια διασκεδαστική απασχόληση, που εντείνει την οικολογική μας συνείδηση. Απώτερος στόχος της βιντεοσκόπησης είναι η παρότρυνση όλων μας να συμμετάσχουμε στον Μαραθώνιο Κρήτης. Το βίντεο με τίτλο «Ξεπερνώντας τα όρια!» θα διατίθεται στην ιστοσελίδα του Δήμου www.chania.gr και στη σελίδα του στο Facebook καθώς και στις αντίστοιχες του Συλλόγου Δρομέων Υγείας https://sdyh.gr/ και https://www.facebook.com/sdychaniwn .

• To Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων με το Δήμο Χανίων προσφέρουν τη Δευτέρα 21/9 δεκατέσσερα δωρεάν δρομολόγια για το επιβατικό κοινό. Από τις 7.30 έως τις 11.00, επτά δρομολόγια από και προς Μουρνιές – Νεροκούρου, τέσσερα από και προς Περιβόλια και τρία από και προς Σόδυ – Κουμπελή θα μετακινούν το κοινό δωρεάν, με στόχο την ενθάρρυνση χρήσης του αστικού λεωφορείου για τις μετακινήσεις του και τη μείωση της μετακίνησης με αυτοκίνητο. Οι μισές διαδρομές είναι χορηγία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων και οι υπόλοιπες του Δήμου Χανίων.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων www.chania.gr και στη σελίδα του στο Facebook, σύντομα θα υπάρχει υλικό στη διάθεση των παιδιών της πόλης μας, διαδικτυακών προτάσεων για δραστηριότητες (κατασκευές, παιχνίδια, κ.α.) στο σπίτι, που θα αφορούν στην ανάδειξη των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και στην οικολογική ευαισθητοποίησή τους.

Επιπροσθέτως, συνεχίζεται η εκπόνηση της μελέτης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, μιας μελέτης που τοποθετεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο, επιχειρώντας μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση να καλύψει τις ανάγκες κινητικότητας των πολιτών σήμερα και στο μέλλον, με στόχο μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η σελίδα του Σ.Β.Α.Κ www.svak4chania.gr θα εμπλουτιστεί με ομιλίες, που αφορούν στη Βιώσιμη Κινητικότητα από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου. Οι πρώτες δύο ομιλίες, που σχεδιάζεται να βιντεοσκοπηθούν και να είναι διαδικτυακά διαθέσιμες στη σελίδα είναι από τον Γενικό Συντονιστή της μελέτης ΣΒΑΚ Χανίων, Απόστολου Μπιζάκη, και τον Καθηγητή Ε.Μ.Π., Ιδρυτή της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας Ε.Μ.Π., Συγκοινωνιολόγου και Πολεοδόμο, Θάνο Βλαστό.

Τέλος, στο πλαίσιο διαμόρφωσης δικτύου πιλοτικών ποδηλατόδρομων έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή στην Ακτή Κανάρη, που ενώνει τον ποδηλατόδρομο, που υπήρχε στην Πειραιώς με την Ακτή Παπανικολή. Θα ακολουθήσει επέκταση της ποδηλατικής διαδρομής για τη βελτίωση της ήπιας κινητικότητας, την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών, τη μείωση των ρύπων από τα αυτοκίνητα και τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας των οδών, που θα φιλοξενούν τον νέο ποδηλατόδρομο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook